Startsida / Inlägg

Ställ dig upp – det kan rädda din hälsa

av thomasskoglund

Det är ingen nyhet att stillasittande jobb och passiva rutiner är skadliga för vår hälsa. Men hur farliga är de egentligen?
Här är tre anledningar som kommer få dig att tänka en extra gång innan du spenderar en hel arbetsdag sittandes…igen.

 

 

Tänk efter, hur många timmar i veckan av din vakna tid spenderar du egentligen sittandes?
Tänk efter, hur många timmar i veckan av din vakna tid spenderar du egentligen sittandes? Och hur påverkar det din hälsa och fysik?

 

 

Våra stillasittande livsrutiner utgör en ständigt het potatis i dagens tränings- och hälsodebatter. Men vet vi egentligen varför det är så dåligt att sitta stilla?

Här är mina mest motiverande favoritskäl för en mer upprätt vardag!

 

 

Du går upp i vikt

Att sitta ned bränner cirka 1 kalori i minuten, en siffra som jämfört med att stå, gå, leka med barnen och utföra hemmasysslor knappast är någonting att slå sig för bröstet över.
Dessvärre är denna, milt uttryckt, undermåliga kaloriförbrukningen inte allt, nej så fort du sätter dig ned minskar även effektiviteten hos dina fettnedbrytande kroppsenzymer med hela 90 %.
En stillasittande vardag innebär därför, med lite snabb överslagslogik, att du inte använder den energi du tillför kroppen – samtidigt som du förvandlar dig själv till en ineffektiv fettförbränningsmaskin. Ovärt om du frågar mig!

 

 

"Jag äter lunch vid datorn för att spara lite tid idag". Grattis - du brände just dagens enda vettiga chans att komma upp och röra på dig. Bild lånad av: Indiatimes.com
”Jag äter lunchen vid datorn för att spara in lite tid”. Grattis – du brände just dagens enda vettiga chans att komma upp och röra på dig. Bild lånad av: Indiatimes.com

 

 

Du är konstruerad för rörelse

Tänk efter. Hela vårt mänskliga arv härstammar från en tillvaro som saknat lazyboys, rullande kontorsstolar och fjärrkontrollsstyrda Netflix-appar. Rörelse har gjort oss till de vi är.
Genom att sitta ned i längre perioder adderar du stora mängder tryck och belastning mot såväl din ryggrad som nacke. Något som kan leda till förslitningsskador, snedbelastningar och enormt onödiga smärtbilder.
Vid långvarig fysisk inaktivitet tar även dina muskler skada, samtidigt som ditt skelett försvagas. ”Ääh, det där händer ju inte mig!” *harklas nonchalant*

Well, snittsiffran i vårt arbetsstarka land berättar att vi idag vanligtvis arbetar mellan åldrarna 22 och 65, något som ger majoriteten av oss 43 arbetsaktiva år. Ponera då ett stillasittande jobb där den största delen av dygnens vakna tid spenderas sittandes på en kontorsstol…så – jo, det kan även hända dig.

 

 

Din hjärthälsa

Som att det inte räckte med borttynade muskler, ett försvagat skelett och ineffektiv fettförbränning tar även kroppens vitala organ stryk av för mycket inaktivitet.
Enligt en studie utförd av ”Medicine & Science in sports and exercise” påvisar forskarna att vi ökar risken för att dö i hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar med hela 64 % om vi utsätter våra kroppar för långvarigt stillasittande. Så upp och rör på dig innan det är försent, vad väntar du på?!

 

 

Utklipp från studien som understryker exakt hur skadliga dina stillasittande rutiner faktiskt är.
Utklipp från studien som understryker exakt hur skadliga dina stillasittande rutiner faktiskt är.

 

 

Okej, jag fattar. Att vara inaktiv och stillasittande kan liknas vid att köpa en expressbiljett mot sjukdomar, svagheter och ond bråd. Men hur ska jag göra för att kompensera upp de facto att jag måste sitta ned då jag jobbar?

 

 

Lösningen

Den ovanstående och inledande texten innehåller ett extra relevant ord – nämligen ”kompensera”.
Se till att kompensera upp dina påtvingade inaktiva timmar genom att ställa dig upp och cirkulera runt i kontorslandskapet (hämta vatten, fyll på kaffet, låna en penna – you name it) minst en gång i timmen, helst två.
Bli också slav under alla de där klassiska tricken du läst femtioelva gånger om vardagsmotion. Börja ta trapporna, kliv av bussen en station för tidigt för att gå sista biten etc etc. Kom ihåg, många bäckar små.

Försök dessutom, om möjligt, att få ett höj- och sänkbart skrivbord. Med ett sånt genidrag i rockärmen är dina inaktivitetsproblem plötsligt lösta, något din kropp kommer tacka dig för genom att bidra med en lysande och välmående hälsa.

 

 

Rör på dig! Sträck på kroppen och ta några välförtjänta varv i kontorslandskapet 1-3 ggr/timmen.
Rör på dig! Sträck på kroppen och ta några välförtjänta varv i kontorslandskapet 1-3 ggr/timmen.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB