Startsida / Inlägg

Kan jag strunta i uppvärmningen?

av thomasskoglund

Har verkligen, den alltid så uttjatade, uppvärmningen någon effekt? Eller kan jag lika gärna strunta i den för att vinna tid?

 

 

Prestationsmässigt nödvändigt eller slöseri på värdefull tid?
En prestationsmässig nödvändighet eller slöseri på värdefull tid?

 

 

Ovanstående ord har med största sannolikhet snurrat i de flesta motionärers tankebanor. Men sanningen är att korrekta och smarta uppvärmningssessioner lockar kroppen till ökade prestationer.

 

Bättre uppvärmning leder till bättre resultat

I takt med rytmen till din peppande musik rustar sig kroppen för ett mindre krig. Detta genom ökade aktivitetsnivåer i cellerna och vässade kommunikativa förmågor mellan dina nerver och muskler. Låter det mest som anatomiskt mumbojumbo?
Då tar vi det från början.

 

Uppvärmningen gör i klarspråk att nervsystemet (bossen över dina motoriska funktioner) förbereds för de olika rörelser som kommer återfinnas i träningspasset. Samtidigt som detta sker aktiverar uppvärmningen också ditt cirkulationssystem genom att utvidga blodkärlen, en avgörande förutsättning för att du ska kunna möjliggöra tillräcklig syretillförsel till dina snart kostsamt arbetande muskler.
För att musklerna skall undvika slitage och utföra korrekta rörelsemönster smörjs lederna och skapar mer lättflytande och välfördelad ledvätska. En komponent som hjälper dig förbli skadefri.

Så, det må kännas futtigt när du står och bara vill komma igång med ditt ”riktiga” träningspass, men samtliga faktorer är avgörande för optimala prestationer. Prestationer som i sin tur genererar resultat och styrka.

 

 

Smarta och inledande uppvärmningssessioner kan vara nyckeln bakom nya resultat. Bild lånad från muscleandmind.com
Smarta och inledande uppvärmningssessioner kan vara nyckeln bakom nya resultat.Bild lånad från muscleandmind.com

 

 

Att tänka på vid prestationshöjande uppvärmning

Dedicera minst 10 minuter till uppvärmningen. Se det som en del av passet istället för något som ”bara skall avklaras” för att komma igång.

Öka pulsen gradvis. Kom ihåg att en av anledningarna till varför du gör detta är att väcka och förbereda kroppen, något som inte sker genom en för hastigt stegrad puls.

Värm upp övningsspecifikt. Under andra halvan av uppvärmningen är det klokt att utföra rörelser som liknar träningspassets kommande moment. Gör detta via kroppsviktsbaserade rörelser eller passets faktiska övningar – men då utförda med väsentligt mycket lättare belastningar.

Tumregeln. ”Uppvärmningen ska göra att du blir svettig, men inte trött”. Repetera mantrat och spara krafterna till då de verkligen behövs.

Sätt fart på rörligheten. Väck kroppens rörlighet, speciellt om du ska arbeta med övningar som kräver elasticitet.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB