Startsida / Inlägg

Träna med fria vikter – få bättre resultat

av thomasskoglund

Tillhör du en av alla de som kroniskt vuxit fast i gymmets bensparkmaskin och samtidigt funderar över varför dina träningsresultat fortfarande uteblir? Om ja, snälla läs vidare.
Här kommer mina tre bästa råd till varför du ska träna med fria vikter istället för maskiner.

 

 

sports-fitness-body-building-iron-161557

1. Bättre resultat – snabbare

Hur vi än vänder och vrider på träningsparametrarna kommer övningar utförda med fria vikter alltid förbli såväl jobbigare som mer slagkraftigt effektiva i förhållande till dess maskinella motsvarigheter.
Studier påvisar att träningspass baserade på fria vikter generellt leder till större muskelaktivering – en effekt som innebär att såväl dina muskler som muskelceller kommer att utvecklas snabbare. Kort och gott; färre (men aningen svårare) övningar kommer skapa bättre resultat på grund av rörelsernas stora muskulära påverkan och komplexitet.
Övningar med fria vikterna involverar dessutom flera muskelgrupper samtidigt, en egenskap som skapar positiva stressreaktioner och därför påverkar din kropps fettförbrännande- och muskelbyggande funktioner.

 

 

pexels-photo-136410
Kort och gott; färre (men aningen svårare) övningar kommer skapa bättre träningsresultat.

2. Skapar balans – genom obalans

Samma sekund som du placerar din kropp i en gymmaskin begränsar du dess naturliga rörelsemönster. Plötsligt kontrollerar maskinen naturlagarna och ges full bestämmanderätt kring vilka riktningar och rörelser som är tillgängliga för din kropp.
Vår andra uppsida med träning utförd med fria vikter bygger därför på kontrasten till ovanstående rader – nämligen att de är just fria.

Med en skivstång, kettlebell eller hantel tillåts du röra dig i alla riktningar, du kan lyfta, pressa och dra vikterna på mängder av olika sätt samtidigt som dina muskler (såväl stora som små) sätts i konstant arbete för att lyckas stabilisera den nytillkomna belastningen.

Skillnaden mellan att utföra en stående skivstångsövning och gymmets maskinbaserade motsvarighet är alltså att den fria belastningen påfrestar hela din kroppsliga länk – från fötternas kontakt med marken, via bålmuskulaturen spända hållning till axlarnas koncentrerade topposition. Allt detta tack vare den positiva obalans som tillkommer via skivstångens fria rörelsemöjligheter.

 

 

pexels-photo-116079
Begränsa inte kroppens alla rörelsemönster genom att låsa den i div. maskiner. Skapa istället kroppslig balans – med hjälp av obalanserade vikter.

3. Du får ta med dig styrkan hem

För 99,9% av världens befolkning matchar inte vardagens styrkeprövningar de vi utsätts för i gymmens flashiga maskiner. Istället tvingas vi lyfta otympliga saker, från opassande höjder, med otillräcklig styrka.
Men genom att träna kroppen med fria vikter blir du inte endast stark i en specifik maskin – du blir stark i en hel rörelse. Den rörelsen är du sedan fri att använda precis vart, och hur du vill i livet.

I den här kategorin finner vi snabbt mängder av konkreta exempel på situationer där din funktionella styrka kan användas utanför gymmets väggar. Marklyft förbättrar din styrka och lyftteknik då du plockar upp något tungt från golvet, axelpressar hjälper dig att lättare knuffa upp resväskan till förrådets översta hylla och knäböj assisterar dina benmuskler varje gång du reser dig från en stol. Ja, ni förstår – listan kan göra oändligt lång.

Okej, jag fattar – men vart ska jag börja?

Om du har en skadehistorik eller känner dig tekniskt osäker rekommenderar jag alltid att du ber om hjälp av en licensierad personlig tränare. Gör det hela sedan inte svårare än det behöver vara, börja med att alltid ha en friviktsbaserad övning i varje träningsprogram och addera därefter successivt flera i takt med att kroppen börjar få grepp om din nya, funktionella, träningsvana.
Kör hårt!

 

pexels-photo
Börja med att addera en friviktsbaserad övning i ditt befintliga träningsprogram. Sen är du igång!
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård och Ellen Norberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB