Startsida / Inlägg

Glöm inte bort din mentala styrka

av thomasskoglund

Okej, vad är det första du tänker på då du hör ordet ”styrka”?
Som träningsnörd rusar mina tankebanor omedelbart iväg till tunga knäböj, stora biceps och skäggiga män som välter traktordäck. Hjärnan blir så exalterad av alla dessa bilder att jag helt glömmer bort den andra aspekten av styrka. Den viktiga.
Här nedan listar jag därför experten Amy Morins bästa tips över saker mentalt starka individer aldrig gör. 

 

 

 

 

I Amy Morins bok ”13 things mentally strong people don’t do” gör författarinnan en djupdykning i vårt mänskliga psyke för att kartlägga dess mentala styrkepotential. Morin menar att mentalt starka individer oftast inte omnämns för sakerna de gör – utan istället via sakerna de, tack vare deras handlingskraft och ståndpunkt, väljer att inte göra.
Här är hennes sex mest slagkraftiga exempel från boken. Exempel vi alla borde eftersträva att leva efter, och därmed också bli bättre på att associera ”sann styrka” med.

 

Att utföra dips med 80-kilo hängandes under dig kräver fysisk styrka – 
men glöm aldrig bort din mentala styrkekapacitet. 

 

 

”De fokuserar inte på sakerna de inte kan styra”

Många av oss är experter på att önska kontroll inom livets alla områden. Dessvärre lyder den hårda sanningen att vi inte alltid kan tilldelas en plats i det informativa och styrande förarsätet.
Att försöka kontrollera livets alla händelser, stora som små, kan snabbt skapa oro och lavinartade känslor av otillräcklighet som i sin tur kommer stjäla energi från din värdefulla tankeverksamhet.
För att undvika detta bör du istället fokusera på sakerna du faktiskt kan påverka och lita på att livets tärning sköter resten åt dig. Något som ibland sannerligen är lättare sagt än gjort, men enligt Morins forskning hjälper oss till ökad lycka, mindre stress och nya möjligheter.

 

 

”De flyr aldrig en utmaning”

Genom att inte våga, eller rent av fly från utmaningar begränsar du dina mentala sinnen från positiva utvecklingsmöjligheter. Tack vare vår inbyggda skepsis och rädsla gentemot allt som är nytt begränsar vi oss själva för nya aha-upplevelser som kan utveckla såväl vår självbild som mentala styrkekapacitet. Genom att istället samla mod och hoppa från livets imaginära kanter med jämna mellanrum bevisar du för dig själv, och din omvärld, att du aldrig ryggar bort från varken fysiska eller psykiska utmaningar och tänker fortsätta vandra genom livet rakryggad.

 

Backa aldrig från utmaningar, hur läskiga de än må kännas - utveckla istället din mentala styrka och nå nya nivåer.
Backa aldrig från utmaningar, hur läskiga de än må kännas – utveckla istället din mentala styrka och nå nya nivåer.

 

 

”De ältar inte det förflutna”

Hur vi än vänder och vrider på livet kan vi inte förändra tiden som redan passerat. Däremot löper människorna som låter historien plåga deras psyken avsevärt mycket högre risk för att missa nuets alla positiva händelser och framtidens ljusa planeringsmöjligheter.
Låt istället din historia leva vidare i form av erfarenheter och stärkande lärdomar – aldrig kritiserande hjärnspöken som eliminerar nutidens möjligheter.

 

 

”De anser inte att världen är skyldiga dem något”

”Life isn’t meant to be fair”.
Det ligger många av oss nära till hands att bli arg på världen, högre makter eller dåliga förutsättningar så fort något går käpprätt åt skogen. Sanningen är dock att all negativ energi varken påverkar, eller riktas mot, någon annan än dig själv. Livet är skapat genom miljarder av olika förutsättningar. Förutsättningar där vissa har givits en bättre hand än andra – punkt.
Här lyder expertens nyckeltips att sluta med alla jämförelser gentemot andra människor och istället fokusera på dina egna prestationer. Erkänn dina tillkortakommanden (ja, alla har sådana) och bli bättre på att ta emot kritik för att kunna fortsätta din resa mot ständig utveckling.

 

Världen är inte skyldig dig någonting - fokusera därför på dina egna prestationer och sträva efter att fortsätta utvecklas.
Världen är inte skyldig dig någonting – fokusera därför på dina egna prestationer och sträva efter fortsatt utveckling.

 

 

”De är inte rädda för att vara ensamma”

Ökad empati, nytänd kreativitet och förbättrad mental hälsa. Ja, det är bara några av de egenskaperna som kan utvecklas i takt med den ökade trygghet vi får genom att spendera tid ensamma.
Människor som är mentalt starka har visats strunta i att slentrianmässigt fylla ut tidsrum med sällskap de egentligen klarar sig bättre utan, för att istället våga möta ”ensamheten” och dra lärdom av dess lugn.

 

 

”De tycker inte synd om sig själva”

Starka individer slösar inte med sin dyrbara tid genom att tycka synd om sig själva och fastna i destruktiva mönster. Sträva efter att byta ut dina energislukande och negativa tankar mot tacksamhet över sakerna du redan har i livet (och ja, det finns fler än du tror). På det här sättet ”hoppar du inte över ån för att komma till vattnet” utan lär dig att se allt du redan byggt upp på ett mer konstruktivt och icke-dömande sätt.
Livet är dessutom periodvis tufft nog, bygg inte på det motståndet genom att gå runt och tycka synd om dig själv över sakerna du kanske inte ens kan påverka. Se istället möjligheterna som svävar runt dig.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB