Deltidspappan

Att vara ensamstående förälder är inte lätt. Men det går. Ibland blir det till och med riktigt bra.

Startsida / Inlägg

Modevärldens baksida. Av Johanna.

av Johnny

Jag har tidigare skrivit om min dotters färdigheter vid tangentbordet. Därför får hon idag vara gästskribent med en artikel hon författat i skolan. Hade jag haft lite av den talangen kanske det blivit något av mig…

Hon går i sjuan. Tänk på det. Så, varsågoda:

 

 

Modevärldens baksida

 

Hur underbart verkar det inte att vara fotomodell? Att strutta runt på en catwalk i designerkläder som kostar lika mycket som en mindre bil och gå på tusentals fester och galor. Är inte det en perfekt bild av ideallivet? Media målar upp en bild av modevärlden som är helt fel och i den här artikeln kan du läsa om en vanlig dag i en fotomodells liv.

När man tittar på den högglansiga framsidan till nya numret av ELLE blir man ju något avundsjuk på henne med det underbart vackra ansiktet som tittar in i kameran och ler lite okynnigt. Men om man skulle skrapa lite på ytan av den här glansiga framsidan skulle man upptäcka att det egentligen bara är vanligt papper.

 Lite så kan man beskriva den bisarra modevärlden. Det verkar så glossigt just eftersom att media målar upp en bild som egentligen är helt fel. Modellen på framsidan av ELLE har antagligen inte ätit på flera veckor. Det är också så att hon med all säkerhet röker, har alkoholproblem, ätstörningar, ångest och är drogberoende. En typisk dag i hennes liv börjar med en kopp svart kaffe och en cigarett. Svimfärdig av hunger ger hon sig i väg till en visning där hon drabbas utav ångest över att hon inte är riktigt lika smal som de andra modellerna.

Självklart hoppar hon över lunchen och mellanmål är det inte tal om. Senare på kvällen glider hon i en Versace klänning som knappt skulle passa en sjuåring. Klänningen är dessutom så dyr att den skulle kunna föda en mindre by i Afrika. Hon hoppar i en taxi och ger sig iväg till en välgörenhetsgala. Där på galan tillåter hon sig själv att äta två snittar som hon sköljer ner med ett par rejäla drinkar och ett par cigaretter. Genast drabbas hon av ångest när hon tänker på vad hon precis ätit och rusar mot de flotta toaletterna för att kräkas upp snittar och magsaft. Antagligen drar hon också ett par linor kokain senare på kvällen och det sista hon gör innan hon däckar ihop i sin superflotta lägenhet är att stoppa fingrarna i halsen för att vara säker på att hon verkligen blivit av med de båda snittarna.

 Det låter väl jätte härligt? Inte? Nu kanske detta var lite att ta i, jag menar jag kan ju inte veta 100 % säkert. Men det är med all säkerhet så det går till i de flesta fallen.  Så det vi gör när vi köper tidningar som t.ex. ELLE är att vi säger till modevärlden att vi accepterar det här. Vi skapar dessutom en efterfrågan för sådana här tidningar vilket leder till att det kommer behövas ännu fler modeller, vilket i sin tur kommer leda till att ännu fler unga tjejer kommer falla offer för modellvärlden, alltså ett öde värre än döden.

Så det jag försöker säga med den här artikeln är dels att vi ska sluta köpa modetidningar och sponsra detta, och dels att vi inte ska bli avundsjuka på anorektikern som pryder omslagen, även om hon är så söt att man får hål i tänderna av att titta på henne. Men det är andå inte värt att låta sig påverkas av henne och gå runt och må skit. Det tänker inte jag göra och förhoppningsvis inte ni heller!

Av Johanna

 

images.jpg

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB