Startsida / Inlägg

Är ”dagen-efter-träning” farligt?

av thomasskoglund

När det kommer till träning och alkohol kryllar nätet av konspirationsteorier, teser och spekulationer. Vi älskar att raljera över hur farligt det är att träna bakfulla, och hur några glas vin fullkomligt kommer rasera dina surt förvärvade träningsresultat.
Allt helt i onödan.

 

 

Lyckades du se botten på lite för många sådana här glas igår? Använd inte det som en ursäkt för uteblivna träningspass.
Lyckades du se botten på lite för många sådana här glas igår? Läs vidare…

 

 

Många av nätets påstådda, och nedklankande, teorier är byggda på luftslott. Ur ett strikt kemiskt perspektiv är nämligen ett träningspass, trots rungande bakfylla, helt ofarligt.
Flertalet studier visar att alkoholens testosteronsänkande effekter, ur ett långsiktigt och prestationsinriktat perspektiv, kommer leda till mindre effektiva träningspass och resultat. Men aldrig någonting som är besläktat med direkta hälsofaror.

 

 

Den mänskliga faktorn

En mer alarmerande effekt efter gårdagens glas är den vi mest troligt återfinner i våra egna beteenden. Detta då större alkoholintag många gånger kan leda till ett fortsatt sänkt omdöme och förhöjda smärttrösklar. Egenskaper som i kombination med krävande styrkepass kan innebära onödiga förslitningsskador och tvivelaktiga lyfttekniker.
Det är alltså du, den mänskliga faktorn, som kan göra dina träningspass mer riskfyllda – inte den faktiska alkoholen.

 

 

pexels-photo-338711
”Sa vi samling på gymmet vid 06:30 imorgon?!”

 

 

Det här med mängden…

Hur stor inverkan alkohol har på just din kropp bottnar i mängder av olika faktorer. Din ämnesomsättning, vikt, ”dryckeserfarenhet” och ålder – bara för att nämna några.
Generellt kalkylerat kan dock fastslås att två flaskor vin sänker kroppens testosteronnivåer med cirka 20-40% under nästkommande dygn.
Om du däremot kör en ”Gotlandsfylla” (läs: dricker flera dagar i sträck) kan dina muskelbyggande och prestationsinriktade hormoner sänkas med så mycket som 75%. Siffror som, med all rätt, borde ligga till grund för en tankeställare där vila förmodligen är ett smartare val än intervaller i solen – just den enskilda dagen.

 

 

Ställ hellre in bakfyllan än träningspasset

Det är alltså inte farligt att träna bakfull. Punkt.
Alkoholens effekter kan däremot leda till sämre fattade beslut, nedsatt reaktionsförmåga och onödiga skaderisker. Parametrar som aldrig skall misstas för urvattnade ursäkter, men förhoppningsvis peppa dig att hellre ställa in bakfyllan än morgondagens träningspass.

 

 

pexels-photo-260447
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB