Startsida / Inlägg

Träning är livets recept för lycka

av thomasskoglund

Att många av oss fylls med lyckokänslor och endorfinkickar efter fysiska aktiviteter är ett känt faktum. Men vad är det egentligen som händer i kroppen då vågen av välbehag sköljer över oss? Och hur mycket behöver vi träna för att tillåtas ta del av denna magiska lyckokänsla?

 

Sambandet mellan svettiga träningspass och stunder av välmående har under de senaste tio åren varit ett av forskningsvärldens hetaste ämnen. De positiva forskningsresultaten har lett till att träning har gått från en sysselsättning som utfördes av kroppsbyggare i smutsiga källarlokaler under Kaliforniens soliga 70-tal, till en produkt vi numera kan få utskriven på recept för att behandla vissa tillstånd av depression.
Men varför blir vi lyckliga av träning?

 

Din hjärna producerar depressionsbehandlande substanser

För att vår kropp effektivt skall kunna kommunicera med hjärnan är vi i behov av den kraftfulla substansen Seratonin. Detta ämne hjälper oss med flera vitala funktioner, samt assisterar kroppens reglering av sömn, aptit och inte minst humör.
Vid träning och motion ökar vår kroppsegna Seratoninproduktion, vilket oavkortat hjälper oss att känna välbehag, lycka och ökad balans i tillvaron.
Värt att nämna är dessutom faktumet att några av de vanligaste medicinerna som idag skrivs ut mot depression och ångesttillstånd behandlas med preparat där Seratonin utgör innehållsförteckningens huvudingrediens. Något som innebär att vissa medicinkonsumenter, med stor chans, skulle kunna uppnå samma nivåer av lycka om tabletterna byttes ut mot träning och motion.

 

Träning frisätter endorfiner som gör oss mindre stressade och skapar starkare lyckokänslor.
Träning hjälper dig uppnå välbehag, lycka och ökad balans i tillvaron!

 

Låt endorfinerna ta över din hjärna!

I en undersökning lät forskare hjärnscanna en testgrupp motionärer före och efter ett träningspass med syftet att ta reda på hur hjärnan påverkas av motionens fysiska ansträngning. Resultatet visade en markant ökning av endorfiner i delen av hjärnan som styr och behandlar våra olika känslotillstånd.
Sambandet mellan träningen och frisättningen av dessa lyckoskapande hormoner visade sig dessutom spela en avgörande roll i kroppens möjlighet till stressreducering. Något som idag är mer behövligt än någonsin då stress har kartlagts som en av de främsta anledningarna bakom Svenskarnas ökande depressionsstatistik.
Så, mer träning genererar större kroppslig frisättning av endorfiner – vilket i sin tur leder till mindre upplevd stress, och ökade känslor av tillräcklighet.

 

Gör som jag och Musse Hasselvall – öka lyckan och sänk dina stressnivåer med hjälp av svettiga träningspass!

 

Ge självkänslan en boost

Ibland handlar inte lycka endast om kemiska- och hormonella reaktioner. Många menar att träning gör oss lyckligare för att vi upplever ett välbehag av att göra något bra för oss själva.
Oavsett om du når dina drömresultat eller inte fylls kroppen, under resans gång, konstant av en medvetenhet som berömmer dina framgångar, din ihärdighet, och dina kloka prioriteringar. Vid diagnoser likt depression eller allvarlig nedstämdhet är just de känslorna avgörande i kampen om att varje dag stärka sitt eget varumärke och inte tillåta en vardag i gråskalans tecken.
Våga därför också berömma dig själv och skapa en positiv spiral genom att se dina faktiska framsteg för varje vecka som passerar. Nej, du kanske inte nåt mållinjen riktig ännu – men du gör i alla fall någonting för att en dag korsa den med huvudet högt. Någonting som i min bok är en vinst minst lika stor som den där drömsiffran på vågen.

 

Nej, jag kanske inte lyckas fälla den trefaldige os-brottaren Martin Lidberg. Men insikten av att jag alltid kämpar så gott jag kan förstärker träningens lyckorus till nya nivåer.
Nej, jag kanske inte lyckas fälla den trefaldige os-brottaren Martin Lidberg. Men insikten av att jag alltid kämpar så gott jag kan förstärker träningens lyckorus till nya nivåer.

 

Hur mycket träning behövs för ökat välmående?

Du uppnår störst frisättande- och hormonell effekt om du dagligen utför korta träningspass. Detta tack vare att ditt lyckosystem då aldrig hinner sjunka till otillåtet destruktiva nivåer. Om livspusslet inte har plats för så tätt utförda träningstillfällen är en bra grundregel att förhålla sig till tre pass i veckan.
Enligt forskarna är träningspassets första 20 minuter mest avgörande i frisättningen av såväl dina endorfiner som övriga lyckobringande substanser. En till synes kort tidsperiod – men oroa dig inte, effekten som uppstår tack vare frigöringen sitter i långt efter att passet nått sitt slut.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB