Startsida / Inlägg

Hjälper eller stjälper mjölksyra träningsutvecklingen?

av thomasskoglund

Mjölksyra – träningsentusiastens värsta fiende eller bäste vän?
Vi reder ut begreppen och kartlägger vad fenomenet egentligen handlar om.

 

 

Mjölksyra - lika avskydd som ett kvitto för hård träning?
Mjölksyra – din värsta fiende eller räddande energiboost?

 

 

Vid tuffa och hårda ansträngningar, ofta utförda under längre tidsperioder, tar syret i de hårt arbetande musklerna slut. Reaktionen skapar en försurad muskulär miljö och cementerar grunden för det smärtande tillstånd vi dagligdags titulerar som ”mjölksyra”. Den brännande känslan vi upplever härstammar alltså från kroppsliga kemiska reaktioner – inte panikartade varningssignaler där kroppen ber oss avbryta pågående moment.

 

 

Smärtan som får dig orka längre
Trots vad många tror förbättrar mjölksyra våra träningsmässiga prestationer. Allt tack vare ”reaktionens” förmåga att tillföra en extra energibuffert då syret i muskeln börjat sina. Här tillåts kroppen frigöra mer energi och kan därmed fortsätta dess pågående arbetet – trots att syremängden i själva verket är förbrukad.

Mjölksyran möjliggör alltså våra träningsaktiviteter att fortgå längre än musklernas faktiska arbetskapacitet. Och även om fenomenet endast adderar korta, korta tidsfönster av extraenergi har världen sett mängder av bevis där såväl motionärer som professionella atleter lyckats pressa sina gränser. Allt tack vare mjölksyrans bidragande effekter.

 

 

Att orka en heldag i skidbacken kräver sannerligen mjölksyretåliga muskler. Vänj kroppen vid känslan och orka njuta av längre dagar i backen.
Att orka en heldag i skidbacken kräver mjölksyretåliga muskler. Vänj kroppen vid känslan för att orka maximera dina dagar i backen.

 

 

Sugen att testa din mjölksyregräns?
Om ovanstående faktaflash ändrat ditt synsätt kring detta utskällda och smärtande fenomen råder jag dig att sluta fred med din inprogrammerade förmåga att bilda mjölksyra. Allt för att orka prestera bättre i uthållighetsbaserade styrkemoment.

I tv-programmet Mästarnas mästare har det mjölksyrekrävande elddopet jägarvila (där deltagarna “sitter” i 90 gradig vinkel mot en vägg) framkallat stora rubriker. Inte minst efter att fysfenomenet Magdalena Forsberg klarade av att uthärda den statiska övningen i hela 12 minuter och 59 sekunder.
Men, om den tiden inte triggar dig tillräckligt att packa träningsväskan och bege dig mot gymmet kanske mjölksyredrottningen Dr. Thienna Ho’s gör det.

Den 20:e december 2008 bestämde nämligen sig Dr. Ho för att kavla upp shortsen och placera sig i Guiness rekordbok med världens längsta jägarvila. En bragd hon genomförde via den sinnessjuka tiden: 11 timmar, 51 minuter och 14 sekunder.
Hej mjölksyra!

 

 

Otroligt. Bara otroligt!
Otroligt. Bara otroligt! Bild lånad av: guinnessworldrecords.com

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB