Startsida / Inlägg

Därför blir du smartare av träning!

av thomasskoglund

Maximal syreupptagningsförmåga, magrutor och starka armar. Att träning och motion skapar grundförutsättningarna för det som idag kallas ”bra fysik” är lika självklart som amen i kyrkan. Men rykande heta studier bevisar nu att den positiva inverkan vi får av att motionera regelbundet sträcker sig längre än vad forskningsvärlden tidigare vågat hoppats på.

 

 

Trögtänkt på jobbet? Träna mer!
Trögtänkt på jobbet? Träna mer!

 

 

Nyligen presenterade University of Illinois deras vetenskapliga resultat från ett forskningsprojekt gällande hur våra hjärnor påverkas av fysisk aktivitet.
Studiens mest häpnadsväckande resultat lyfter fram nya samband mellan motion och hjärnans kognitiva funktioner. Det vill säga funktionerna som hjälper oss skapa begriplighet och ordning i tillvaron genom att kunna tänka, känna och lära.

 

 

Framtidsbaserad testmetodik baserad på vardagliga situationer

Testet bestod av en vardagssimulerad situation där deltagarna, 50 % tränande vardagsmotionärer och 50 % soffpotatisar, skulle passera ett virtuellt trafikerat övergångsställe med olika nivåer av distraktionsmoment.
Under testets inledande fas behövde deltagarna endast bearbeta och parera trafiksituationen, utan några yttre förekommande distraktioner. Steg två försvårades genom adderad musik till deltagarnas öron, och steg tre genom att deltagarna behövde passera vägen talandes i telefonen.
För att garantera allas säkerhet skedde experimentets samtliga faser med hjälp av avancerad virtual reality-teknik. Resultaten talade sitt klara språk.

 

 

shutterstock_390641047-1-1-e1474909575518

 

 

Vilka korsade vägen helskinnade?

Under den första och andra distraktionsnivån visade experimentet att 74 % av deltagarna som tränar på regelbunden basis lyckades korsa den trafikerade vägen utan att bli påkörda av den tätt duggande virtuella trafiken. Detta medan gruppen beståendes av otränade individer endast klarade uppgiften 56 % av gångerna.
Även distraktionsmoment som involverade att tala i telefonen blev en promenadseger för den mer fysiskt aktiva gruppen, där 66 % av deltagarna lyckades kontrollera hjärnan- och kroppens funktioner och säkert passera vägen. En siffra den andra gruppen inte lyckades matcha, utan istället sänkte med hela 16 procentenheter.

 

 

För din egen säkerhet - träna mer eller låt telefonen förbli i fickan nästa gång du skall passera en trafikerad väg.
För din egen säkerhet –
träna kontinuerligt eller låt telefonen förbli i fickan nästa gång du passerar en trafikerad väg.

 

 

Varför?

Nu när vi ser studier som svart på vitt understryker att träning och fysisk aktivitet inte bara stimulerar våra muskler, utan också våra hjärnor, lyder den självklara frågan; hur kan detta vara möjligt?
Enligt samma forskningsteam ligger förklaringen i att våra svettiga träningspass skapar bättre förutsättningar för såväl vår reaktionsförmåga som handlingskraft och behandlingsmöjlighet kring informationsflödet som ständigt strömmar genom våra hjärnor. Mest tydligt under stressade situationer.

Motion och rörelse programmerar alltså hjärnan till att snabbare kunna styra dess funktioner och därmed göra den bättre anpassad till nutidens hastiga vardagstempo.
Så varje gång du funderar på att hoppa över ett träningstillfälle eller har svårt att finna motivationen – strunta i alla kroppsideal, och träna istället för att få en bättre fungerande hjärna.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård och Ellen Norberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB