Startsida / Inlägg

All good!

av Therese Engdahl

Dagens tanke till dig: Det är inget fel på dig!

För tjejer kan det vara extra svårt ibland att bibehålla ett ”rätt spår” som man har börjat. Särskilt nu i sommartider då många vill äta nyttigt för att få sommarformen, träna regelbundet, (av samma anledning) tänka positivt, eller vad det nu är för något man vill ta tag i. Därför vi blir avbrutna mitt i vårt glädjerus i att ha `börjat ett nytt liv!´ av en ovälkommen ovän som kallar sig PMS. Denna gäst kommer gärna smygandes lite listigt och rubbar ens existens, innan den knackar på med buller och brak med intentionen att sabba allt.

Detta har jag naturligtvis själv upplevt flera gånger, men jag märker det också när jag talar med vänner och kunder på jobbet. Ofta får jag höra saker som: ”Å jag har varit sååå bra i två veckor men jag vet inte vad det är med mig, jag har tappat greppet”, och liknande. Ofta kommer PMS’en smygande och man börjar tvivla på sig själv, men blir trött och förstår inte varför man plötsligt inte är lika exalterad längre över sin nya, nyttiga livsstil. Det blir en ond cirkel, man börjar anklaga sig själv för att vara ”dålig”, vilket leder till dåliga tankar om sig själv, vilket i sin tur leder till självdestruktivt beteende. Cirkeln av dåliga tankar till dåligt beteende är sluten, och den nya härliga cirkeln man försökte skapa är bruten.

Men, det är alltså inget fel på dig. Det är hormonellt och kanske kan man använda den ilska, irritation och frustration man känner till att göra något bra. Ilska kan ju få oss att ta tag i ett problem, eller något man är irriterad över och nu är en bra tid att lösa det. Försök att använda din PMS ilska till något produktivt (så länge det inte handlar om att slå någon hårt på käften eller kasta ut pojkvännens x-box från balkongen. Eller slänga hans tofflor som du hatar i soptunnan).

Håll koll i din kalender exakt när det är på g, och var extra kärleksfull mot dig själv denna period. Jag pratade med min chef om detta för en tid sedan och hon sa en bra grej: Det gäller att man har en plan B under denna tid. Till exempel, om du är inne i en period när du helt entusiastiskt blandar gröna drinkar varje morgon, springer osv, så kan du förekomma PMS helvetet med att tex. ha fryst in smoothies (eller vad det nu är du vill äta) kanske kan du yoga om du inte orkar springa, se till att ha ordnat med alla måsten så att du är fri under denna period. Gör det så lätt som möjligt för dig själv, älska dig själv extra mycket och framförallt VET att det inte är något fel på dig.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB