Helgsnacksen din fysik kommer älska
avOm du tillhör skaran människor som just nu rider igenom ytterligare en söndag med sockerångest efter att ha konsumerat din egen kroppsvikt i lösviktsgodis, minns då denna stund. Här kommer nämligen fem enkla, nyttiga och snabba snacks du kan avnjuta med gott samvete.
Vattenmelonisglass
– Valfri mängd Vattenmelon
– Glasspinnar
Skär vattenmelonen i portionsstorlekar formade likt trekanter och skär en skåra i dess skal med en vass kniv. Tryck in en glasspinne och låt vila i frysen i minst en timme.
Tag ut ur frysen 5 minuter innan servering.
Rotfruktschips
– Rotfrukter (palsternacka, rödbeta, morot)
– Rapsolja
– Salt
Skär rotfrukterna i riktigt tunna skivor (gärna med osthyvel). Ringla sedan lite oliv- eller rapsolja över rotfrukterna innan du avslutningsvis toppar med flingsalt.
Tillaga allt i en långpanna placerad i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20-40 minuter. Vänd de ofta och ha koll!
Hemmagjorda chokladbollar
– 8 dadlar
– Kakao
Mixa ingredienser i en mixer och forma den släta massan till små utsökta chokladbollar. Toppa det hela genom att sila över ytterligare ett tunt lager kakao.
Grönsaker med hemmagjord dipröra (jo – det är gott!)
– 2 stora morötter i smala stavar
– ½ gurka skuren i 10 cm långa klyftor
Sås:
1 dl kvarg 1 %
2 msk lättmajonnäs
½ dl turkisk yoghurt
1 tsk dijonsenap
2 msk ajvar relish
½–1 tsk sambal oelek
1 msk finskuren gräslök
1 msk hackad bladpersilja
Rör ihop såsen och låt den stå svalt i minst ½ timme innan servering för bästa smak. Steg 2? – dippa loss!
Sötpotatischips
– Sötpotatis
– Salt
– Olivolja
Skiva sötpotatisen så tunt som möjligt och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Placera potatisen på plåten, ringla på lite olivolja och strö över flingsalt. Ungrosta chipsen i 175 grader till gyllenbrun färg (cirka 20-30 minuter). Avnjut.