Startsida / Inlägg

Träna på arbetstid för ökad produktivitet

av thomasskoglund

För den hälsointresserade låter träning på arbetstid nästan för bra för att vara sant. Men, fortsätt att hoppas, studier visar nämligen att fysisk aktivitet under arbetsdagen hjälper dig att boosta din naturliga produktivitet.
Här nedan presteras studien som bör landa på varje chefs skrivbord.

 

 

pexels-photo-40120
Träna på arbetstid för att boosta din naturliga produktivitet.

 

 

2011 publicerade tidskriften ”Journal of Occupational and Environmetal Medicine” en studie genomförd av forskare från Karolinska Institutet och Stockholms Universitet. Syftet med forskningsprojektet var att jämföra tre arbetsplatser inom samma verksamhetsgenrer – men med en nu tillagd, och avgörande, skillnad.
Den ena arbetsplatsen tilläts numera ägna 2,5 timmar varje vecka åt fysisk aktivitet under arbetstid, medan den andra tilldelades samma schemamässiga tidsminskning utan några som helst uppmaningar att använda tiden till träning. Den tredje arbetsplatsen fortsatte med ordinarie 40-timmarsveckor och skapade således inga förändringar.

 

Barrack Obama uppgav att han under sina åtta som president tränade 45 minuter - sex gånger i veckan.
Barrack Obama uppgav att han under sina åtta som president tränade 45 minuter – sex gånger i veckan. Något som givetvis är helt omöjligt om inte träningen hade tillåtits samspela med arbetsdagarnas fullspäckade schema.

 

Då resultaten från de olika arbetsplatserna tillslut skulle jämföras talade såväl de fysiska siffrorna som den egenupplevda produktiviteten sitt tydliga språk.
Samtliga grupper hade lyckats behålla sin produktivitet, trots att majoriteten av testgrupperna numera kortat ned deras arbetstider, under projektets livslängd.
Arbetsplatsen som också uppmuntrat och schemalagt fysisk aktivitet som ett återkommande 2,5 timmar långt inslag varje vecka rapporterade markanta ökningar kring personalens självskattade produktivitet.
Träningspassen som tillåtits under arbetstid blev alltså synonyma med känslor av att medarbetarna åstadkommit mer under arbetsdagen, lyckats nå ökad arbetsförmåga och mådde bättre fysisk samt psykiskt.

 

Tim Cook, vd för Apple, är känd för sin träningsentusiam. Han medger glatt att han aldrig hade hunnit med träningen om de inte tillåtits platsa under arbetsdagarna.
Tim Cook, vd för Apple, är känd för sin träningsentusiam. Cook medger bestämt att han aldrig hade hunnit med träning om den inte tillåtits platsa under arbetsdagarna.

 

Studien påvisar alltså att träning, eller andra hälsofrämjande aktiviteter, inte behöver stå i vägen för att du ska lyckas hinna med din arbetsmässiga agenda – utan tvärtom hjälpa dig bli mer effektiv tack vare kroppens ökade energi- och handlingskraft.
Låt därför inte stressiga arbetsdagar bli snabba undanflykter för uteblivna träningspass, utan se istället din motion som en källa för nya energinivåer!

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB