Arkiv för October 2016

- Sida 1 av 1

De 7 vanligaste nybörjarmisstagen i gymmet

av thomasskoglund

Diffusa (s)vett- och etikettsregler, svårmanövrerade maskiner och skrikande människor. Ja, gymvärlden kan vara minst lika skrämmande och svårförstådd som motiverande och simpel.
Så, för att du ska slippa göra samma gymmässiga klavertramp som majoriteten presenterar vi här de sju vanligaste nybörjarmisstagen.

 

7. Du vågar inte utmana dig med komplexa övningar

Majoriteten av alla träningsentusiaster får sina resultatmässiga genombrott från basövningar likt marklyft, knäböj och bänkpress. Detta då övningar likt dessa kostar betydligt mycket större mängder energi för kroppen att genomföra än isolerande maskinövningar. Våga därför kliva ur din ”sittande benpress-maskin” och att ta hjälp av en tränare, eller annan tekniskt duktig utövare, för att lära dig övningarna som skapar de största och mest positiva förändringarna för din fysik.

 

6. Du går ut för hårt

Äntligen har du lyckats passera gymtröskeln och känner dig mer motiverad än någonsin. Dessvärre innebär inte din nyfunna viljestyrka och motivationspeak att kroppens muskler, bindväv, senfästen och återhämtningskapacitet är redo för samma kometacceleration. Fokusera därför på kvalitét före kvantitet och inled träningssatsningen med några få pass i veckan – för att sedan utöka såväl din träningsmängd som intensitet.
Kom ihåg att både sjukdomar och skador kan kosta dig betydligt mycket mer tid än ett inledningsvis lugnare tempo.

 

5. Du prioriterar belastning före teknik

Att stirra sig blind på antalet viktplattor istället för striktheten i repetitionerna är bland det mest riskfyllda misstag du kan utsätta dig för i ett gym. Utför därför aldrig dina övningar genom att gunga eller fuska upp rörelserna. Skynda istället långsamt och påminn dig själv om att det inte finns ett enda personligt rekord som är värd rehabiliteringsprocessen efter ett diskbråck. Speciellt inte om skadan uppstod på grund av ett tungt lyft med bristfällig teknik.

 

4. Du varierar inte dina upplägg

En av hemligheterna bakom nya träningsresultat ligger i den variationsrikedom som utvinns genom nya träningsupplägg, övningar och belastningsnivåer. För att inte stagnera resultatmässigt, eller tröttna på träningen, behöver du alltså fortsätta chocka kroppen med nya utmaningar och inslag i ditt träningsprogram.

 

3. Du ser inte dina framsteg

Alla människor hamnar i perioder där både motivationen och självkänslan haltar. Vid sådana tillfällen glöms ofta de redan uppnådda resultaten bort, och det enda spegeln plötsligt duger till är utseendemässig felsökning. Låna nära och ärliga vänners utomstående ögon och tillåt dig påminnas om hur långt från starten du faktiskt tagit dig.
Ett bra tips är också att låta dig fotograferas innan ditt första träningspass – detta för att, i svajande stunder, kunna titta på bilden och själv inse att du är på rätt spår.

 

2. Du påverkas för mycket av alla andra

Inom träning är alla egenutsedda experter. Du kommer därför bombas av haranger om vilka övningar som är bäst, hur mycket protein kroppen kan ta upp, varför kolhydrater gör dig överviktig, och hur dålig teknik du tränar med. Men glöm inte bort att sålla bland dina vänners välmenande ”sanningar” för att skapa en egen väg. Träna det du tycker om att träna, ät det som funkar bäst för dig, och lyssna på tekniktips från utbildade tränare som inte är avundsjuka. Allt för att göra träningen roligare i längden.

 

1. Du besöker träningslokalen – men glömmer bort att träna?

Att planlöst låta klockan ticka på samtidigt som du glider runt i gymmet och scrollar dina sociala medieflöden, tar selfies på löpbandet och pratar med kompisarna vid vattenkranen innebär inte att du ”tränat” i 60 minuter. Det innebär att du har varit ineffektiv i 60 minuter.
Säg hej till alla, sätt telefonen på ljudlös och gör istället det du kom för att göra – nämligen träna.

 

En dag i utomhusträningens tecken

av thomasskoglund

Utomhusträning är en blandning motsvarande det bästa av två världar. Frisk luft och hårda pass.
Dessvärre blir den förbestämda utrustningen på majoriteten av befintliga utomhusgym snabbt slentrianmässigt omotiverande och inspirationsfattig. Men inget ont som inte för något gott med sig. Samma inspirationsfattigdom blev nämligen startskottet för idéen till projektet, om hur du tar dina pass i utomhusgymmet till nya nivåer, som släpps senare under dagen. Med nya övningar kommer nya utmaningar – något som tätt följs av nya resultat!

 

Utomhusgymmets nya övningar både sporrar och utmanar din träning.
Utomhusgymmets nya övningar både sporrar och utmanar din träning.

 

Så håll ögonen öppna efter dagens släpp, och låt övningarna bli nytändningen som förlänger din träningssäsong. En säsong som numera varken begränsas av stagnerande resultat eller kallare väderlek.

 

Fotograf-Anna riggar upp GoPro-kameror för nya och tidigare inte påtänkta vinklar.
Fotograf-Anna riggar upp GoPro-kameror för nya och tidigare inte påtänkta vinklar.

 

En av våra nya övningar inspirerades av MMA-stjärnan Illir Latifis vinterträning och är svinjobbig - det går jag i god för
En av våra nya övningar inspirerades av MMA-stjärnan Illir Latifis vinterträning och är svinjobbig – det går jag i god för

Maxa styrkan i utegymmet

Ha en fortsatt härlig söndagmorgon – all the best/t

Verkar få behålla jobbet. Tack alla läsare!

av thomasskoglund

Nu har timmarna passerat sedan träningsbloggen lanserades, och gensvaret från er läsare har överträffat alla mina förväntningar. Därför – innerliga tack!
Precis som intervjun längst ned på sidan avslöjar har allt förarbete inför den här dagen både kantats och förgyllts av skräckblandad förtjusning. Prestationsångest kontra skrattanfall, sinnessjuk träningsvärk kontra peppande sms, nervositet passande guinessboken kontra fantastiska möten. Ja, ni fattar, ett sammelsurium av känslor.
Så av den anledningen har alla era samtal, kommentarer, sms och instagram-likes betytt världen för mig.

 

ska%cc%88rmavbild-2016-10-29-kl-21-01-04

 

Jag har tyvärr ingen vettig skivstång här hemma – men då ett av de mest centrala budskapen jag vill sprida med sidan är att träning är till för alla, oavsett bakgrund, förutsättningar och tidskapacitet, vore det oansvarigt att inte själv leva enligt premissen.
Därför kommer här en homage (och alternativ lösning) till alla er som under dagen nyfiket läst min text om bicepsträning. Ett bevis på att allt som behövs är lite fantasi och träningsglädje.

 

 

Imorgon tuffar vi vidare med nya upptåg, ses då!

Därför blir du inte starkare

av thomasskoglund

Många av oss kämpar vecka efter vecka, pass efter pass, för att nå nya nivåer av styrka. Men trots alla knäböj, pressar och smärtsamma nivåer av mjölksyra står stora mängder träningsentusiaster med uteblivna resultat. Varför? 
Här är de fem vanligaste anledningarna till varför du inte når dina drömresultat.

Läs även – så får du stora biceps

 

Du vågar inte bli tillräckligt trött
Kroppen är en fantastisk maskin. En maskin vars förmåga att anpassa sig till rörelser och belastningar vi aldrig skall underskatta.
Om vi alltid tränar med samma förbestämda repetitionsantal lyder den hårda sanningen att kroppen också kommer nå, mer eller mindre, samma resultat. Av den anledningen är det med jämna mellanrum fördelaktigt att chocka kroppen. Detta då den positiva stressen som bildas höjer våra styrkefrämjande signaler bortom dina normala värden.
Utför därför träningsprogrammets sista övning med att kämpa till ”failure”. En metod som innebär att du tränar tills du inte längre orkar utföra en enda repetition till under dina set.
Lägg in dessa avslutningar för samtliga muskelgrupper med två veckors mellanrum för en positiv periodisering och raketbränslet du länge sökt.


ska%cc%88rmavbild-2016-10-27-kl-20-15-58

 

Du tränar inte tillräckligt tungt
Att bygga styrka kostar kraft. Kraft du, till stor del, måste tillskansa dig genom att utmana kroppen med tyngre vikter än den redan är van vid.
Genom de ökade belastningarna kommer övningarnas repetitionsantal att minska. En effekt du behöver för att skapa dessa åtråvärda och styrkefrämjande egenskaper. En enkel grundregel är att samtliga repetitioner skall utföras på 80 % av din maximala kapacitet (belastningen du klarar av att utföra övningen en gång med). Detta för att mer effektivt lära musklerna att rekrytera fler muskelfibrer och därmed forcera dem till större ökningar.

Rekommenderat antal repetitioner för olika målsättningar
+20 reps: Uthållighet
12-20 reps: Uthållighet och muskelmassa
8-12 reps: Muskelmassa och viss styrka
5-8 reps: Styrka och muskelmassa
1-4 reps: Maxstyrka

img_9846

 

Du tränar för enformigt
Kroppen behöver belastas från olika vinklar och moment för att effektivt kunna utveckla större styrkekapacitet. Använd basövningar (knäböj, marklyft, bänk- och axelpress) i varje träningspass då dessa involverar flera leder, kostar stora mängder energi och effektivt bygger upp din styrka. Komplettera sedan dessa med en, eller flera, mer isolerande övningar (maskinträning eller övningar med kortare rörelselängder) för maximal styrkeutveckling.
Se till att variera träningen med jämna mellanrum (var 3:e-5:e vecka) genom att byta ut såväl dina övningar som hela upplägg. 

 

3 övningar som skapar större biceps

 

Du slarvar med tekniken
Ryckiga och för snabba repetitioner leder sällan kroppen till varken styrka eller muskelmassa. Se därför till att utföra samtliga rörelser följsamt och känn att muskeln du önskar träna faktiskt jobbar.
Om du ”fuskar” upp dina repetitioner med gungande rörelser och hastigt släpper ned vikterna hinner inte dina kämpande muskelfibrer med. Något som leder till otillräcklig aktivering och uteblivna styrkeökningar.
Sträva efter att varje repetitions tuffaste fas (lyftet, pressen, draget) skall ta en till två sekunder att genomföra. Detta medan den efterföljande och negativa (bromsande) fasen tillåts pågå upptill tre till fyra sekunder.
Om denna grundregel är svår att följa tränar du antingen med för tunga vikter, eller slarviga tekniker.

 

Se helhetsbilden
För en starkare kropp krävs mer än tunga hantelövningar och pannben av adamantium. Var därför noga med att tanka kroppen med rikliga mängder proteiner (kroppens byggstenar) och välförtjänt vila.
Amerikanska studier visar att för lite sömn sänker vårt kroppsegna testosteron med 10-15 %. En sänkning du inte har råd med i jakten på nya styrkeerövringar.
Sträva därför mot att ge kroppen minst sex timmars sömn och 1,6-1,7 gram protein för varje kilo din kropp väger (enligt Svenska olympiska kommittén) varje dygn. Detta håller kroppen styrkemässigt uppbyggande och mottaglig.


14813264_10154742211919575_13391611_o

Läs texten om hur du tar din bicepsträning till nästa nivå!

 

Kan en PT ha träningsvärk?

av thomasskoglund

Under de senaste tre veckorna har jag och en fotograf spelat in träningsfilmer för siten. Kalendern har därför varit fullbokad, från arla morgon till sen kväll, med utmanande träningsupplägg och miljontals omtagningar. En arbetsuppgift som må låta som en dröm för varje träningsentusiast – men skenet bedrar.
För alla er som inte redan testat på att träna nio timmar i sträck, 15 dagar i rad, kan jag nämligen avslöja att skratten upphör ungefär samtidigt som du inser att ditt enda sätt att komma ur sängen efterföljande morgon innebär att rulla ur den och hoppas på det bästa.
Dessa rader skrivs från tränaren med mest träningsvärk i norra Europa…

 

Ofrivillig frysrensning - två förpackningar frysta rödspettafiléer fick agera kylpåsar.
Ofrivillig frysrensning – två förpackningar frysta rödspettafiléer fick agera ispåsar under mitt försök att återfå benens normala funktioner.

Den positiva nyheten med min lamslående träningsvärk är dock att jag på nytt minns hur träning kan upplevas. Hur utmanande det är att finna ny motivation simultant som hela kroppen protesterar.
För att ni läsare ska slippa backa nedför lika många trappor som jag tvingats göra de senaste två dagarna följer därför några punkter över tillvägagångssätt som sägs fungera lindrande mot träningsvärk.


Tips mot bitande träningsvärk

– Försiktig massage
– Stretching
– Kylande ispåsar
– Antiinflammatoriska värktabletter
– Motion som främjar kroppens cirkulation (promenader och lättare cardio)

 

Marklyfta en kompis 1 ggn = kul! Marklyfta en kompis 1 f.m = aj!
Marklyfta en kompis 1 ggn = kul!
Marklyfta en kompis 1 f.m = aj!

Nu fortsätter vi det här underbart utmanande projektet och ser fram emot att visa alla er slutprodukterna.
Fram till dess, ta hand om varandra!

All the best, PT-Thomas

 

Aftonbladets talangfulle fotograf Anna Tärnhuvud i full färd med att filma i buskagen.
Aftonbladets egne paparazzi Anna Tärnhuvud filmade hela träningsvärksfestivalen, samtidigt som hon gömde sig i buskaget för att själv slippa utföra övningarna

Läs även – tipsen som skapar större biceps!

Så får du större biceps

av thomasskoglund

Nu cirkulerar filmklippet om muskelgruppen många av oss drömmer om att utveckla – men få tränar rätt, på nätets sociala medier. Mäktigt!

Här bjuds ni på lite ”behind the scenes”-material från inspelningen av projektet, samt uppmanas att bli bättre på att träna era armar mer korrekt. Så, sluta med teknikslarvet och följ istället mina träningsråd för att ta resultaten till nya nivåer. .

 

Jag och fotograf Anna Tärnhuvud under inspelningen av filmen om bicepsträning på gymmet Linnégatan 7.
Jag och fotograf Anna Tärnhuvud under inspelningen av filmen om bicepsträning på Linnégatan 7.

 

Efter flera timmars inspelning kan jag avslöja att alla olika vinkelbyten, omtagningar och närbilder snabbt adderar ihop sinnessjukt höga repetitionsmängder innan säcken, tillslut, kan knytas ihop. Även mina armar fick med andra ord rätt mycket stryk, och lämnar nu dagen med en muskelpump som räcker och blir över för hela 2016 och 2017.. Älska träning!

 

img_2204

 

 

 

Gissa vem som fick bära tillbaka väskorna till bilen då vi var färdiga...
Ps. gissa vem som fick bära tillbaka väskorna till bilen då vi var färdiga…kul

 

Läs hela artikeln om hur du får större biceps här

 

”Jag blev starstruck när jag tränade Daniel Craig”

av thomasskoglund

Häng med PT-Thomas – webb-tv, blogg och texterna som guidar till bästa träningen

 

Vill du vässa din träning – eller komma igång, helst en gång för alla?

Från och med i morgon kan du ta hjälp av PT-Thomas som ger sina allra bästa träningstips och guidar dig till de effektivaste övningarna.
Bakom namnet döljer sig den personlige tränaren Thomas Skoglund.

 

14670725_10155353413776038_3884747031563091070_n

Se Thomas populära text för större biceps här

 

Berätta om den nya satsningen, Thomas!

– Fokuset och ambitionen är att få så många som möjligt att lära sig mer om träning, kost och hälsa. Jag vill få läsarna att våga testa nya saker och kliva utanför sin komfortzon. Våga gå på den tyngre träningen och våga skrika och ta i så att det händer något. Jag ser det här som en jättemöjlighet att skapa något som inte redan finns. Det ska vara informativt och människor ska kunna använda det utan att behöva googla vidare.


Vem riktar sig ditt upplägg till?

– Det riktar sig till en bred målgrupp. Du ska kunna kliva in göra träningen oavsett om du har tränat bara en dag eller ett helt decennium i ditt liv. Oavsett nivå handlar det om att ta träningen till nästa nivå. Samtidigt vill jag inspirera och motivera människor i den träning som de redan håller på med också.


Att träna med en pt online har blivit en jättetrend. Vilka är skillnaderna mot att träffa sin pt ”in real life”?

– Det finns både för- och nackdelar. Om du träffar en kund ”face to face” så har du en annan kontakt. Samtidigt är online-PT mycket mer koncentrerat och ett precis lika bra sätt att komma i form på. Det gäller bara att de som tränar är disciplinerade och följer råden när de inte har några ögon som granskar dem.


Vilken är din bakgrund?

– Jag började tidigt med kampsport. Sedan tänkte jag att jag skulle skaffa ”ett riktigt jobb” så jag utbildade mig till brandman. Men jag hade kvar träningen som absolut största intresse. Så jag har tagit klivet därifrån och jobbar nu som personlig tränare med eget företag.


Du har blivit känd som ”kändis-PT”. Berätta mer!

– Jag har fått många kunder som är kända men det är ingenting jag skryter om. Och det är egentligen inte någon skillnad. Kända personer kan inte göra fler armhävningar bara för att de har synts på tv.


Men om du ändå kan namedroppa lite…

– En av de roligaste grejerna var när jag fick Henrik Schyffert att ta 130 kilo i bänkpress. Då började jag nästan gråta. Den mest kända personen jag tränat är nog Daniel Craig när han filmade ”Millennium”-filmen i Sverige. Då var jag faktiskt lite starstruck.


Hur mycket tränar du själv?

– Just nu tränar jag fem till nio pass i veckan. Sanningen är nog att det är mycket närmare fem än nio.


Hur har det varit att fota och spela in träningen?

– Det roligaste är att även jag tvingats kliva ut ur min komfortzon. Efter en av fotograferingarna hade jag på riktigt mest träningsvärk i norra Europa. Jag fick backa ner för trapporna dagen efter.


Kan verkligen PT få träningsvärk…?

– Absolut. Jag är också människa och det är viktigt att våga visa upp det.


Slutligen en sportfråga, hur känns det?

– Jättekul! Jag har varit supernervös. Det är den största satsningen som jag har varit med om. Det är ett privilegium – och mycket nervositet. Jag får se om jag har jobbet kvar på måndag (skratt).

JOHAN MANELL

 

Namn: Thomas Skoglund. Ålder: 31 år. Familj: Fru Anna, dottern Felicia, 7, sonen Milo, 5, och två bonusdöttrar, 7 och 9. Bor: Lidingö. Gör: Personlig tränare och träningsskribent.

Sida 1 av 1