Startsida / Inlägg

Håll dig frisk med de rätta vitaminerna!

av thomasskoglund

Just nu befinner sig många mitt i stormens öga av årets förkylningsskörd. Vi poppar c-vitaminbrus likt Pringlesrör och dricker ingefäraberikat the som aldrig förut – men är verkligen dessa välbeprövade kurer tillräckliga för oss?
Svaret är nej. Här nedan listar jag vitaminerna alla bör införskaffa för att minimera deras sjukdagar.

 

 

 

D-vitamin

D-vitamin är den okrönte konungen inom vitaminvärlden och sopar banan med dess konkurrenter då det är ett av kroppens viktigaste skyddsämne mot förkylningar och influensaepidemier.
Dessvärre lider många svenskar, till stor del beroende på vår geografiska placering, av d-vitaminbrist, detta då stora delar av vår konsumtion tillförs via solens strålar.
Denna mirakelvitamin påverkar positivt immunförsvarets celler och stärker kroppens egna infektionsförsvar. Genom ett dagligt högt intag av d-vitamin hjälper du med andra ord kroppen att stärka sig själv.

Rekommenderad daglig dos för vuxna: 2000 – 5000 Enheter/ 50 -125 mikrogram.
D-vitamin finner du även naturligt i livsmedel likt: fisk, animaliska livsmedel, ägg och mjölkprodukter

 

 

Zink

Studier har visat att mer än 300 enzymer i våra kroppar är i behov av zink för att fungera optimalt, hålla sig starka och därmed inte vara lika känsliga mot ”externa hot” som förkylningar.
Sex olika studier, utförda av Karolinska Institutet i Stockholm, har också påvisat att den faktiska förkylningsperioden aktivt förkortas med upp till ett dygn, och inte ges samma möjlighet till nytt fäste i kroppen vid ett högre intag av zink.
Zink höjer också många andra mineraler och vitaminers upptagningskapacitet i vår kropp och skall därför alltid ha en given plats i var persons vitaminkalkyl.

Rekommenderad daglig dos för vuxna, Män: 9 milligram, Kvinnor: 7 milligram.
Finns i: Vetegroddar, kött, nötter & frön och spannmål

 

 

C-vitamin

C-vitaminer har längre agerat moderskepp och posterboy vid förkylningstider. Oförtjänt eller ej – denna vitamin är en viktig beståndsdel då det kommer till att hålla förkylningarna borta.
Tack vare c-vitaminernas förmåga att förbättra aktiviteten hos våra vita blodkroppar ökar nämligen vår kropps motståndskraft mot infektioner.
Likt zink visar studier även att tiden för det faktiska förkylningsförloppet kan minska vid ett högt C-vitaminintag, något vi tacksamt tar emot då skadan redan är skedd och vi ligger nedbäddade med feberfrossa.

Rekommenderad daglig dos för vuxna, 75 milligram.
Finns i: Nypon, apelsin, paprika och svarta vinbär

 

 

Vitamin-A

En av de stora ”snackisarna” kring A-vitamin är att de är viktiga för kroppens slemhinnor, det många dock inte vet är att detta är direkt sammankopplat med vårt immunförsvars välmående. Anledningen till detta är att vår tunntarms slemhinnor agerar bostadsrätt för majoriteten av  vårt immunförsvars vita blodkroppar – vars immunceller stärks av denna vitamin.
Med ett högt intag av vitamin-A ökar alltså kroppens egna motstånd mot infektioner, förkylningar och nedsatt motståndskraft.

Rekommenderad daglig dos för vuxna, Män: 0,9 milligram, Kvinnor: 0,7 milligram.
Finns i: Ål, fisk, kött och ägg

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB