Startsida / Inlägg

Tidpunkterna då dina träningspass ger bäst resultat

av thomasskoglund

Att vad du gör under dina ansträngande träningspass spelar roll har du förmodligen redan räknat ut, men visste du att när på dygnet du utför ansträngningarna också påverkar dina prestationer och resultat?
Här är tipsen på hur du bäst schemalägger din träning för optimal effekt!

 

 

Med vetskapen om när du skall utföra dina träningspass når du lättare dina mål.
Med vetskapen om när du skall utföra dina träningspass når du lättare målen.

 

 

Självfallet är det högst individuellt när träningslågan brinner hårdast. Många av oss lever dessutom tidspressade liv och har fullt upp med att lyckas kila in träningspassen mellan rådande arbetsdagar, studiekvällar, tvättstugetider och storhandlingar. Din vardag är ett levande tetris-spel, jag fattar.
Men om du har privilegiet att kunna välja tid för din fysiska aktivitet finns vissa fysiologiska hålltider som skänker ryggknuffen dina resultat längtar efter.

 

 

Styrketräning

Att testosteron och lyckade styrketräningsresultat symbiosartat går ihop likt Holmes och Watson landar knappast som sprängstoff i nyhetskorgen. Men när är våra kroppar som mest testosteronpeakade?
Studier visar att vår inbyggda muskelklocka (framförallt männens) tickar mest effektfullt under dygnets morgontimmar. Något som skapar fullgoda anledningar att ställa väckarklockan och maximera träningsresultaten med slagkraftiga styrkepass.

 

 

 

 

Rehabilitering

Du kan självklart utföra din rehabilitering, eller rehabinriktade träning, när som helst på dygnet. Dock har passens resultat visat sig vara som mest effektiva när de utförs under eftermiddagen, varför?
Tänk efter. Jämför din egna morgonstelhet, den där du ”klotar” upp ur sängen och samtidigt känner alla skavanker du någonsin tillskansat din arma kropp, med stegen du lämnar arbetsplatsen med samma eftermiddag.
Mr. Burns vs. Usain Bolt.

Detta beror på att vår förprogrammerade fysiologiska klocka varje eftermiddag utrustar kroppen med något högre kroppstemperatur och flexibilitet. Två egenskaper som är behjälpliga vid mängder av olika typer av rehabiliteringsträning.

 

 

Löpning och ökad rörlighet

Om du önskar optimera såväl din löp- som rörlighetsbaserade träning bör du placera träningstillfällena under eftermiddagen. Detta har dock varken med dina konditionsmässiga eller mjölksyrebetonade egenskaper att göra, utan något så basalt som dina muskler och leders flexibilitet.
Då såväl löpning som rörlighet utvecklas mer positivt med flexibilitet kring musklerna som skall utföra det faktiska arbetet kommer du, genom att schemalägga dina pass till eftermiddagen, därför få en kostnadsfri boost i rätt riktning.

 
 
pexels-photo-29832

 

 

Muskeltillväxt

Om dina träningsdrömmar kretsar kring maximal muskeltillväxt gör du dig själv en tjänst genom att träna under eftermiddagen. Detta är nämligen tidsblocket då din kropp, åtminstone inombords, skriker ”pumping iron” minst lika högt som Schwarzenegger själv.

Våra kroppar är utrustade med ett tillväxthormon som i lekmanstermer kallas GH (growth hormone). Denna anabola och potenta ingrediens stimulerar muskeltillväxt, förbättrar återhämtningen och ökar användningen av kroppsfett som bränsle. Med andra ord, nyckelord tagna från dina muskeldrömmar. Under eftermiddagen är våra kroppsegna GH-nivåer som högst, något som i kombination med tuff träning kan ta dina resultat till nästa nivå.

 

 

Om din målsättning består av maximal muskeltillväxt bör du inte lämna något åt slumpen. Utför därför dina träningspass då kroppens naturliga tillväxthormoner står högst i kurs.
Om din målsättning består av maximal muskeltillväxt bör du inte lämna något åt slumpen. Utför därför dina träningspass då kroppens naturliga tillväxthormoner står högst i kurs.

 

 

Fettförbränning

Fettförbränningens inbyggda effektivitetcykel är aningen uppdelad och har visat sig nå maximala nivåer under såväl morgonen som eftermiddagen. Morgonträningens ökade effektivitet springer ur att kroppens glykogendepåer är lägre efter nattens alla gångna timmar, något som leder till att kroppen omedelbart börjar använda energi från befintliga fettdepåer istället för den mat vi nyligen stoppat i oss. Detta medan effekterna som uppmätts under eftermiddagslagda träningspass tros komma från vår fysiologiskt förhöjda kroppstemperatur och mer kraftfulla efterförbränning (förbränningen som lever vidare inom kroppen efter avslutat träningspass).
Värt att notera för eftermiddagspass inriktade mot fettförbränning är dock att de ställer högre kostmässiga krav på utövaren då denne under dagen redan hunnit tanka upp kroppsdepåerna med x-antal kalorier och måltider.

 

 

pexels-photo-266623
Placera ut dina fettförbrännande pass under morgonen eller eftermiddagen för maximerade resultat.
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Jenny Åsell och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB