Startsida / Inlägg

Därför bakisvrålar kroppen efter skräpmat ”dagen efter”

av thomasskoglund

Obligatoriska julsnapsar, sliriga mellandagsnätter och bubbliga nyårstimmar. Sällan konsumerar svensken lika stora mängder alkohol som under årets slutskede. Men har du funderat över varför bakisdagarna ofta(st) fylls med gränslösa mängder skräpmat? Forskningsvärlden avslöjar att det handlar om mer än haltande hälsokaraktär.

 

 

Idag är en av årets dagar då flest svenskar äter skräpmat. Har du någonsin funderat över varför?
Idag är en av årets dagar då flest svenskar äter skräpmat. Har du någonsin funderat över varför?

 

 

Oavsett när vi väljer att konsumera alkohol har de flesta någongång förbryllats över morgondagens omättliga aptitnivåer. I synnerhet efter fett och kolhydrater.
Detta har i åratal förbryllat forskningsvärlden då beteendet egentligen är paradoxalt tack vare alkoholens kaloritäta innehåll.
Kort och gott – alkoholen, vars näringsinnehåll skänker kroppen sju kalorier per gram, borde göra oss smällmätta, inte paniksugna efter energistinna kaloribomber.
Så, hur kommer detta bottenlösa mysterium sig?

 

 

Hur stor är rymden? Finns liv efter döden? Vem byggde pyramiderna? och nu: varför blir jag ashungrig efter en kväll på krogen?
Hur stor är rymden? Finns liv efter döden? Vem byggde pyramiderna? och nu: varför blir jag ashungrig efter en helkväll på krogen?

 

 

Aktiverar svältkänslor

Under 2017 lyckades ett brittiskt vetenskapsteam äntligen finna svaret till gåtan alla alkoholromantiker kliat sina huvuden för.
Genombrottet uppkom i samband med en serie experiment där möss serverades en alkoholmängd som i mänskliga mått motsvarade 1,5 flaska vin fördelat över en kväll.

Konsumtionen visades öka frisättning av den mycket specifika neuronen ”AGRP”. Samma neuron som aktiveras i våra hjärnor vid direkta- och livshotande svältrisker.
Mössen, som kort innan alkoholinjiceringen hade ätit, påvisade kraftiga hungerkänslor och började omgående äta stora mängder mat. Något forskarna nu förklarar även händer oss människor.

 

 

Härligt, härligt - men farligt, farligt?
Härligt, härligt – men farligt, farligt?

 

 

Att du rumlar in på närmaste 7-eleven på väg hem från krogen, eller beställer hemkörningspizza direkt från schäslongen under efterföljande bakisdag är alltså inte (åtminstone inte enbart) ett tecken på snedvridna prioriteringar – utan ett nedärvt neuronbeteende din hjärna skapat för överlevnad. En förklaring som kan fungera som ett välbehövligt plåster på mångas gigantiska bakissår under julledighetens blöta dygn.

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
  • Sajtchef: Andreas Aspegren
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB