Årskrönika 2012

År 2012 är till ända. Året på Aftonbladets IT-avdelning har varit händelserikt minst sagt. Ett år av tillväxt, förbättringar, stora lanseringar, små lanseringar, hårt arbete, roligt arbete, slit, firande och mycket engagemang. Det är alltid med stor glädje jag sammanfattar året som gått. En tid att njuta och reflektera över allt som hänt.


En av årets absoluta höjdpunkter var när vi grillade och spelade brännboll och fotboll i Rålis. En underbar kväll.

Ut med det gamla – in med det nya
Ett av de större projekten var när vi i början av året bytte ut hela vår gamla betallösning med anor från 2002 till Schibsteds koncerngemensamma betallösning SPiD. En enorm bedrift av teamen på både Aftonbladet och Schibsted Payment. Läs mer om lärdomar och hur det gick till i Kenneths trilogi När Aftonbladet bytte betalplattform. Efter ett knappt år ser vi många fördelar både för användarna, Aftonbladet och våra systrar inom koncernen. Samarbete när det är som bäst.

Växer så det knakar
Under året har vi förstärkt avdelningen med ett antal duktiga medarbetare. I både Polen och i Sverige. Till de svenska teamen hälsar vi välkommen till Rickard Tornblad, Erik Olofsson, Niklas Herder, Magnus Ljadas, Jonas Wilnerzon, Christoffer Larsson, Linus Granborg, Per Lindén, Marcel Hasselaar och Alexander Nordström. Dessutom har vi ytterligare två personer på väg in i början av 2013, Patrik Åkerstrand och Mikael Werneholm.

I Polen välkomnar vi Grzegorz Kurtyka, Marcin Juszkiewicz, Yuriy Kisil, Damian Rawski, Jakub Janczak, Mariusz Rymarczyk, Wojciech Niemiec och Adam Lukaszczyk till våra team.

Under året valde HG, Stefan, Adam och Håkan att gå vidare mot nya äventyr. Tråkigt så klart men vi önskar er lycka till framåt. Vi kommer alltid att minnas er. Åtminstone så länge ni har incheckad kod i produktion 🙂

Det ser allt som allt väldigt bra ut kring kompetensen på avdelningen. Vi har jobbat hårt för att hitta och utveckla rätt medarbetare med rätt kompetens och nu är vi där. Stort tack till våra utvecklingschefer Anders och Sara som slitit hårt med det.

Aftonbladet i Polen
I början av året tog vi beslut om att prova att sätta upp ett utvecklingsteam på distans. Det har varit en fartfylld resa och nu har vi två team på plats i Polen. Sara berättar mer om det här. 

Som pilotprojekt valde vi Allt Om Stockholm. Det har gått riktigt bra hittills. Linus berättar mer här.

Färre datahallar
För några år sedan satte vi en nollvision om 0 fysiska servrar och 0 datahallar. Vi hade då närmare 100 servrar som stod utplacerade i fyra olika datacenter. Det handlar i grunden om att vi ska lägga energi och optimera där det gör skillnad – våra tjänster mot användarna – och inte ägna tid och pengar på att skruva i servrar, switchar och annan (viktig) hårdvara. 2012 lossnade det på allvar. Tidigt på året la vi ner vår sekundära datahall i Järfälla och ersatte den med virtuella servrar. I december skedde sedan det historiska. Vår datahall i Grödinge som varit navet kring Aftonbladet.se i många år tömdes på skrot och alla tjänster flyttades eller lades ner. Bland annat gick vårt anrika egenutvecklade publiceringssystem Bjarnux i graven. Stort tack alla som varit med och extra stort tack till Jesper & Tobias som tillsammans med Johan Z slet hårt under året för att göra det möjligt.

Så mycket bättre!
Under året har vi skruvat och effektiviserat en hel del i hur vi arbetar. Utvecklingstiden har i det närmaste halverats och vi har tydliggjort och förenklat de olika rollerna inom utveckling. Anders berättar mer här. 

Teambuilding på höstkonferensen. Vi mot Kanotlandslaget. Är det många som trillar i undrade jag inför paddlingen. “1 av 100” blev svaret från arrangören. Resultat: fyra ofrivilliga bad…

Ny Tipsportal – Tipsa!
Projektet Tipsa – fd 71000 – har levererat funktionalitet i Aftonbladets mobilappar för iPhone och Android där våra läsare på ett smidigt sätt kan skicka in tips, bilder och video till redaktionen. Via tjänsten kan också våra redaktörer skicka ut push-meddelanden direkt till läsare som befinner sig i ett visst geografiskt område för att efterfråga tips kring en specifik händelse. För att få en effektiv hantering av den växande strömmen av inkommande tips har vi också byggt ett nytt administrationssystem där redaktionen sorterar tips, hanterar tipsares personuppgifter och förbereder underlag för belöning. Tipsa är också det första projekt där Aftonbladet har stått för utvecklingen men som driftas och förvaltas av Centralen. Det bådar gott inför framtiden.


Tipsa-teamet med Linda i spetsen som Projektledare och Marianne som Produktägare. Vi hade också utvecklare på distans i Umeå.

Årets hetaste förkortning – UX
UX – User Experience – var på mångas läppar det gångna året. För att bli ännu bättre och ännu snabbare med användaren i centrum tog vi ett ordentligt grepp. Våra duktiga UX-designers är en viktig del i bryggan mellan IT-utveckling och övriga verksamheten. Vi utvecklades mycket 2012 och klev fram ordentligt inom området. Läs mer här.

Att UX är en kreativ process syns tydligt här…

TV
Inom TV-området har vi satsat stort under året och kommer också att fortsätta så med än större kraft 2013. För första gången så testade vi ett nytt arbetssätt där vi hade en konceptfas med fast förutbestämd längd. Till konceptfasen satte vi ihop ett team med interna medarbetare och extern byrå (som arbetade ihop med oss som ett team i våra lokaler) och som tog fram skisser och design för den nya tjänsten. Vi lade också ut delar av tjänsten som SaaS (Software as a Service) för att skynda på utvecklingstakten. Utveckling är i full gång och snart står vi inför stor lansering. Många nya teknologier har använts i nya tjänsten vilket kommer ge en mycket bättre användarupplevelse. TV-chefen Magnus berättar mer här.

Onlinedesken
För att komma närmare redaktionen har vi ett team på 4-6 personer på plats nära centraldesken. Teamets arbete styrs mycket av nyhetsflödet i tätt samarbete med redaktionen. Vi bygger allt från WP-sajter och mindre interaktiva element på Aftonbladets sajt, till att ingå i redaktionella projekt som t ex Polisgranskningen och Svenska Hjältar. Nedan hittar ni ett axplock av vad som levererats under året:

Polisgranskningen: https://bloggar.aftonbladet.se/polisgranskning/
Svenska hjältar http://vaggen.svenskahjaltar.se/
Huvudsajt: http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar
℅ Hanna & Amanda https://bloggar.aftonbladet.se/cohannahoamanda/
Sofis sommarturne – Sveriges bästa look bildtävling https://bloggar.aftonbladet.se/sverigesbastalook/
Tronarvingen: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14365241.ab
Räknesnurror på Aftonbladet – Min Ekonomi: http://www.aftonbladet.se/nyheter/minekonomi/raknesnurror/article15454969.ab
Trafikkartan: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15962881.ab

Superteamet – Ett år av förbättringar
Operationsteamet – eller Superteamet som vi kallar det har flera olika ansvarsområden. Ett av uppdragen är att hitta och bygga bort rotorsaker till återkommande problem/buggar – Problem Management om man pratar ITIL.  Ett annat är att driva kvalitetsarbete och problemlösning på längre sikt. Under året har teamet gjort flera insatser som verkligen gjort skillnad. Vi har sett över utvecklings- och driftmiljöer för bloggplattformen, påbörjat införande av Puppet och gjort prestandaförbättringar i diverse olika tjänster/system som tex TV-kodningssystemet och Listverktyget.

Superteamet har också utvärderat och köpt in en 65″ touchskärm. Martin berättar om den resan här.

Under året har vi även bytt ut vår gamla bloggplattform och flyttat samtliga redaktionella bloggar till Aftonbladets Wordpressplattform. En starkt insats. 2013 stärker vi upp teamet ytterligare med experter inom både TV-teknik och Wordpress.

CORE
För Coreteamet, som jobbar med utveckling av Aftonbladets sajt på webben, präglades året av redesignprojektet. Projektet påbörjades redan under 2011 men arbetet intensifierades under 2012 då hela utvecklingsteamet involverades. Det var en öppen process där läsare bjöds in från start. Som läsare kunde man följa utvecklingen av den nya sajten och framföra önskemål eller åsikter. Till att börja med skedde det via bloggen:
https://bloggar.aftonbladet.se/redesignbloggen, men så snart det fanns tillräckligt mycket design och funktionalitet på plats öppnades en publik betasajt av nya Aftonbladet.se.

Förutom ny design har i stort sett hela plattformen skrivits om i grunden för att underlätta framtida utveckling för flera kanaler. Ett enormt arbete men väl värt mödan. Själva lanseringen gick smärtfritt utan några som helst störningar. Vilken insats!

Vi hade en 24-timmarschatt med läsarna om den nya sajten. Den mottogs som vanligt med blandade kommentarer – det var alltid bättre förr. Men vi kan konstatera att gillandet har ökat med 29% sedan lanseringen. Dessutom har antalet sidvisningar per besök ökat.

Redesignprojektet har fortsatt efter den stora lanseringen i september, mindre sektioner på Aftonbladet flyttas successivt över till ny design.

Coreteamet har hunnit med mer än så under året. Bl a implementerades ett nytt annonssystem, samt arbete med ett antal nya integrationer med externa tjänster/samarbetspartners, t ex en ny inloggnings- o betalplattform (SPID) och Nöjesbladets “Helt Normalt”, för att nämna ett par av dem.

Makten till utvecklarna –  Hur vi sprider kunskap
Toppstyrning är sällan ett bra sätt att försöka styra avdelningar i allmänhet och utvecklingsavdelningar i synnerhet. Besluten tas bäst av dem som är mest insatta. Dessutom är det viktigt att sprida kompetens och uppmuntra till innovation. Vi har därför satt samman en grupp utvecklare från de olika teamen i något vi kallar USG – Utvecklarstrategigruppen. Läs mer om USG och vad gruppen åstadkommit här.

Hackday
Under året har vi genomfört två stycken Hackdays. I mars Hackday#8 och i september Hackday#9. Det är alltid lika givande och inspirerande att se vad som kommer ut i form av nya tekniker och idéer till nya produkter eller förbättringar av befintliga tjänster.


Sara och Kenneth inleder Hackday#9 med pompa och ståt 🙂

Affärsteamet
Som nämnts ovan så bytte vi i början på året ut vårt inloggnings- och betalsystem för samtliga tjänster på Aftonbladet (Plus, Viktklubb och S24). Det tidigare systemet började närma sig 10-årsstrecket och ett nytt behövdes, bl a. för att ge bättre stöd för produkthantering och kampanjer.

Från våren arbetade vi med en modernisering av Viktklubb. Vi har valt att byta ut hela den befintliga tekniska lösningen, som var svår att bygga vidare på, av både tekniska och licensmässiga orsaker. Målet var att, trots en helt utbytt infrastruktur, göra övergången med så lite påverkan på användarna som möjligt.

Därför har vi lagt stor vikt vid datamigrering och testning. Vad gäller datamigrering har i princip all data från användarnas befintliga profil migrerats, från alla blogginlägg med kommentarer till varje äpple i varje loggat mellanmål för varje användare. Vad gäller testning har vi, förutom all möjlig automatiserad testning, genomfört systemtestning med specialiserade testare, alfatestning med interna användare och betatester med vanliga viktklubbsanvändare. Den gamla och nya versionen av Viktklubb kan användas parallellt, varför betatesterna inte påverkat alla användare, utan endast de inbjudna. Under betatesterna, hittills med ca 140 användare, har vi fått mycket värdefull feedback. Både via epost och utvärderingsformulär.

Efter årsskiftet kommer vi att öppna nya Viktklubb för samtliga användare och har då hunnit slipa på detaljerna utgående från den feedback vi fått under testperioden.

I början av 2013 kommer vi bl a att färdigställa en mobilklient till Viktklubb för att sedan stänga gamla Viktklubb.

Mobilteamet
Mobilteamet har varit en stor del i utvecklingen av Tipsa. Dessutom har vi också släppt Aftonbladet tidning som en iPad/iPhone applikation via visiolink-platformen. På så sätt gjorde vi tidningen tillgänglig via Plus och iTunes prenumeration. En sak som blir viktigare och viktigare är att skicka push-meddelanden till våra besökare och det har bidragit till att dra mycket trafik till våra tjänster. Under året har vi arbetade med att förbättra Push i iOS och Android.

Tillsammans med extern byrå tog vi fram Aftonbladet Flip för iPad, ett mer bakåtlutat sätt att läsa Aftonbladet. En ny satsning som ska bli spännande att följa.

Andra tjänster som har förbättrats är Supernytt, Fotbollsappen, nytt annonssystem och förbättrad liverapportering. Just liverapporteringen har vi arbetat en hel del med. De flesta externa tjänster är fortfarande inte tillräckligt anpassade för andra enheter än desktop och vi utvecklade därför ett eget system för att få liverapporteringen att fungera bättre i mobilen. Just nu arbetar vi med att hitta nya tekniker och leverantörer för att förbättra vår liverapportering ännu mer.

En annan spännande sak är den nya mobilsajt vi håller på att utveckla. Planen är att leverans av mobilsajt och webbsajt ska ske från samma servrar för att få ned publiceringstider och underlätta vidareutveckling av mobilsajten (till skillnad från idag då sajterna är tekniskt separerade). Stay tuned. Det får bli en cliffhanger in i det nya året 🙂

Bellmanstafetten
Varje höst sedan urminnes tider springer vi Bellmanstafetten. Så också i år. Denna gång ställde vi tre starka lag på startlinjen (med de föga innovativa namnen IT-Utveckling I, II och III – not till avdelningen: vi behöver slipa på det). Loppet gick väldigt bra med Martin Börlin som främste Aftonbladare.

 Några av deltagarna i våra lag. Varför Christian har hjälm på sig är höljt i dunkel. Säkerhet framför allt kanske.

Slutord
Sammantaget har det varit ett väldigt bra år och jag vill tacka alla som varit en del av vår utveckling på redaktionen, affärssidan, externa samarbetspartners, konsulter och alla andra som bidragit. Framför allt ett stort tack till alla på Aftonbladets IT-avdelning som gör att det är roligt att komma till jobbet varje dag. Jag lovar att 2013 kommer att bli minst lika bra.


A Holistic View on Developer Productivity

What does developer productivity mean, really? Is it churning out more code or less code? Is it to have less bugs in production or shipping code more often? Is it doing a lot of things or just one thing? Let’s think about this for a moment. I believe developer productivity is about getting more things […]


Improving the usability of Aftonbladet Video-clip pages

We have recently started the process of improving the usability of video-clip pages. In order to get an idea of where Aftonbladet stands compared to other world-class online video/news providers, we conducted an online test answered by 110 visitors of Aftonbladet TV. In this test we compared their perception of an Aftonbladet TV video-clip page […]


Schibsted’s 1st iOS Deployment Meet-up

Schibsted’s 1st iOS Deployment Meet-up Thursday, 28th of April 2016: getting to know each other, guests arrive Friday, 29th of April 2016: the meet-up date We here at Aftonbladet had been planning on having a meet-up with iOS developers across various Schibsted companies for many months. We had a range of topics in mind for […]


Hackday: The Future of Storytelling is social, engaging and rewarding

We gathered students, journalists, developers and designers to get together and conceptualize something new for the news industry. This was our first organized hack event – The Future of Storytelling Hack. The hack was a team-based, news-media-focused prototyping and experimentation event within storytelling over two days at Kungsbrohuset, Schibsted and Aftonbladets headquarter in Stockholm. A good story used to […]