Startsida / Inlägg

Så borde F1-förändras

av Anna Andersson

Marcus Ericsson får inte testa sin nya bil vid det första F1-testet i Barcelona. Saunber väntar med att presentera sin bil till det andra testet. Detta beror på att man i höstas flyttade fram den första deltävlingen i Australien i två veckor och man därför också flyttade fram testerna in i februari. För att inte förlora för mycket tid har Sauber bestämt sig för att köra med en modifierad version av bilen från 2015 under de första testerna, men den kommer att ha rätt lack.
Till det andra testet ska sedan den nya bilen vara klar.
Force India körde med samma taktik inför årets säsong.
•••
Williams är övertygade om att den nya bilen räcker för att vinna.
– Vi är snart där, säger Felipe Massa.
– Vi stod på pallen ett par gånger förra året, ännu fler gånger året innan och jag hoppas att vi snart har en bil som kan vinna.
Chefsingenjören Rob Smedley är väldigt positiv inför säsongen.
– Årets bil är en vidareutveckling av den från förra året, men det är den största förändringen som jag har sett. Det finns ett par spännande nyheter i froten på bilen och även under chassit. Sedan har vi ett par spännande nyheter i bakpartiet också. Killarna har gjort ett enormt jobb i vindtunneln denhär vintern.
Bilen ser du första gången under testerna i Barcelona den 22 februari.

•••
I går lånade jag ut tangenterna till Stefan Lill-Lövis JOhansson som själv ville skriva om sina tankar kring F1 och sportens uvteckling. Här är del två.
Del 1 läser du här:

Del 2 – Identifiering av specifika frågor

Det är främst tre faktorer som avgör hastigheten på en racerbil – aerodynamik, motor och däck. I modern bildesign har aerodynamiken blivit den mest avgörande komponenten. Idag går ett topp stall i F1 igenom runt 75 olika versioner av framvingen under en enda säsong. Det är en enorm kostnad och har naturligtvis bara för ett syfte – att försöka vinna tävlingar och mästerskap.
Det finns givetvis en hel del andra aero lösningar som pågår samtidigt, men det primära arbetet pågår hela tiden med framvingen eftersom det är den som till stor del vingen eftersom det är den som mestadels påverkar aerodynamiken längs hela bilen. Så är det på alla racerbilar där framhjulen är exponerade – men framför allt en Formel 1-bil.

Av de tre huvudfaktorerna är aerodynamik ett område som bara har ett enda syfte, att göra bilen snabbare, men inte på det sättet som bilarna utvecklas på för närvarande. Nu är det ett enormt mixtrande för att hitta små procentandelar av downforce kontra drag. Allt styrs av en mycket strikt regelbok och det finns i princip inget rum för nytänkande alls. Det handlar enbart om att spendera så mycket tid och pengar som är möjligt för att finjustera aerodynamiken. ”Utvecklingskriget” är ett enormt samtalsämne i F1, och de stora stallen bokstavligen flyger in containers med nya aero
delar varje dag under en tävlings helg. Det handla gigantiska dollarhögar – ju mer du spenderar ju fortare går det.
Racingens mest ironiska problem med det hela är att ju effektivare aeropaketet är, desto svårare är det att passera bilen framför dig eftersom turbulensen från bilen framför påverkar effektiviteten i framvingen på din bil. När man tittar på framvingen på en modern F1-bil blir det tydligt hur en liten störning i det perfekta luftflödet skapar ett en större störning i helhetsgrepp och i synnerhet på greppet fram på bilen. Det problemet har alla moderna racerbilar som producerar downforce.

I ett försök att försöka göra racingen mer intressant har man därför infört ett antal ”konstgjorda” metoder, DRS (Drag Reduction System) är en av dem. Det har absolut gjort att antalet omkörningar har ökat, men jag anser att det har tagit bort en stor del av vad som är kosten med racing. Det krävs varken skicklighet eller teknik för att trycka på en knapp så att du får en fördel jämfört med bilen framför, speciellt inte om den bilen inte har en chans att försvara sig.
Man har också försökt ge F1:s enda däckleverantör, Pirelli, uppgiften att i princip tillverka ett dåligt däck för att på så vis göra tävlingarna mer
spännande. Detta har gjort är att alla nu kör mellan 10 och 20 procent långsammare än vad de hade kunnat göra, alla vet att däcken bara håller ett visst antal varv. Det har inte förändrat racestrategin och det har definitivt inte gjort tävlingarna mer intressanta.

De nuvarande motorerna i F1 är oerhört sofistikerade och kallas nu Power Units istället för motorer. Priset för att utveckla dessa Units är enormt och ökade kostnaderna markant för varje team som deltar i F1. Detta har främst påverkat de mindre teamen som måste köpa dessa motorer från en av motortillverkarna. Men det är inte bara kostnaden för motorn som har gått upp; eftersom de är så komplicerade att köra och installera, så krävs det också mycket mer arbetskraft för alla team. I kombination med att sponsorerna inte längre vill lägga samma pengar på F1 har det lett till att teamen som håller till i mitten och längre ner i fältet måste mer och mer på FOM’s (Formula One Management) mycket komplicerade system för ekonomiskt stöd som betalas ut genom en skala som bygger på poäng samlade under föregående säsong.

Trots att det kostar otroliga summor att utveckla, tillverka och underhålla dessa motorer, måste motorerna utvecklas efter en mycket strikt regelbok och återigen finns det bara ett alternativ av teknik som alla måste följa vilket gör att det inte finns någon plats för nytänkande. Men den stora skillnaden mellan reglerna för chassi och motor är att när du har presenterat motorn du planerar att köra, kan du bara göra ändringar baserat på ett otroligt komplicerat “token” system, medan du kan i princip göra vad du vill med chassit. Om du har något chassiproblem i början av säsongen så går det att arbeta hårdare med utvecklingen och ta sig ur problemet, men det är näst intill omöjligt med motorn. Det finns i princip ingen gräns för hur många ändringar eller uppgraderingar du gör till bilen under en säsong.
Tydligen var den främsta orsaken till detta lås på motorutveckling i syfte att hålla kostnaderna nere, men kostnaden för att skapa dessa kraftenheter i första hand har redan förstört alla möjligheter till att hålla kostnaderna på en rimlig nivå.

Dem senaste åren har däcken i F1 varit begränsade till en tillverkare, Pirelli. Som jag skrev tidigare har Pirelli i princip fått i uppgift att bygga dålig däck, i syfte att göra racingen mer spännande. Detta har pågått i några år nu och jag tror inte att någon påstår att det har förbättrat racingen.

Jag anser att det är en av de mest idiotiska idéerna någonsin inom F1. Det vore så mycket bättre för alla om en förare var tvungen att ligga på gränsen, varje varv loppet igenom – då skulle vi kunna se vilka som är riktigt bra och vilka som kommer att göra ett misstag när trycket är på.

Den av de stora diskussionerna just nu handlar om de enorma kostnader som krävs för att driva ett F1-stall och hur man ska kunna minska dem. Det talas av en kostnads ​​gräns och alla möjliga olika lösningar erbjuds. Det finns flera olika tankar kring detta, de mindre teamen klagar att de inte får nog av vinstandelen från FOM, de större stallen vill alla spendera mer än vad de gör i dag för att vinna.

Man kommer aldrig att finna den där gyllene medelvägen som passar alla och det kommer att vara omöjligt att kontrollera på ett effektivt sätt. Den enda vettiga lösningen är att FIA skapar nya regler som begränsar eller plockar bort de områden där teamen har de största utgifterna. Pengarna som spenderas på aeroutvecklingen är astronomiska, och när man hela tiden fortsätter med små grejer blir den kostnaden oändlig. Istället för att fokusera på den totala downforce som bara ökar hastigheten i kurvorna och minskar luftmotståpndet borde man öka topphastigheten på rakorna. Om man gjorde om reglerna skulle de smarta ingenjörerna inom F1 kunna uppnå stordåd på väldigt kort tid och plötsligt blir det en enorm skillnad mellan maxhastighet och kurvtagning. Det skulle göra bilarna mycket mer svårkörda, öka längden på bromszonerna, och därmed underlätta och öka antalet omkörningsmöjligheter.

De flesta är nu överens om att bilarna inte låter tillräckligt mycket och att de inte heller ser tillräckligt spektakulära ut. Det syns att förarna inte behöver kämpa med sina bilar och därför är det svårt för fansen att uppskatta sina hjältar.

Stefan

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB