Startsida / Inlägg

5 hälsofördelar du inte visste med träning

av thomasskoglund

Befinner du dig i valet och kvalet gällande huruvida du skall förvandla de kommande veckorna till en förlängd semester eller uppstarten av din mest aktiva träningshöst någonsin? Om ja, välj det sistnämnda. 
Här är 5 positiva fördelar du inte visste med att träna!

 

 

Sitt inte och vänta på det perfekta tillfället för att börja träna. Fördelarna är fler än du tror.
Sitt inte och vänta på det perfekta tillfället för att börja träna. Fördelarna är fler än du tror.

 

 

Du förlänger livet

Att träning håller vår hälsa i topptrim, oavsett ålder, är ingen nyhet. Nu avslöjar färska franska studier att personer över 60 år dessutom kan minska risken för att dö i förtid med hela 22 procent genom att träna 15 minuter om dagen!

 

 

Din inlärningsförmåga maximeras

Måste du memorera en långrandig arbetspresentation? Eller har du kanske en viktig tenta att plugga till? Träna!
Forskningsvärlden har lyckats bevisa att fysisk aktivitet skapar bättre inlärningsfunktioner i upptill fyra timmar efter ett avslutat träningspass. Så, sluta stirra dig blind på dataskärmen och kör ett snabbt träningspass – det kommer gynna såväl din hälsa som arbets/plugg-prestation.

 

 

Jag sticker till gymmet direkt då jag är färdig med dessa böcker...Fel, fel, fel, fel - vänd på ordningen för bättre resultat.
Jag sticker till gymmet direkt då jag är färdig med dessa böcker…Fel, fel, fel, fel – vänd på ordningen för bättre resultat.

 

 

Träning skapar skönhetssömn

Att inte sova om nätterna kan resultera i katastrofala effekter får såväl din hälsa som ditt humör. Försvagat immunförsvar, ökad fettinlagring, större risk för nedstämdhet och sämre koncentrationsmöjligheter…ja, för lite sömn förstör oss människor.
Regelbunden träning ökar dock dina chanser att sova bättre om natten. Detta dels tack vare din kropps naturliga fysiska trötthet, men också på grund av de ökade ”john blund-hormonerna” som automatiskt kommer utsöndras lättare i din hjärna.

 

 

Du blir mindre stressad

Om vardagspusslet upplevs som en virvelvind där du jonglerar tio olika bollar samtidigt kanske inte ett träningspass känns särskilt lockande att klämma in?
Men faktum är att det är precis träningen blir extra viktig!
De magiska krafterna vi tillskansar oss via svettiga träningspass har nämligen visat sig göra mer än enbart skulptera snygga kroppar. Kontinuerlig fysisk aktivitet bidrar till minskade stressnivåer, lindrad ångest och bättre problemlösningsförmågor. Taada – ta ett djupt andetag och kör!

 

 

Kompis - gör några burpees så tar vi nya tag!
Kompis – gör några burpees så tar vi nya tag!

 

 

Dina kostvanor blir automatiskt bättre 

Genom att träna regelbundet blir de flesta av oss mer benägna att förbättra flera hälsoaspekter i livet. Dina surt förvärvade pass önskas oftast leda någonstans, vilket automatiskt resulterar i en tankeställare eller två innan du beställer in kvällens tioplusnånting-öl eller den där desserten till desserten du nyss avnjutit. Kort och gott, om du jobbar hårt för dina fysiska framsteg är du mer rädd för att förlora dem!

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB