Startsida / Inlägg

Varför fria vikter tar din fysik till nya nivåer

av thomasskoglund

Kan två till synes likadana rörelser vara olika effektiva beroende på hur vi väljer att utföra dem? Svaret är ja.
Här är de bakomliggande anledningarna till varför fria vikter tar din träning längre än gymmets nypolerade maskiner.

 

 

Älskar du gymmets benpressmaskin men avskyr knäböj? Då är det hög tid att variera dina träningsrutiner.
Älskar du gymmets benpressmaskin men avskyr knäböj? Då är det hög tid att variera dina träningsrutiner.

 

 

Vi börjar dock inlägget med att backa bandet och repetera, det aningen mossiga – men fortfarande fullt relevanta, mantrat ”du blir bra på det du gör”.
Anledningen varför raderna är av betydelse i följande kontext är förhållandevis logisk – maskiner gör dig stark i maskiner (dvs. möblemang vi oftast, och förhoppningsvis, bara stöter på i träningslokaler), fria vikter gör dig starka i livet, punkt.

 

 

Maskinbaserad träning isolerar specifika muskelgrupper, ofta en i taget. Någonting som må låta effektivt, men i själva verket endast vara en träningsform som adderar falska styrkekänslor till din hårt arbetande kropp.

Missförstå mig rätt, det är bra att träningsmaskiner finns. De uträttar underverk inom sjukgymnastik och rehabilitering, utgör en enkel ”gateway” in i träningsvärlden för nybörjare och fyller viktiga funktioner inom vissa grenspecifika idrottsformer.
Men om du har en fullt fungerande kropp, är relativt träningsvan och önskar uppgradera din fysik – ja, då fungerar maskiner ungefär lika bra som en racerbil som just fått tanken fylld med bromsolja.

 

 

pexels-photo-295774

 

 

Exemplet som bevisar testen

För att konkretisera och utveckla ovanstående påhopp applicerar vi resonemanget på en styrkeövning. Låt säga att du ämnar utföra ett set stående axelpressar.

För att övningen överhuvudtaget skall kunna genomföras med skivstång krävs (förutom den självklara axelstyrkan) välbalanserade och stadiga fötter, lätt böjda knän, anspänd bål och kontrollerad hållning. Mängder av olika parametrar som kommer kräva din kropp på stabilitet och styrka från såväl dina större- som mindre muskelgrupper.
Utför du istället samma övning sittandes i en maskin avsedd för axelpressar kommer du använda/träna en sak – dina axlar.

Träning handlar om att involvera hela kroppen, först när du lyckas skapa en samspelt symbios mellan kroppens små- och stora muskler kan du förvänta dig kraftfulla effekter, banbrytande resultat och styrkenivåer som är användbara långt utanför träningslokalens fyra väggar.

Och for the record. Du som nu protesterar, känner dig träffad och skriker slagord in i skärmen – nej du är inte ”stark” om du kan pressa upp en maskins hela viktmagasin 10 gånger men ändå stöter på problem då du försöker bära hem matkassarna från affären. Du har bara spenderat lite för mycket tid där och behöver variera dig…

 

 

Är du stark eller är du "stark"?
Är du stark eller är du ”stark”?

 

 

Men det finns mer!

Förutom att det upplevs som ett närmast orimliga tidsslöseri att träna en muskel i taget kan för mycket maskinträning leda till onödiga förslitningsskador.
Tänk efter, hur ofta innefattar ditt liv (bortsett från veckans träningspass) helt räta linjer och fixerade ställningar? Förmodligen inte så ofta.
Att belasta kroppen, då den dessutom befinner sig fixerad på ett högst onaturligt sätt, och mer eller mindre tvinga den till muskulärt krävande rörelser kan leda till kostsamma förslitningar. Använd därför, om du prompt fortfarande måste, gymmaskinerna som smarta komplement. Inte avgörande huvudingredienser i ditt träningsupplägg.

 

 

Konklusion  

Kroppen är konstruerad för att arbeta. Den mår bra av det.
Ta därför vara på dina naturliga superkrafter och ställ dig upp. Många av spenderar dagligen +7 timmar sittandes på en kontorsstol, allt för att efteråt skynda sig till buss-, tåg- eller bilsätet. Om det sätet i sin tur transporterar dig till en träningsmaskin där du återigen, just det – sitter, är verkligen antalet kilon du orkar muskla ned mot bröstkorgen i latsdragsmaskinen en adekvat markör för din fysik?
Nyttja istället din fantastiska kropp och belasta den med rörelser som gör dig stark i livet. Smart träning föder smarta resultat!

 

 

Upp och stå. Din kropp kommer tacka dig!
Upp och stå. Din kropp kommer tacka dig!
 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB