Startsida / Inlägg

Chocka fram nya träningsresultat med Strongman-träning

av thomasskoglund

En av träningsvärldens senaste trender består av att lyfta smutsiga stenar, släpa runt obalanserade ok och välta utslitna traktordäck. Har gudarna blivit tokiga eller är vi framtidens träningsmode på spåren?

 

För att få svar på frågan gjorde jag en djupdykning inom den heta träningstrenden ”Strongman” – urmodern av vinna eller försvinna. I den här träningsformen glömmer vi allt vad exklusiva träningskort heter och bunkrar istället upp med rostoljan 5-56 (som tydligen är det mest effektiva medlet för att avlägsna klister från händerna då du lyft 100 kg’s stenar – who would have guessed?!). För en sak är säker, om du inte är villig att skita ned dig, få valkar i händerna eller låta som en grottmänniska – ja, då kommer du aldrig bli lika stark och rippad som dina strongman-kompisar.


Summeringsvis är Strongman  tränings- och tävlingsformen där många av momenten har sitt ursprung i i lyft som för inte länge sedan hade en naturlig del i många hårt arbetande människors vardag. Här är allt imponerande tungt, med övningar likt sten-, säck- och ”väsklyft”, traktordäcksvältning och andra fysiska monstermoment involveras hela kroppens muskulära system. Allt samtidigt som lungorna och konditionen ges en rejäl omgång.

Jag lovar - strongman är svinjobbigt.
Jag lovar – strongman är svinjobbigt.

 

 

Muskeluppbyggnad

Här heter din nye bäste vän ”överbelastning”.
Oavsett om du utför ”farmers walk”, drar en tung släde eller knuffar en bil så är övningar likt dessa tuffare än bröstmaskinen på ditt vanliga gym.
Genom att överbelasta muskulaturen ökar vi kroppens egna testosteronnivå och skapar positiva signaler till, de annars slentrianmässigt påfrestade, tillväxtkurvorna.
En annan motiverande och muskebyggande parameter som boostas av Strongman-träning är all den obalanserade träningsutrustning som vissa av momenten utförs med. Dessa tvingar nämligen din kropp till betydligt friare rörelser än de du tillskansar dig vid träning i div. gymmaskiner.
I klarspråk innebär denna obalans betydligt mycket mindre trygghet för kroppen – något som tvingar oss till konstant muskulär anspänning, och forcerad muskulär utveckling.

En balanserad och kalibrerad skivstång vägandes 100 kg kommer alltså upplevas som ”lättare” jämfört med en otymplig sten, trots att vågens siffror är desamma.

Fysiken på Frej Askengren från Strongman-gymmet Sweden Barbell Club i Stockholm kan intyga att träningsformen är högst muskulärt uppbyggande.
Fysiken på Frej Askengren från Strongman-gymmet Sweden Barbell Club i Stockholm intygar att träningsformen är högst muskulärt uppbyggande.

 

 

Fettförbränning

Att kombinationen tunga vikter och hög puls sällan landar fel för att uppnå en mer effektiv fettförbränning är inget nytt. Att däremot göra det i en träningsform likt denna har tidigare varit främmande för majoriteten av ”vanliga motionärer”.
Studier visar att vi genom strongmanliknande-träning, där kroppens samtliga muskelgrupper involveras i stora och yviga rörelsemönster, stressar kroppen på ett slagkraftigt sätt och kan påverka våra kroppar med upptill 10-15 % högre förbränningsnivå.

Då vi forcerar kroppen att arbeta med all dess kraft spränger vi nämligen barriärerna på så väl cell- som muskulärnivå, något som ger oss en direkt skyhög energiförbrukning, men också effektiviserar vår efterförbränning. En aspekt som omvandlar oss till vandrande förbränningsmaskiner de närmaste timmarna efter avslutat pass.
En av hemligheterna bakom resultaten är bland annat att din över- och underkropp tvingas arbeta i symbios – men samtidigt slåss om vilken del som ska tillåtas agera som primär kraftkälla. Den här bataljen skapar en lättare, och resultatmässigt positiv, ”chock” för våra ovana kroppar vilket leder till en ökning för våra förbrännande effekter. Träningsformen bygger dessutom upp stora mängder mjölksyra och tillför så kallad metabol stress, vilket leder till att våra hårt åtsittande fettdepåer sannerligen ges en ordentlig omgång.

Tjejerna på Sweden Barbell Club som valt Strong(woman)man träning bränner fett och bygger funktionellt samma muskler.
Medlemmarna på Sweden Barbell Club som valt Strong(woman)man-träning bränner fett och bygger funktionellt starka muskler – samtidigt.

 

 

Hur?

I skrivande stund vill jag understryka att jag förstår att inte alla har förråden fyllda med traktordäck, farmers walk-stänger, slädar och atlasstenar. Men misströsta ej – tänk bara utanför boxens ramar.
Två tunga kettlebells eller hantlar fungerar utmärkt till att utföra farmers walk med i ditt nuvarande gym. Att dra, skjuta eller vända en tung viktplatta kan dessutom motsvara både släddragning och traktordäcksvändningar. Så låt fantasin sätta gränserna och samla mod till dig för att våga komplettera dina befintliga träningspass med något som det hela lite svårare för din kropp – du kommer tacka mig när de nya resultaten knackar på dörren!

Om du är nyfiken på Strongman-träning, använd fantasin och använd utrustningen som redan finns på ditt befintliga gym.
Med lite fantasi och din nuvarande gymutrustning kommer du långt. När dina framsteg sedan börjar stagnera – besök ett riktigt Strongmangym för att ta träningen till nästa nivå .
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB