Startsida / Inlägg

Anmäld till ett lopp i höst?

av Therese Engdahl

Veckans Inspiratör – min pal´Amy!

Jag har noll, absolut noll tävlingsinstinkt. Tävlade aldrig i skolan, blev alltid `vald sist´ i skoljympan men var aldrig ledsen för det eftersom jag ju inte ens ville spela match. Jag har inget som helst intresse i att tävla och funderar över vad detta beror på. Jag menar, hundratusentals människor anmäler sig varje år till någon form av lopp och blir ”taggade”.

För att bryta denna trend sprang jag vårruset i år. Kände noll. Varken speciellt glad för en någotsånär bra tid, eller det minsta pirrig vid start (fast det var trevligt med pic-nicen efteråt!).  Jag tar sällan tid när jag springer och är ointresserad av resultat, jagar endast endorfinerna jag får efteråt. Visst, första gången jag sprang en mil var jag rätt nöjd– i ungefär en timme efteråt. Och jag började springa med målet att klara milen under 50 min. Men när jag stod där på bandet och flåsade och hade ca 3 km kvar så ba: Varför då? Vem bryr sig? Inte jag i alla fall!

Men eftersom denna månad har temat ”förändring”, så har jag nu anmält mig till ett lopp i höst med syftet att hitta min tävlaranda! Den finns nog någonstans där ändå! (hoppas jag, annars är det något fel?) En av mina bästa vänner är en otroligt duktig löpare och springer på sjukt bra tider, senast Stockholm Marathon på 3.51! (det var första gången hon sprang maran!) Jag frågade henne vad `som är grejen´ med lopp och jag blev faktiskt sjukt peppad! Hoppas detta kan inspirera er med!

                              Låt dig inspireras av löparproffset Amy!

Vad driver dig att löpträna?

Jag är singel Mamma, ville hitta ett bra sätt att hålla mig i form och koppla bort, ha tid för mig själv. Jag hittade detta i löpningen. Jag tycker så mycket om det att jag alltid längtar till nästa löparrunda.

Vad driver dig att uppnå nya, bättre resultat och att tävla?

Genom att ha mina lopp inbokade driver det mig till att träna lite hårdare för att uppnå bästa möjliga resultat. Det har fått mig att ha regelbundna tränings pass. Jag tränar 4 till 5 dagar i veckan.

Försök att beskriva känslan av att springa ett lopp

Wow, att springa ett lopp… När jag står vid startlinjen får jag löjligt hög puls, trodde det var något fel på min pulsklocka första loppet jag gjorde, men det är bara nerver, fjärilar i magen, kan inte sluta le! Så sätter det igång. Jag har alltid för hög fart i början, kan inte låta bli. Jag hör alla löpares fötter slå mot marken. Adrenalinet pumpar i hela kroppen.Jag ger allt och lite till. När jag tror att jag inte kan ge mer mot slutet så hittar jag en kraft/vilja som jag inte visste fanns. Mot slutet får jag en klump i halsen och tårar i ögonen och så tänker jag, jag klarade det, jag gjorde det! Detta är min drog. Jag älskar det.

Beskriv känslan av att ha vunnit, över andra eller över sig själv.

Jag tävlar jag mest med mig själv. Jag har alltid ett mål, en tid jag vill nå. Men det är klart att det är härligt att vinna över andra.

Hur laddade du inför Marathon med kost och träning?

Jag jobbade mycket med intervallträning, styrka och ett långpass i veckan. Det blev ca 6 mil i veckan. Min PT fick mig att pusha mig själv, komma bort från min bekväma zon. Vad det gäller maten så jag har väl alltid ätit lite vad jag vill, men försöker alltid få med lite av allt. Inför Marathon åt jag grekisk yoghurt, honung och valnötter, eller hårdkokta ägg och skinka till frukost. Alltid färskpressad apelsin juice. Till lunch och middag började jag äta mycket linser, bulgur och pasta. Mycket grönsaker, kyckling, kött eller fisk. Jag blev förkyld så jag tränade inte alls på en vecka innan och jag tror att det var bra för min energinivå var på topp!

Tack Amy!

För min del drar löparträningen igång idag. Hur jag ska lägga upp det återkommer jag till. Behöver proffshjälp!

Ha en bra tisdag!

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB