Startsida / Inlägg

En romanista kan bara bli förbannad

av Kristina Kappelin

Kära Jenny,

i dessa dagar kan en romanista bara vara förbannad. Lazio har lyckats få fotbollsförbundet att flytta derbyt från söndag till måndag, eftersom i biancocelesti spelar finalen i Coppa Italia mot Juventus på onsdag. Det blir alltså inte fest på Olympiastadion på söndag klockan 15, när alla är lediga och har tid och möjlighet att gå på match. Nej, Roms viktigaste match den här våren går i stället av stapeln klockan 18 en måndagskväll, vilket är fel, fel, fel ur alla synvinklar. Många av dem som köpt biljetter kommer inte att kunna gå. Klockan 18 är en omöjlig tid i Italien. Det stora flertalet är på väg hem från jobbet, ska hämta barn hos mormor och morfar, handla mat och börja laga middag. Tusentals människor blir snuvade på matchen de väntat på i ett halvår.  Jag säger som Calimero: Det är orättvist, det är vad det är.

Juventus spelar nämligen mot Napoli på lördag, utan att blinka. Men Lazio behöver uppenbarligen två dagars extra vila för att möta Gladiatorerna i derbyt, och får det! Konspirationsteorierna är förstås i full gång. Alla misstänker att Lazios ägare Lotito har fått igenom detta eftersom han är bästis och bundis med fotbollsfederationens ordförande Carlo Tavecchio. Roma har tyvärr inget annat val än att acceptera beslutet, fast det leder till väldigt upprörda känslor, både i klubben och bland supportrarna.

Man får inte göra så här. Det är som att be om att det ska bli bråk på stadion, som att förgifta det livsviktiga derbyt från början. Det är ett nervkrig som fotbollsförbundet borde vara klokt nog att avstå ifrån, för att inte senare anklagas för partiskhet. Bara en enda poäng skiljer Rom-klubbarna i tabellen. Att striden om andraplatsen är helt juste är avgörande för hur slutresultatet kommer att uppfattas, smältas och accepteras. Rättvisa betyder enormt mycket för att en människa och fotbollssupporter ska må bra. Då kan man vara storsint och generös. Men att flytta på derbyt är att ge Lazio en oförtjänt fördel. Det har redan fått det att fräta i de romanistiska magarna.

Amatörfotbollspampens idiotiska uttalande om damfotbollen har redan retat upp mig så det räcker. När ska man få någon frid? Blandningen nedan är dock ganska rolig. Påven, calcion och den helige ande?

Baci e abbracci

Kristina

 

bild
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB