Startsida / Inlägg

Så gör du påskbufféns nyttigaste kostval

av thomasskoglund

För många innebär stundande påskhelg mängder av oemotståndliga frestelser. Men är högtidens favoriter verkligen så onyttiga?
Här tittar vi närmare på påskbordets vanligaste maträtter och guidar dig till dess nyttigaste alternativ!

 

 

easter-eggs

 

 

Inte så onyttigt som många tror
En uppdukad påskbuffé behöver inte innebära mängder av ohälsosamma kalorifällor. Tvärtom.
Många av rätterna vi serverar innehåller nyttiga fetter, höga proteinmängder och rikliga doser av stärkande vitaminer. Så, om boven i dramat inte utgörs av rätternas energiinnehåll, vad är då problemet? Just det – proportionerna.

Under påskhelgen beräknas svenskarna handla och konsumera livsmedel och alkohol för cirka sju miljarder kronor. En siffra som inte kräver många högskolepoäng från matematiska institutionen för att sammanlänka med enorma mängder mat och alkohol.

En nyttigare påskhelg behöver alltså inte innebära tråkiga andrahandsval. Nej, lösningen återfinns snarare i balanserade tankebanor där vi tillåter oss njuta av allt det goda – men i något mer lagom utsträckning.

 

Njut av livets goda - men gör det med måtta och eftertänksamhet.
Njut av livets goda – men gör det med måtta. Bild lånad av: mynewsdesk.com

 

 

Påskbordets nyttigaste alternativ
Påskbufféns absoluta favoriter, såväl närings- som smakmässigt. 

 

Ägg
Bordets proteinmästare!

Förutom rikliga mängder högkvalitativa proteiner innehåller ägg folsyra, selen, D-vitamin, B12 och B2 – ämnen som gynnar och stärker hjärnan, nerverna, blodbildningen och immunförsvaret.
Kort och gott: ett livsmedlet du inte har råd att skippa!

 

Påskfavorit och hälsoboost!
Påskfavorit och hälsoboost!

 

 

Lax
Fisken som gynnar hjärthälsan! 

Lax är naturligt fullproppad med den hjärtvänliga fettsyran omega-3. Det fleromättade fettet stärker såväl hjärnans- som hjärtats- och kärlens funktioner, allt samtidigt som lederna och huden ges ett nödvändigt smörjmedel.
Förutom fiskens höga fettinnehåll bidrar lax dessutom med rikliga mängder D-vitamin, ett ämne som boostar immunförsvaret och stärker skelettet.

 

Lax - enligt näringsexperter utsett till en av världens nyttigaste livsmedel.
Lax – enligt näringsexperter utsett till en av världens nyttigaste livsmedel.

 

 

Sill
Laxens fullvärdige vapendragare! 

Sill besitter snarlika näringskomponenter som sin simmande och ovanstående storebror, något som i klartext innebär att även sill är naturligt rik på omega-3, vitamin D, selen och B12.
Så, kort och gott – förät dig inte på påskbordets laxutbud, variera istället måltiden med dess (minst lika effektiva) vapendragare.

 

Variera-mera! Genom att varva lax med sill tillgodogör du kroppens behov av nyttiga fetter - samtidigt som du inte tråkar ut smaklökarna.
Variera-mera! Genom att varva lax med sill tillgodogör du kroppens behov av nyttiga fetter – samtidigt som du inte tråkar ut smaklökarna.

 

 

Lamm
Proteinrik, mager och välsmakande!

Livsmedelsverket har utsett lammet till betesdjuret vars kött bidrar med störst andel nyttiga fettsyror. Då köttet dessutom är naturligt magert förtjänar steken än självklar plats på varje hälsomedveten persons påskbord!

 

Proteinrikt, magert och gott. Lamm förtjänar en självklar plats i påskbordets startelva!
Proteinrikt, magert och gott. Lamm förtjänar en självklar plats i påskbordets startelva!

 

 

Potatis
En av världens nyttigaste råvaror

Förutom potatisens nyttiga kolhydrater visar forskningsrön att råvaran kan göra oss mindre stressade. Låter det för bra för att vara sant?
Näringsexperter har konstaterat att potatis innehåller byggstenar som naturligt stimulerar och höjer kroppens nivåer av serotonin (en signalsubstans avgörande för lycka och lugn).

Utöver dess balanserade energi bidrar potatis dessutom med vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Kort och koncist – en superknöl!

 

 

Solklar +++++
Solklar +++++

 

 

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB