Startsida / Inlägg

10 Naturliga proteinkällor du inte har råd att missa

av thomasskoglund

Att proteiner utgör en avgörande parameter för våra surt förvärvade träningsresultat landar knappast som en nyhet. Men vilka råvaror är egentligen bäst?
Här finner du tio naturliga proteinkällor, och en välriktad gliring till alla som påstår att wow-framkallande träningsresultat kräver dyra pulver och överdriven köttkonsumtion. 

 

 

Ett normalstort ägg innehåller nästan 7 gram protein vilket motsvarar ungefär en tiondel av vad en vuxen person behöver varje dag.
Ett normalstort ägg innehåller ca 7 gram protein. En siffra som motsvarar ungefär en tiondel av vad en vuxen person behöver varje dag.

 

 

Sverige har drabbats av proteinhysteri.
Idag spenderar såväl motionären som entusiasten en förmögenhet på proteinpulver, träningsbars och färdigblandade shakes. Och visst är vårt proteinintag viktigt, men måste beståndsdelarna verkligen framställas via industriella maskiner?

Proteinet utgör våra musklers byggstenar och är ett av de viktigaste näringsämnena vi kan prioritera i den dagliga kosten. Detta oavsett om du önskar addera vikt i form av kvalitativ muskelmassa, eller tighta till kroppen med effektiviserad fettförbränning.
Exakt hur mycket protein just din kropp behöver kalkyleras via flera variabler, men en svepande tumregel som forskningsvärlden lyckats konstatera är att 1,2-2 gram protein per kilogram av kroppsvikten fungerar för de allra flesta.

Så, självklart lyder svaret på ovanstående frågeställning nej – de allra flesta är fullt kapabla att tillgodose kroppens proteinbehov med hjälp av smarta kostval.
Här är 10 naturliga proteinkällor för dig som helst betackar dig kosttillskottsindustrins maskinella produkter.

 

10 Naturliga proteinkällor

Animaliska produkter

Per 100 gram råvara 

✓ Tonfisk: 23 g
✓ Kyckling: 22 g
✓ Nötkött: 22 g
✓ Makrill: 20 g
✓ Fläskkött: 19 g

 

Vegetariska produkter

Per 100 gram torkad råvara

✓ Sojabönor: 34 g
✓ Linser, gröna/röda: 24 g
✓ Bönor: 22 g
✓ Ärter, gula/gröna: 22 g
✓ Kikärter: 21 g

 

 

det går alltså alldeles utmärkt att bygga kvalitativa träningsresultat (inkl. muskelmassa) med helt vegetarisk kosthållning. Allt annat är förlegade bodybuildingrykten anno 1980-tal.
Det går alltså alldeles utmärkt att bygga kvalitativa träningsresultat (inkl. muskelmassa) med en helt vegetarisk kosthållning. Allt annat är förlegade bodybuildingrykten anno 1980-tal.

 

 

Men hur ligger det till, är för mycket protein skadligt?

Frågeställningen har stötts och blötts i årtionden. Kontentan av alla diskussioner har resulterar i att det inte finns några bevis på att stora mängder protein medför ökade skaderisker för en frisk persons organ eller hälsotillstånd.
Om du däremot besitter sjukdomsbakgrund med ex. nedsatta lever- eller njurfunktioner bör du vara mer försiktig med dina intagsmängder, detta då näringsämnets nedbrytningsprocess kan rubba kroppens ordinarie cykler.

Viktigt att understryka i sammanhanget är dock att våra kroppar inte behöver bombarderas med proteinkällor bara för att vi slagit hål på myten om riskerna vid höga intag. Balanserade resultat kräver en balanserad kost, inget annat.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB