Startsida / Inlägg

Därför är julen träningens högtid

av thomasskoglund

Julen är för många förknippad med orimliga mängder mat och lamslående inaktivitet. Men måste det verkligen vara så? Mitt svar är nej.
Läs igenom dessa värdefulla tips och gör julen 2016 till ditt års mest aktivitetsfyllda långhelg!

 

christmas-xmas-christmas-tree-decoration

 

 

Tiden

Trots att årets julhelg må vara onödigt kort, tack vare dess kollision med kalenderns vanliga helger, lyckas vi ändå vinna några extra timmar av ledighet. Förutom härlig familjetid ger detta oss gott om möjligheter till uppiggande gymbesök, endorfinrika joggingturer och tidseffektiva hemmaträningspass.
Nyttja därför din ledighet effektivt och se möjligheterna istället för svårigheterna!

 

Kosten

Visst – julbordet och dess desserter är fyllda med sockerfällor och kolesterolbomber. Men på bordet finner vi även bra proteinkällor som i symbios med dina träningspass blir musklernas bästa vänner. Ät precis allt du gillar du vill ha (det är bara julafton en gång per år) – men fokusera merparten av ditt kostintag på proteinrika och juliga inslag som skinkan, laxen och de hemmarullade köttbullarna. God ”bulk-jul!”

 

Ät allt du gillar på julbordet, men fokusera merparten av ditt kostintag från de bra proteinkällorna som hör högtiden till.
Ät allt du gillar på julbordet, men fokusera merparten av ditt kostintag från de bra proteinkällorna som hör högtiden till.

 

 

Vännerna

Julen är, bortsett från all paketöppning, en högtid som fokuserar på kvalitativ tid med våra nära och kära. Många hemvänder för att besöka släkt och vänner – vilket givetvis innebär en hel del kära återseenden. Passa på att nyttja detta genom att trimma upp dina träningspass med dessa inspirationsberikande vänner.
Samla ihop alla och anordna en hockeymatch, bränn av ett gemensamt styrkepass med en gammal träningskompis eller utmana en släkting på en joggintur. Nyttja varandras fysiska spetskompetenser och gräv gemensamt fram tävlingsådran trots helgens invaggande lugn.

 

Bortsett från alla paketen är julen högtiden för kära återseenden. Nyttja detta genom att vara aktiva tillsammans!
Bortsett från alla paketen är julen högtiden för kära återseenden. Nyttja detta genom att vara aktiva tillsammans!

 

 

Aktiviteterna

Vintern och julen är sprängfylld med aktivitetsmöjligheter. Förutom de exemplen som vi kan utföra med våra nära och kära (se ovan) kan vi tillskansa oss en hel del rörelseaktivitet helt kostnadsfritt i allt ”julstökande”.
Visste du exempelvis att 60 minuters städning, för en man vägandes 80 kg, förbränner närmare 300 kalorier? Samma tidsram snöskottning ca 500 kalorier och en timmes storhandling 400 kalorier.
Underskatta med andra ord inte helgens förberedande aktiviteter utan omfamna tankesättet ”många bäckar små”.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB