Startsida / Inlägg

Så ökar hälsoeffekterna av utomhusträning!

av thomasskoglund

Trots att den svenska försommaren bjuder oss vädermässig variationsrikedom, milt uttryckt, väljer många motionärer att fly gymmen för att träna utomhus. Galenskap skriker bodybuilders och andra skivstångsberoende-träningsnarkomaner. Nyttigt säger forskarna.
Här nedan följer sanningarna om varför även du bör flytta ut dina träningspass till gräsmattan.

 

 

Maximera dina träningsupplevelser genom utomhusträning!
Läs vidare för att ta del av hur dina träningsupplevelser maximeras genom utomhusträning.

 

 

Många träningsentusiaster skapar ljudliga åsikter kring hur utomhusträning skapar sämre resultat på grund av dess minimalistiska utrustningsmöjligheter och mindre ”ruffa” förutsättningar. Åsikter som sannerligen inte bottnar i renodlad- och källkritisk fakta.
Tack vare alla högt flygande spekulationer beslutade Peninsula College of Medicine i England att titta närmare på fenomenet och en gång för alla gå till botten med hur utomhusträning egentligen påverkar oss. Den omfattande studiens resultat överraskade många.

 

 

Ökad energi

Oavsett vilken träningsform du utför visade studien att starkare förnyelsekänslor och mer energi frigörs om dina fysiska prestationer genomförs utanför träningslokalens väggar. Detta blev visuellt tydligt då studiens testpersoner uppmätte såväl högre serotonin- som endorfinnivåer tack vare något så enkelt som att utföra deras träningsrutiner utomhus. Effekterna av dessa hormonella ökningar bidrog till starkare upplevelser kring träningspassens tillfredställelse och glädjerus.

En annan häpnadsväckande effekt, tack vare miljöombytet, var att testpersonerna som nu fick utföra deras ”gamla” motionsformer utomhus simultant med glädjeökningarna blev mer motiverade till att utföra flera träningspass än tidigare.

 

Blir gladare av kroppens naturliga må-bra-hormoner genom att flytta ut dina träningspass!
Blir gladare av kroppens naturliga må-bra-hormoner genom att flytta ut dina träningspass!

 

 

Ytor som skapar kreativitet

Träningslokalernas begränsade ytområden hämmar ibland inte bara vår fantasi, utan även förmågan att nyttja stora och yviga rörelsemönster. Med utomhusträning är detta inget problem, då plötsligt hela världen blir din träningsanläggning.
Möjligheterna att springa intervaller med större distansvariationer, lyfta obalanserade stenar och stockar för bättre bålstabilitet samt friheten att kunna arbeta i större grupper – utan att behöva trängas i gruppträningslokaler är bara några exempel på den träningsfrihet utomhusträningen inbjuder. Samma ”frihet” skänker dessutom ökad variationsrikedom till dina träningspass, något som i förlängningen kommer leda till bättre och mer utvecklande träningsresultat.

 

 

- Kör du dina övningar inne eller ute idag? - Näemen, ute passar nog bättre...
– Kör du dina övningar inne eller ute idag?
– Näemen, ute passar nog bättre…

 

 

Ett lugnare sinne

Oavsett vad du tränar utomhus påvisade dessutom den Engelska studien att den betydligt mycket friskare utomhusluften påverkar kroppens syresättande andningssystem till det bättre. I klarspråk innebär detta att vi kan tillgodose kroppen mer syre – och därmed uppleva ett lugnare sinne.
Ilska, aggressioner och förstadium till depressioner uppmättes minska bland testgrupperna, trots att deras träningsupplägg förblev identiska med hur de tränade innan  – med undantag från det aktuella miljöbytet.

 

 

Stör mig helst inte, jag förebygger en ev. depression.
Stör mig helst inte, jag förebygger ev. depressioner.

 

 

Summering

Våga variera.
Våga trotsa dina gamla träningsrutiner med att besöka ett utomhusgym, löpspåret eller något av Sveriges organiserade träningsföretag som bedriver utomhusverksamheter.
Förutom alla tidigare nämnda fördelar utomhusträning skänker dig bombarderas din kropp också med solstrålarnas D-vitaminer. Något som både stärker kroppens immunförsvar och förhindrar benskörhet.
Så ut och njut av den svenska försommaren och förvandla årstiden till en balanserad och hälsosam träningsperiod för såväl sinne som muskulatur.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Mia Carron, Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB