Startsida / Inlägg

Vad hände med Wading?

av Therese Engdahl

Har spenderat helgen på landet hos svärfar. Ett fantastiskt ställe som i det moderna, även besitter skatter i form av bodar med gamla leksaker och framförallt gamla, gamla tidningar. Jag skulle kunna strunta helt i solen och stranden och bara sitta och läsa dessa gamla klenoder och fnissa och förundras över livet förr i tiden.

Till exempel en gammal Damernas från 1992 som presenterade de senaste träningstrenderna:

wading

En Svensk Dam från 50-talet:

svensk dam

I den här upplagan både skvallras de om de senaste innemänniskorna, ges husmorstips, samt tips på hur man slipper odörer. I skvallerdelen och i alla reportage benämns männen med jobbtitel innan namnet, och kvinnorna vid förnamn och sedan vem de är dotter till och vad denne (pappan alltså, mamman nämns inte) har för yrke.

Exempel: ”Svensk Dam fick närvara vid firandet av förlovningen mellan Civilingenjör Sigvard Erlandsson och fröken Selma Andersson, dotter till Läkare Anders Andersson”

Glad att jag inte var kvinna på den tiden (fast det kanske jag var ju, hi hi), det är så uppenbart i varje text hur kvinnan har noll betydelse, hur viktiga männen och deras yrken är (och vad de äger) och varje reklam vänder sig till kvinnan om hur hon kan städa bäst så att ”maken inte har något att klaga på”, och hur hon ska lukta gott så att hon slipper ”gå hem tidigare från bjudningen och skämma ut både make och familj” Oh my God säger jag bara! Vilket fängelse många levde i.

 

barnheaven             

            Min son har hittat himmeln i en orörd leksaksbod på tomten. 

bluedocka

skola

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB