Startsida / Inlägg

3 fettförbännande alternativ för dig som avskyr löpning

av thomasskoglund

Det är vida känt att ett av de mest effektiva tillvägagångssätten för optimerad fettförbränning stavas sprintintervaller. Men hur skall vi, målgruppen som avskyr löpning i alla dess former, lyckas med bedriften att komma i sommarens badbyxor? Är vi dömda att misslyckas bara för att vi är löpanalfabeter?
Enligt en nyligen utförd studie är svaret nej. Här är 3 alternativ som maximerar din förbränning, utan ett enda löpsteg.

 

 

strand
Jo det är möjligt! Här är knepen för dig som önskar minska din kropps fettprocent – utan att behöva ta ett enda löpsteg!

 

 

Battle ropes

En brittisk studie, innefattande 13 olika träningsövningar, användes för att undersöka när vi träningsutövare (motionär som elit) uppnår högst syrekonsumtion och mest effektiv kaloriförbrukning. Bland övningarna återfanns majoriteten av gemene mans mest kärleksfulla hatövningar. Burpees, armhävningar, knäböj, marklyft och utfall, bara för att nämna några. Alla jobbiga – men ingen fullt lika effektiv för den fettförbrännande målsättning som ”battle ropes”.
Vid ett korrekt, dvs. högintensivt och kraftfullt, utförande visade sig nämligen studiens battle ropes-cykler förbränna i snitt 10,3 kalorier – per minut. En siffra som sannerligen sätter fart på din fettförbränning och knuffar kroppen till nästa fysiska nivå.

I studien fick testgrupperna arbeta i tre träningsblock, samtliga bestående av 30 högintensiva och maximerade sekunder. Mellan varje block följde två minuters fullständig vila.

 

 

battleropes
Utför dina ”battle ropes-cykler” så högintensivt och kraftfullt som möjligt. I detta moment finns nämligen en rak linje mellan din ansträngningsnivå och resultaten du når.

 

 

Viktbaserad HIT-träning

En av de stora fysiska fördelarna du kan tillskansa dig genom att utföra viktbaserad styrketräning i högintensivt tempo, i jämförelse med traditionell sprintträning, är metodens positiva efterförbränning. Här visar en Italiensk studie nämligen att ett 30 minuter långt träningspass beståendes av klassiska ”styrketräningsövningar” likt knäböj, bänkpress, och sittande rodd kan bränna upp till 400 kalorier extra – om det utförs med ett intervallbaserat upplägg.
En av de avgörande faktorerna bakom studiens framgångsrecept är att övningarna utförs enligt nedanstående exempel. Något som kort och koncist kan summeras med formeln; tung styrketräning + korta vilopauser = effektiv fettförbränning och höga styrkenivåer.

 

Viktbaserad HIT-träning

– 6 repetitioner (utförda med 85% av din maximala belastningskapacitet)
– Vila 30 sekunder
– Så många repetitioner som möjligt (jobba till muskulär utmattning)
– Vila 20 sekunder
– Så många repetitioner som möjligt igen (jobba till muskulär utmattning)
– Vila 2 minuter.
Repetera upplägget i 2-3 cykler innan du går vidare till nästa övning.

 

Traditionella styrkemoment utförda med otraditionella metoder föder starka fettförbrännande egenskaper.
Traditionella styrkemoment utförda med otraditionella metoder föder starka fettförbrännande egenskaper.

 

 

Benpress till muskulär utmattning

Här är tipset till dig som önskar avsluta styrkepasset med en slagkraftig prick över i:et och samtidigt boosta din fettförbränning. Använd gymmets sittande- (alt. liggande) benpress och arbeta med en belastningsnivå motsvarande 40-60% av din maximala styrkekapacitet. Utför sedan så många repetitioner, samtliga utförda i ett kontrollerat tempo, som möjligt under 2 minuter. Vila därefter lika länge och repetera upplägget i totalt tre cykler utan att sänka belastningen.

Ps. om du är osäker på hur mjölksyra känns innan du testar det här upplägget kan du peppa dig själv med att du åtminstone kommer slippa fundera länge till…

 

 

Styrkeavslutningen som bidrar med kolossala mängder mjölksyra och en sprudlande fettförbränning i total samklang.
Styrkeavslutningen som bidrar med kolossala mängder mjölksyra och en sprudlande fettförbränning i total samklang.
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB