Startsida / Inlägg

Är det farligt att träna med träningsvärk?

av thomasskoglund

Förra veckan tipsade jag om ett av världens mest krävande träningsupplägg. Ett upplägg vars utförande fick mig att klota ur sängen, backa nedför trapporna och dricka vatten med sugrör under de nästkommande dagarna. Halleluja!
Men vad gäller egentligen under de närmaste, mest träningsvärkstinna, dygnen efter ett utmanade träningspass? Och är det farligt att träna innan denna ack så diaboliska träningsvärk försvunnit?

 

 

Passa på att njuta nu, imorgon är det kanske annat ljud i skällan.
Passa på att njuta nu, imorgon är det kanske annat ljud i skällan.

 

 

Ja, det verkar helt klart råda skilda meningar kring fenomenet ”träningsvärk”, detta trots att reaktionen är ett av hälsovärldens mest efterforskade ämnen.

 

Mät aldrig dina prestationer via träningsvärk

För många av oss kan ett uppvaknande med värkande muskler och stapplande steg fungera likt en uppmuntrande high-five efter gårdagens succé till träningspass. Men riktigt så enkelt är det inte.
Sanningen är att du mycket väl kan ha presterat maximalt utan att känna någonting under de efterföljande dagarna, och att träningsvärken inte har speciellt mycket gemensamt med din faktiska träningseffekt.

Exakt varför kroppen producerar träningsvärk kan forskningsvärlden fortfarande inte svara på. Teorierna har duggat tätt genom åren, men samtidigt som vissa hävdar att smärtan beror på cellernas reparationsprocess hävdar andra att fenomenet är sprunget ur ett överbelastat nervsystem.
Det forskarna däremot är överens om är vilken typ av träning som genererar mest träningsvärk till våra intelligenta muskler.

Om vi bromsar en rörelse, det vill säga belyser momentets excentriska/nedsänkande fas, så att den arbetande muskeln förlängs med belastningen vi utsätter den för skapas större mängder träningsvärk än vid exempelvis explosiva lyft och snabba repetitioner. Detta då metoden stressar kroppen värre än en mellandagsrea och kräver stora reparationskostnader för att plåstra om skadan under kroppens återhämtande skede.

 

 

Ett klassiskt ansiktsuttryck för någon som försöker sätta sig ned dagen efter några set tunga knäböj.
Ett klassiskt ansiktsuttryck för någon som försöker sätta sig ned dagen efter några set tunga knäböj. Heja!

 

 

Men är det farligt att träna med träningsvärk?

Nej, nej och nej. Det är inte farligt att träna med träningsvärk. Punkt.
Passet kan däremot vara ineffektivt och onödigt då nya krävande prestationer för samma muskelgrupp kan fördröja värdefull återhämtning och försämra dina prestationer. Allt tack vare det för tidsmässigt korta mellanrummet som kroppen ges.

Så, summa summarum: om du tränade ben igår kommer du troligtvis vara svagare i benen idag, något som beror på att musklerna inte tillåts tillräckliga mängder återhämtande vila. That’s it. 

 

 

Vilken är träningsvärkens mest seglivade myt?

Den myt kring träningsvärk som mest förtjänar evig vila är tveklöst ”glöm inte att stretcha, annars får du träningsvärk!”. Det stämmer inte, kan inte styrkas och är enbart en folksägen som fått kraftigt fäste och aldrig verkar ebba ut.

 

 

Stretching - toppen för rörlighet och cirkulation, men långt ifrån ett underverk gällande morgondagens ev. krämpor.
Stretching – toppen för rörlighet och cirkulation, men långt ifrån ett underverk gällande morgondagens ev. krämpor.