Så blir du gymmets nykrönte hopprepsmästare!
avVad har Ivan Drago, Floyd Mayweather och världens CrossFit-elit gemensamt? Just det – sinnessjukt vältränade kroppar och imponerande hopprepskills. Här presenteras anledningarna till varför du ska gräva fram hopprepet från förrådsbråten och sluta fred med din gamle skolgårdsnemesis.
Om du tillför skaran människor som anser att hopprep är ett attribut tillhörande skolgården, barnkalas och cirkusartister bör du tänka om illa kvickt. Annars är nämligen risken att du går miste om sinnesjukt effektiva träningsstunder överhängande.
Rephoppning innebär skonsammare belastningsmoment för lederna än exempelvis löpning, och är en av de mest plånboksvänliga motionsformerna som finns.
Kort och gott – fantastisk träning som höjer såväl din puls som fettförbränning, allt samtidigt som du dessutom skärper sinnet och koncentrationen.
Men, det är ju så jobbigt att vara kass
Rom byggdes inte på en dag. Detsamma gäller dina framtida, tillika felfria, hopprepsskills.
Hopprep kräver koordination, styrka, uthållighet och tålamod. Helst på en och samma gång.
Sträva därför att succesivt öka svårighetsgraderna och intensiteten i dina hopprutiner för att bana in den korrekta Rocky Balboa-tekniken samtidigt som kroppens muskler, leder och ligament ges en ärlig chans att hänga med i utvecklingen.
Då hoppandet dessutom är en energikrävande aktivitet (cirka 8 kalorier/minuten) försvåras övningsutförandet i takt med att musklerna tröttas ut och pulsen slår i taket. Något som gör pauser, tekniknötning och kalla nerver till ett måste.
Hur börjar jag?
Att du känner dig ”lite” ringrostig efter en 10-20 år lång paus är knappast konstigt. MEN, det fina i kråksången är att du nu, efter alla dessa år, ges möjligheten att bana in ett korrekt övningsutförande utan att trassla in dig bland massa förlegade barndomsreferenser. Här är tipsen som gör dig till gymmets nykrönte hopprepsmästare.
Balansen
✓ Låt kroppsvikten vila på fotbladets framkant och ha knäna aningen böjda
✓ Hoppa inte onödigt högt. Några centimeter räcker mer än väl och kostar inte kroppen onödiga mängder energi.
✓ Behåll armbågarna nära kroppen och skapa små cirklar med hjälp av handlederna. Undvik alltså att göra tornadoliknande svingar med armarna, finn istället kraften från handledsrörelsens snärtande kraftmoment.
Hoppen
✓ Allt som krävs för att komma över det tunna repet är ett litet hopp, kom ihåg det!
✓ Låt kraften springa ur dina anklar, knän och höfter. Inte armarna och axlarna ✓ Sträva efter känslan att du trycker fotsulorna genom golvet och låter fötterna peka ned mot marken under varje genomfört hopp
Landningen
✓Försök att utföra dina nedsättningar skonsamt och mjukt genom fortsatt lätt böjda knän. Undvik att slå ned för hårt i marken.
✓ Öva in balanserade stegnedsättningar där dina anklar, knän och höfter kopplas in för maximal styrka, teknik och fart
✓ Låt kontakten med marken vara så rapp som möjligt
Trappa upp succesivt
✓ Börja lugnt och ge tekniktipsen är ärlig chans
✓ En populär (och effektiv) start är att inleda med 10 x 10 hopp.
✓ Vrid succesivt upp svårighetgraden genom ökade repetitionsföljder och intensitetsnivåer
✓ Låt ditt första delmål bli att bemästra 100 hopp utan varken vila eller smärtsamma snavfel