Startsida / Inlägg

Veckans expertutlåtande

av Therese Engdahl

Vad händer i kroppen under stress?

Förra året var jag ensam med barn (som inte var på dagis), hund och jobb i tio dagar. Jag minns perioden väldigt suddigt då det var enormt stressigt! Vet inte ens hur jag fick ihop allt men antar att det gick… Men jag minns att jag mådde illa konstant under dessa tio dagar! Mådde illa när jag vaknade, mådde illa när jag somnade. Försökte ändra kosten, klämma in träning, göra avslappning…. Men jag mådde illa, illa, illa. Huttade Underberg (liknande Fernet) som vanligtvis hjälper vid illamående, men utan resultat.

Lägligt nog hade jag en session med min savior Pauline efter mannens hemkomst. Naturligtvis berättade jag för henne om mitt tillstånd (hon får allt som oftast agera terapeut också. Osäker på vad hon känner inför detta) och som alltid gav hon mig en förklaring .

Jag bad henne att återberätta den för mig idag, så jag kunde dela med mig av den till er. Naturligtvis är detta inga nyheter men jag tänkte ändå att det kunde vara bra att skriva då man så lätt glömmer bort hur kroppen reagerar, och så går man runt och tror att man är sjuk! När man i själva verket är stressad…

”När man är under press ökar produktionen av stresshormoner i kroppen, däribland adrenalin och noradrenalin. Dessa hormoner sätter igång en rad kemiska reaktioner som påverkar kroppen såväl fysiskt som psykiskt. Magont, muskelvärk, nedstämdhet är bara några av symtomen. Vid stress reagerar kroppen som om den hade en hotande fara bakom sig och gör oss redo för att ”fly eller fäkta”. Blodtillförseln stryps hos organ som inte behöver så mkt blod vid sådana här tillfällen, exempelvis magsäcken och tarmarna. Att man får ont i magen är ju lätt att förstå.”

                                         Bild tagen från stressfree.com

Så gå igenom dina fysiska besvär och se om du kan härleda dem till något i ditt liv som stressar dig innan du försöker självmedicinera (eller gå på flaskan som jag, haha!). Illamående och yrsel kan komma av en stressig livsstil. Kroppen är genialisk hur den säger ifrån. Om du känner av något av dessa symptom, passa på att tacka kroppen för att den gör dig uppmärksammad på att göra någon form av förändring i ditt liv!

Och vill du låta Pauline få dig att må bättre hör av dig på pauline_mann@hotmail.com

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB