Startsida / Inlägg

Dödsstöten för 5 av våra vanligaste träningsmyter

av thomasskoglund

Nu är det äntligen dags igen!
Idag ska vi rada upp och välta omkull några av vår tids mest uttjatade träningsmyter för att en gång för alla låta sanningens röst ljuda högre än slentrianmässig, och missvisande, information.
Här är 5 myter du hädanefter kan krossa med högt hållen fana!

 

 

Vad är som sant och falskt i träningshandboken kan ibland vara långt ifrån självklart. r
Vad är som sanning eller myt i träningshandboken kan ibland vara långt ifrån självklart.

 

 

Stretcha alltid innan dina träningspass

Hur många gånger har du inte sett människor kliva ned från löpbandets uppvärmande minuter för att febrilt börja dra i deras arma muskler?
Japp, för många av oss är det lika självklart som amen i kyrkan, men visste du att din inledande stretchstund i själva verket kan ge motsatt effekt för ditt tätt efterföljande styrkepass?
Att stretcha ut (förlänga) dina muskler innan styrketräning minskar tonusen i dina muskelfibrer, något som leder till minskad explosivitet och sämre prestationsförmåga bland övningar som kräver kraftfull styrkerekrytering.
Vad ska jag göra istället?
Byt ut dina inledande stretchmoment mot mer förberedande och kompletterande dynamiska uppvärmningsövningar. Med andra ord, hitta rörelser som liknar de du snart skall utföra med belastning och förbered kroppen inför vad som komma skall.

 

 

För ökad explosivitet, ta det lite lugnare med stretchandet och fokusera istället på dynamiska rörelser.
För ökad explosivitet, ta det lite lugnare med stretchandet och välj att fokusera mer på dynamiska rörelser.

 

 

Om du inte får träningsvärk har du tränat dåligt

Sanningen är att träningsvärk har väldigt lite med den faktiska träningseffekten att göra. Detta då den brinnande värk, som seglivat kan hänga kvar efter ett träningspass, övervägande drabbar din kropps svagare – och mer ovana – länkar. Om du exempelvis besitter en välutvecklad och stark benmuskulatur är det alltså svårare för din kropp att uppleva samma muskulära ”chock” efter ett benpass som efter att du tränat en mindre dominant muskelgrupp. Kort och koncist – muskulär ovana leder till ökad träningsvärk, inte dåliga prestationer i gymmet.

 

 

Lågintensiva morgonpromenader är det enda som gäller för att bränna fett

Här kan en inte annat än citera Magnus och Brasse med ett rungande ”fel, fel, fel, fel, fel”.
Visst, lågintensiv träning bränner procentuellt räknat mer fett än högintensiva kraftinsatser. Men glöm aldrig att samma lågintensiva träning också kostar kroppen väsentligt mycket mindre energi än exempelvis högintensivt utförda sprintpass. Genom att därför fokusera, alternativt komplettera, din förbränningsträning med mer högintensivt fokuserade träningspass (backintervaller, cykel, crosstrainer etc.) kommer din kropp dels förbränna mer energi, energi som i slutändan hittas i dina fettdepåer, samt berikas med en mer slagkraftig efterförbränning som förvandlar dig till en fettförbrännande maskin flera timmar efter du avslutat din träningssession.

 

 

Variera, eller uppgradera, dina lågintensiva promenader mot mer högintensiva träningssessioner för maximerade resultat.
Variera, eller uppgradera, dina lågintensiva promenader mot mer högintensiva träningssessioner för maximerade resultat.

 

 

Magträning skapar synliga magrutor

Nej, alltså bara nej.
Alla cirkulerande galenheter gällande att Britney Spears dagligen utför 500 sit-up’s bör paketeras ihop till en stor, och tidsmässigt ineffektiv, brandfackla som vi en gång för alla släcker.

Alla människor har förinstallerade magrutor på kroppen, det som skiljer de synliga från de dolda är vår genetik samt mängden kroppsfett som ligger utanpå muskelpaketet.
Just dina magrutor får du alltså mer effektivt framhävda genom smart och slagkraftig förbränningsträning (se ovanstående punkt) i kombination med styrketräning och korrekt kosthållning. Inte 500 sit-up’s om dagen!

 

 

Du måste spendera en förmögenhet på proteinpulver och bars för att bygga muskler

Kosttillskottsfrågan är en av vår träningsnations mest klyvande debatter. Detta då vissa inte ens vågar drömmar om en vardag utan proteindrinkar, kreatintabletter och pre-workout produkter, medan andra blir svarta i blicken så fort de passerar en kosttillskottsbutik. Sanningen är att ingen av grupperna har teoretiskt rätt.

På ena sidan resonemanget kan vi fastslå att det idag är väldigt få människor i Sverige som inte får i sig tillräckliga mängder protein för att bygga kvalitativ muskelmassa. Detta så länge deras kosthållning hålls inom balanserade ramar.
Å andra sidan kostar inhandlingen och tillagningen av dessa ”nyttiga livsmedel” enorma mängder pengar och tid. En parameter som för många träningsentusiaster gör det lättare att skaka liv i en proteindrink till mellanmål istället för att steka en kycklingfilé.

Kosttillskottsdebatten kan alltså summeras genom att vi fastslår den som en smaksak (no pun intended). Du kan få precis lika bra träningsresultat med helt vanlig kost som med kosttillskott., men du är inte galen om du föredrar att berika dina mellanmål, frukostar alt. kvällsmål med en proteindrink för enkelhetens skull.

 

 

Den menlösa debatten om huruvida kosttillskott är avgörande för dina resultat eller ej kan äntligen få vila. Hädanefter är du fri att tycka och tänka precis som du vill!
Den menlösa debatten om huruvida kosttillskott är avgörande för dina resultat eller ej kan äntligen få vila. Hädanefter är du fri att tycka och tänka precis som du vill!
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård och Ellen Norberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB