Startsida / Inlägg

Maximera vardagens tidsmöjligheter

av thomasskoglund

”Jag fattar inte hur du hinner med all träning!”
”Varför orkar inte jag gå upp som du, och träna tidigt på morgonen?!”
Låter citaten bekanta?

 

Sannolikheten att du antingen spenderar tid åt att tålmodigt lyssna till ovanstående ursäkter eller själv leverera dem är total. Men, om du råkar vara en av dem som febrilt famlar efter längre dygn, och dessutom besitter en övertygelse om att du skulle nyttja dessa nytillkomna timmar till just träning, läs vidare.

 

 

 

 

Först och främst, vi är alla olika. Med det sagt kan vi cementera att alla inte kan, ska eller förväntas älska kvarg och knäböj. Och vet du vad? Det är helt okej.
Med den slutsatsen kan vi också konstatera att det är okej att inte hinna, eller ens önska, träna som bekantskapskretsens resterande delar. Men faktum kvarstår – visst, livet är ett pussel. Men för att skapa en kropp som orkar ”pussla” så länge som möjligt bidrar träning och motion med positiva, och ibland avgörande, effekter.

En av de tydligaste slutsatserna jag lärt mig under mina tio år som personlig tränare är att vi människor snabbt blir självlärda experter inom ursäkter och undanflykter när det kommer till ämnet träning. ”Jag skulle vilja träna, men hinner verkligen inte”.
Och visst, om du jobbar heltid och samtidigt är småbarnsföräldern som älskar att spendera dina kvällar med att sträcktitta på Netflix så köper jag att du inte hinner träna lika mycket som Jonas Colting. Men å andra sidan – varför ska du ens göra det?
Men oavsett vem du är sammanför en viktig sanning oss alla. Japp – du, jag, Usain Bolt och alla världens idrottsstjärnor har varje dygn 24 timmar att disponera precis hur vi vill.
Visst. Vi kan prata om orättvisan i att en av oss måste arbeta mer än genomsnittet, att någon har dragit nitlotten och tilldelats en kropp som kräver mer sömn, eller att den tredje rustats med en mer haltande metabolism. Men i ärlighetens namn, är vi inte trötta på allt sådant prat? En diskussion som sällan hjälper, och mest troligt resulterar i flashbacks till barnårens insikter om att allt här i världen faktiskt inte är helt rättvist. Nej tack.

Ta istället istället en imaginär överstrykningspenna från samma barnår och dra ett stort streck över allt vad ursäkter heter och sträva efter att jobba mer strukturerat för målen du verkligen vill uppnå.

 

 


Strunta i hur många timmar din bäste vän tränar, hur snygg Ako Rahim’s överkropp är under lördagskvällens avsnitt av ”Gladiatorerna” och att du tycker kvarg får gommen att smaka sand. Lägg ditt pussel.

 


 

 

Jag tänker att det i grund och botten är ganska enkelt, du får vad du ger. Ju mer du tränar – desto bättre resultat. Så, om du hatar att träna – träna inte, men klaga då heller inte över uteblivna resultat och eventuella extrakilon.
Om du vill träna men upplever att du inte hinner, skapa en tidsdagbok. Sätt dig med ett tomt papper och tänk efter, realistiskt och objektivt, hur dina dagar ser ut. Var överdrivet ärlig och rannsaka hur mycket tid du varje dag, vecka och månad egentligen dedicerar till tv:n, datorn, Instagram och slentrianmässigt scrollande. Räkna sedan ihop dessa timmar och vips – möjligheterna presenterar sig.

 

Skärskåda din vardag för att lättare kartlägga var dina största tidsbovar finns.
Skärskåda din vardag för att lättare kunna kartlägga vart dina största tidsbovar finns.

 

I samma andetag som dessa rader skrivs vill jag understryka att min mening med dessa ord aldrig får misstas för kritik. Många av oss har enormt krävande jobb, oregelbundna tider och ojämnheter i vardagen som fäller krokben för vår egen, inre, Ove Rytter-persona. Men om Barack Obama, Bill Gates, Daniel Ek och Jack Dorsey varje vecka hinner med 3-5 träningspass – låter det inte rimligt att även du och jag borde hinna bicepscurla åtminstone en gång i kvartalet?

Summa summarum – var rädd om tiden och se din vardags alla möjligheter. Ordspråket ”if there’s a will – there’s a way” är inget annat än sant, och här för att stanna.

 

 

Så, hur löser vi det här?

– Radera allt som får dig att associera träning med något som tar en halv arbetsdag att utföra. Om du har ont om tid – träna kortare pass (men börja/fortsätt ändå träna!) då all träning är bättre än ingenting.

– Skärskåda dina veckor för att kartlägga hur mycket tid du faktiskt lägger på saker du inte ens reflekterar över (sociala medier, tv-serier, tv-spel etc.). Ersätt sedan under EN veckodag dessa aktiviteter med träning. Effekten kommer förvåna dig!

– Var ärlig mot dig själv. I slutändan handlar nämligen det mesta om prioriteringar.
Anledningen till att du inte kliver upp kl 04:00 och avnjuter en ljuvlig joggingtur i höstregnet är inte din arbetsbelastning – utan för att sängen är skönare. Punkt. Men låt inte det ena alternativet utplåna det andra utan sträva efter en balans innefattande alla tårtbitar.

 

Det mesta handlar om prioriteringar här i livet. Det kommer alltid vara mysigare med sovmorgon än att fastna i ett av mma-stjärnan David Bielkhedens stryplås. Men sträva efter en livsbalans där träning alltid tilldelas en given plats.
Det mesta handlar om prioriteringar här i livet. Det kommer alltid vara mysigare med sovmorgon än att fastna i ett av mma-stjärnan David Bielkhedens stryplås. Men sträva efter en livsbalans där träning alltid tilldelas en given plats.

Nu kör vi!
Bästa helghälsningar, pt-thomas

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB