Startsida / Inlägg

Hur lång tid tar det att ändra ett beteende?

av Therese Engdahl

 

Yogis och livsstilscoacher och andra intelligenta (he he) människor hävdar ofta att det tar 40 dagar att ändra ett beteende, att etablera en ny vana eller att bryta ett mönster. En del säger 30. Andra 21.

Mycket litteratur du kan hitta inom självhjälps genren lovar ofta ”40 dagar till ett bättre liv” osv. Why detta 40?

oliven

Antagligen har det med mytologi och symbolik att göra, med rötter i Bibeln. Numret 40 återkommer ständigt i Bibeln som en `allt ändrades på 40 dagar´-grej. I berättelserna om syndafloden regnade det i 40 dagar och 40 nätter, Jesus fastade i 40 dagar, Moses ledde Israels folk genom öknen i 40 år, osv.

jesus

Men faktum är att symboliken för talet 40 inom berättartraditionen är ”många”. Man har velat få människor att förstå att det var många dagar som det regnade, osv.

Ett annat tal som förekommer inom ämnet är 21, och just 21 dagar kommer förmodligen från en bok som publicerades 1960 av en plastikkirurg vid namn Maxwell Maltz, som la märke till att det tog i genomsnitt 21 dagar för de som genomgått en amputation att anpassa sig till förlusten av en kroppsdel. Han drog därför slutsatsen att det tar 21 dagar för människor att anpassa sig till alla former av livsförändringar.

Men en ganska färsk engelsk forskning gjord på 98 personer visar att det i genomsnitt tar 66 dagar för ett nytt beteende mönster att riktigt sätta sig, och visade också att nyckeln är att repetera det nya mönstret så ofta som möjligt i början.

            Nu vet ni det, ni som går i förändringens tankar!

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB