Startsida / Inlägg

Vilken funktion har Sveriges 5 mest sålda kosttillskott?

av thomasskoglund

Kosttillskott utgör konstant träningssnackets heta potatis. Och trots att produkterna har stora motståndsgrupper säljer våra Svenska tillverkare idag större volymer än någonsin.
Oavsett vilken sida av debatten du väljer så väcker kosttillskott en nyfikenhet hos många av oss. Här presenterar vi därför landets fem mest sålda produkter, samt förklarar vem produkterna egentligen vänder sig till.

 

5. BCAA

BCAA blev för några år sedan den nya modeflugan bland affärernas kosttillskottshyllor. Namnet är en förkortning av engelskans ”Branched Chained Amino Acid”, ett namn som även avslöjar produktens innehåll – nämligen grenade aminosyror. Syftet med BCAA är att hjälpa och förbättra kroppens reparerande och uppbyggande muskelfunktioner i samband med hårda träningspass. Detta bland annat genom att påskynda vår muskulära nedbrytningsprocess.
För vem: dig som drömmer om stora muskler och därför tränar så hårt att kroppen inte hinner återhämtas på naturlig väg.

 

4. Gainer

”Gainers” är kosttillskottet som sammanslagit snabba kolhydrater och vassleprotein. Dessa produkter innehåller en avsevärt mycket större mängd kalorier än rent proteinpulver, och riktar sig därför till dem som önskar en snabb och maximal påfyllning (glykogeninlagring) efter varje träningspass. Produktens huvudingrediens är den snabba kolhydratformen maltodextrin, vilket har lett till att gainers för vissa endast ses som en sockerfälla.
För vem: Dig som har svårt att gå upp i vikt samt utsätter kroppen för så hård träning att din vanliga kost inte tillgodoser kroppen med tillräckliga energimängder.

 

Vissa ser gainers som en sockerfälla - andra som ett bra hjälpmedel för viktuppgång.
Vissa ser gainers som en sockerfälla – andra som ett bra hjälpmedel för viktuppgång.

 

3. Omega-3

En kost riklig på den essentiella fettsyran omega-3 är något som nästintill alla dietister och kostrådgivare rekommenderar. Forskning visar att höga omega-3 doser på daglig basis skyddar oss mot mängder av sjukdomar, samtidigt som vi blir mer mottagliga för en rad positiva hälsoeffekter. Några av de mest kända exemplen i den långa listan är minskad stress, sänkt risk för inflammationer, starkare hjärta och muskulär tillväxt.
I kosttillskottsform får du koncentrerade och rena fettsyror i kapsel- eller flytande form. Något som kan underlätta din vardag om kostcirkeln inte alltid är fylld med exempelvis fet fisk.
För vem: Dig som önskar förbättra kroppens skyddande system, men samtidigt inte kan äta fet fisk flera gånger i veckan.


capsule-pill-health-medicine-large

 

2. Kreatin

Kreatin har länge varit ett känt kosttillskott på den Svenska marknaden tack vare dess styrke- och viktökande egenskaper.
Ämnet är en naturligt förekommande substans som återfinns i våra muskler. Vi kan själva bilda små mängder kreatin med hjälp av olika aminosyror, samt få det tillfört genom en kosthållning innefattande stora mängder kött och fisk.
Om du önskar få i dig tillräckligt med kreatin för att kunna nyttja dess styrkefrämjande effekter är dock kosttillskott den enklaste vägen att gå. Detta då en daglig dos på cirka 5 gram motsvarar 1,1 kg kött.
Kreatin ökar kroppens snabba energimängder till musklerna – något många som strävar efter förbättrade prestationer inom muskelbyggning och explosiva idrottsformer kan behöva en hjälpande hand med.
För vem: dig som önskar ökad styrka, explosivitet och viktuppgång.

 

1. Vassle (whey) proteinpulver

Protein fungerar som byggstenar för vår kropp och hittas i produkter som kyckling, kött och fisk. Att dricka en proteindrink kan därför, simplifierat uttryckt och näringsmässigt jämfört, liknas med att äta en normalstor kycklingfilé.
Tack vare produktens många användningsområden (ökad muskelmassa, viktnedgång och snabbt mellanmålssubstitut) samt vår ökade kost- och träningsmedvetenhet har proteinpulver länge stått som given guldmedaljör inom svensk kosttillskottsförsäljning.
Genom vassleproteinbaserade drinkar tas mjölkproteinerna hastigt upp av våra kroppar, något som leder till en omedelbar transport för byggstenarna som direkt kan inleda en  uppbyggande- och återhämtande funktion för våra muskler.
För vem: Alla som inte kan tillgodose kroppens dagliga proteinbehov via den vanliga kosten – oavsett målsättning.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB