Startsida / Inlägg

av thomasskoglund

Idag uppger många motionsintresserade att vintertidens mörker och kyla för med sig mängder av bekväma bortförklaringar och kryphål till uteblivna träningstillfällen. 
Av den anledningen kartlägger vi – och skjuter hål på – Svenskarnas fem mest uttjatade försök till att slippa träna. 

 

 

 

 

5. Jag vill träna, men hinner inte.

Det står ingenstans i vår imaginära träningsbibel att vi måste svettas i timmar för att uppfylla kriterierna för ett effektivt träningspass.
Under dina stressfyllda dagar kan du enkelt effektivisera den lilla mängd träningstid du har genom att minska ned på träningsprogrammets vilopauser och därmed skapa ett mer högintensivt pass. 15 sprängfyllda minuter med så många knäböj, armhävningar och situps du klarar av är obeskrivligt mycket mer resultatinriktat och produktivitetshöjande än att låta ytterligare en dag passera utan inslag av fysisk aktivitet.

 

4. Jag vet inte vilka övningar jag ska köra.

Jag vet inte om du märkt det, men idag har mänskligheten lyckats skapa någonting som heter träningstidningar, träningböcker, träningskompisar, personliga tränare och det ”lilla” fenomen vi idag kallar för internet. Alla dessa är fullproppade med övningar, träningsprogram, peppande inspiration och nyttiga råd till dig som inte vet hur du ska starta upp din nya och mer hälsosamma livsstil. Våga därför nyttja den hjälp som finns, och sluta upp med att göra träning till något onödigt svårt.

 

3. Jag trivs inte med att gå på gym

Träningsvärldens största styrka är dess mångfald bland valmöjligheter. Så, om du känner att träning på gym inte passar just dig – träna inte på gym! Men låt inte ditt val bli synonym med en påhittad fribiljett till att kroppen inte längre behöver röra på sig.
Jogga, våga testa kampsport, träna med kroppen som motstånd i hemmet, prova på yoga eller börja simma. Om målet är att fortsätta vara aktiv under livets resterande dagar kommer ändå tråkiga träningsformer filtreras bort med tiden. Leta efter rörelse och aktivitet som är rolig att genomföra – först då kommer träningen att hålla i längden.

 

2. Jag har en aktiv vardag och behöver därför ingen extra motion

”För att nå nya nivåer av resultat krävs nya nivåer av ansträngning”. Innebörden av det citatet, grovt summerat, är att vår kropp inte nöjer sig med slentrianmässigt utförda promenader för att nå nya resultat. Vi behöver bombardera oss själva med utmaningar som fylls med variation, intensitet, motstånd och kämparglöd.
Missförstå mina rader korrekt, all träning – är bra träning. Men sannolikheten för att du kommer nå dina träningsmässiga drömresultat genom en tre kilometer lång promenad till och från jobbet varje dag är inte speciellt hög. Låt istället promenaden, cykelturen eller rastandet av hunden utgöra en stark grund för din vardagliga motion – en grund som bara växer sig starkare av kompletterande, och tuffare, träningsinslag.

 

1. Jag ska bara komma igång lite på egen hand. Sen går jag till gymmet.

Sluta överdramatisera bilden av träningsanläggningar genom att tro att alla som befinner sig i sådana lokaler är supersnygga elitidrottare.
Träningsanläggningar är rum, väggar och tak fyllda med olika sorters utrustning för motion inuti dem, inget annat. Dessutom är fler människor än du någonsin kan ana i samma rum precis lika nervösa som du – något som bevisar att ditt beteende inte är någonting annat än mänskligt.
Peppa dig själv, gå med ryggen rak och påminn dig om att människorna runt omkring dig, oavsett träningsform, är glada över att du valt att testa just deras träningsform.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB