Startsida / Inlägg

Sanningen om alkohol och träning

av thomasskoglund

I dagens träningsbubbla florerar lika många myter som sanningar kring ämnet alkohol. Är det farligt att träna bakfull? Försvinner alla surt förvärvade resultat? Och finns det någon träningsform som påverkas mindre än andra av gårdagskvällens shotbricka?
Sluta spekulera – här kommer svaren.

 

 

Hur mycket påverkas våra träningsresultat egentligen av alkohol?
Hur mycket påverkas våra träningsresultat egentligen av alkohol?

 

 

Ja, hur farligt är egentligen det där vinglasets innehåll för en medelsvensk motionär? Forskare på Gymnastik- och idrotthögskolan i Stockholm menar att utfallet från din gårdagskväll styrs av mängden alkohol du konsumerat.
Då alkoholen gör entré i kroppen omprioriteras nämligen stora delar av arbetsordningen som annars råder – allt för att kroppen så snabbt som möjligt ska kunna göra sig av med ”giftet” du nyligen tillfört. Mer alkohol motsvarar alltså, enkelt översatt, längre och svårare arbetsprocesser med större ”träningsförluster”.

 

 

Vilken träningsform drabbas hårdast?

Studier visar tydligt vilka två träningsparametrar som sänks mest vid alkoholkonsumtion. Kroppens naturliga fettförbränning skjuts abrupt i sank då alkoholen gör entré i systemet, detta då levern tvingas omprioritera sina egentliga uppgifter och istället ”avgifta” kroppen. Denna försämrade prioriteringsordning försvårar kroppens möjligheter att använda fett som bränsle, vilket leder till att du istället lättare lagrar energin som kroppsfett.

”Men om jag struntar i sexpacket på magen – kan jag då dricka det som står i kylen utan att förlora några träningsresultat?”

Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte.
Om din ambition är att bli stor och stark via styrketräning stör alkoholen hormonerna som försöker underlätta din kropps muskelbyggande arbete. Dina kroppsegna nivåer av testosteron och tillväxthormoner, som båda utgör avgörande parametrar för att bygga muskler, sänks då alkoholen kolliderar med dina blodbanor. Något som resulterar i sämre förutsättningar för styrkeutveckling och nybildandet av muskelmassa.

 

Skippa de värsta fylleslagen om du strävar efter att bränna fett eller bygga muskler.
Skippa de värsta fylleslagen om du strävar efter att bränna fett eller bygga muskler.

 

 

Vilken träningsform påverkas minst av alkohol?

Dagen efter kommer din kropp att reagera minst på konditionsbaserade idrottsformer. Visst, känslan under löpturen kan, och kommer troligtvis att, upplevas som jobbigare än vanligt – men sanningen är att din konditionsmässiga prestationsförmåga i själva verket bara minskat med någon enstaka procent. Resten sitter i ditt huvud.
Löp-, längdskid- och cykelpass är också fördelaktiga från synvikeln att du själv tillåts bestämma tempot, samtidigt som du utsätter kroppen för låga skaderisker jämfört med tunga knäböj eller andra komplexa gymövningar.

 

Löpning är en av de träningsformerna som påverkas minst av alkoholens "dagen efter" effekter.
Löpning är en av träningsformerna som påverkas minst av alkoholens ”dagen efter” effekter.

 

 

Träna hellre bakfull än att inte träna alls

Låt inte din bakfylla bli en anledning till att ställa in dyrbara träningstillfällen. Visst, ditt pass kommer med största sannolikhet att upplevas som en satanistisk resa innehållandes mer mjölksyra, ökad trötthet och en känsla av styrkebortfall – men är trots allt detta helt ofarlig. 

Idrottsforskare har fastslagit att fullt friska människor inte behöver oroa sig för huruvida träning dagen efter alkoholintaget är farligt för varken hjärtats-, leverns- eller njurarnas funktioner.
Det negativa forskningen däremot har visat är att skaderiskerna vid fysiska aktiviteter ökar dagen efter. En aspekt som kan rättfärdiga dig att vänta några timmar innan du utför träningspasset – men aldrig ställa in det.
Eller som idrottsforskare Örjan Ekblom så klokt uttalat sig gällande alkohol och träning ”Det är bättre att ställa in bakfyllan än träningspasset”.

 

Låt inte gårdagens drinkar stå i vägen för dagens träningspass. Om du är fullt frisk kommer din kropp klara av kombinationen galant.
Låt inte gårdagens drinkar stå i vägen för dagens träningspass. Om du är fullt frisk kommer din kropp att hantera kombinationen galant.

 

 

Summering

Livet är för kort för att inte leva. Om du gillar goda viner, en öl i härliga vänners lag eller att tvingas lämna dansgolvet för att nattklubben stänger så gör det. Men låt aldrig alkoholen bli en ursäkt för att hoppa över endorfinberikande och uppiggande träningspass.
Drick måttligt och påminn dig själv om alkoholens träningsrelaterade effekter med jämna mellanrum – that’s it.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB