Startsida / Inlägg


Vitaminerna som hjälper dig möta våren – friskare än någonsin

av thomasskoglund

Just nu befinner vi oss i epicentret av årets förkylningsskörd.
Vi poppar c-vitaminbrus likt pringlesrör och dricker ingefärsberikat the som aldrig förut – men fungerar verkligen metoderna?
Här listas vitaminerna som hjälper dig möta en friskare vår. 

 

 

Avslutade vintern i dur och vitaminboosta dig själv till en friskare vår.
Avslutade vintern i dur och vitaminboosta dig själv mot en friskare vår.

 

 

D-vitamin
D-vitamin är vitaminvärldens okrönte konung och sopar banan med dess konkurrenter. Ämnet utgör ett av kroppens viktigaste skydd mot förkylningar och är därför en avgörande del i ett starkt och välfungerande immunförsvar.

Dessvärre lider många svenskar av d-vitaminbrist, då vår geografiska placering inte lyckas bidra med tillräckliga mängder sol, något läkarkåren tror kan sammanlänkas med dagens ökningar bland såväl förkylnings- som depressionsdiagnoser.
Så, mirakelvitaminen påverkar alltså immunförsvarets celler och stärker kroppens egna infektionsförsvar. 
Genom ett dagligt högt intag av d-vitamin hjälper du med andra ord kroppen att stärka sig själv.

Rekommenderad daglig dos för vuxna: 2000 – 5000 Enheter/ 50 -125 mikrogram
D-vitamin finner du i livsmedel som: fisk, animaliska livsmedel, ägg och mjölkprodukter

 

 

Då vår geografiska placering på världskartan inte lyckas bidra med tillräckliga mängder d-vitamin kan kostmässiga tillskott göra underverk för hälsan.
Då vår geografiska placering på världskartan inte lyckas bidra med tillräckliga mängder d-vitamin kan kostmässiga tillskott göra underverk för hälsan.

 
 

 

Zink
Studier visar att mer än 300 kroppsliga enzymer behöver zink för att fungera optimalt, bibehålla sin styrka och effektfullt lyckas skydda sig mot ”externa hot” likt förkylningar.

Sex opartiska studier, utförda av Karolinska Institutet i Stockholm, har dessutom påvisat att våra faktiska förkylningsperioder kan förkortas med upp till 24 timmar och inte ges samma möjligheter till bakslag om vi tillför kroppen höga doser zink.
Då zink dessutom höjer andra mineraler och vitaminers upptagningskapacitet bör ämnet alltid tillåtas en given plats i varje persons vitaminkalkyl.

Rekommenderad daglig dos för vuxna:
Män: 9 milligram
Kvinnor: 7 milligram
Zink finner du i livsmedel som: Vetegroddar, kött, nötter, frön och spannmål

 

 

Spannmål, en naturlig källa för zink.
Spannmål, en naturlig källa för zink.

 
 

 

C-vitamin
C-vitamin har längre agerat posterboy vid förkylningstider. Och oförtjänt eller ej – vitaminen utgör en viktig beståndsdel då det kommer till att hålla förkylningarna borta.

Tack vare c-vitaminernas förmåga att förbättra aktiviteten bland våra vita blodkroppar ökar kroppens inbyggda motståndskraft mot infektioner. Likt zink visar studier även att tiden för det faktiska förkylningsförloppet kan minska vid höga c-vitaminintag, något vi tacksamt tar emot då skadan redan är skedd och feberfrossan slagit till.

Rekommenderad daglig dos för vuxna: 75 milligram
C-vitamin finner du i livsmedel som: Nypon, apelsin, paprika och svarta vinbär

 

 

Maximera ditt c-vitaminintag med färskpressad och välsmakande apelsinjuice. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
Maximera ditt c-vitaminintag med färskpressad och välsmakande apelsinjuice. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

 
 

 

Vitamin-A
En av de stora ”snackisarna” kring mirakelämnet A-vitamin är att de stärker och skyddar kroppens slemhinnor. Det många dock inte vet är att just de funktionerna är direkt sammankopplade med vårt immunförsvars välmående.

Anledningen bakom kopplingen är att slemhinnorna som återfinns i kroppens tunntarm agerar bostadsrätt för majoriteten av vårt immunförsvars vita blodkroppar. Så, mår tunntarmen bra – ja, då mår immunförsvaret bra.
Med ett högt intag av A-vitamin ökar alltså kroppens egna motstånd mot infektioner, förkylningar och nedsatt motståndskraft. 
Win!

Rekommenderad daglig dos för vuxna:
Män: 0,9 milligram
Kvinnor: 0,7 milligram
A-vitamin finner du i livsmedel som: Ål, fisk, kött och ägg

 

 

Slå två flugor i en smäll. Tanka kroppen med stärkande A-vitaminer - samtidigt som du avnjuter en god och hälsosam lunch.
Slå två flugor i en smäll. Tanka kroppen med stärkande A-vitaminer – samtidigt som du avnjuter en god och hälsosam lunch.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB