Startsida / Inlägg

Veckans expertutlåtande!

av Therese Engdahl

Dagens tips: Tryck på din värkande höft!

Ett problem som jag vet att många med mig har är en värkande höft. Antingen om jag har yogat för många dagar i rad (många statiska övningar, tex.) eller inte tränat på ett tag så börjar det värka i höften och stråla ner i benet. Efter några dagars klagande  lägger jag mig då på en tennisboll, ber min kille ”armbåga” mig (trycka sin armbåge hårt, hårt mot min höft/skinka) eller bäst av allt, besöker min naprapat.

Här följer en förklaring om vad som händer i höften då man upplever dessa kramper! Låt Paulines ord frälsa din stela höft:

Musklerna som främst är överarbetade alternativt för svaga och som orsakar många höftbesvär heter Piriformis, Gluteus medius samt Gluteus minimus. Smärtan i höften uppkommer då dessa muskler har arbetat statiskt en längre period.

                                                    Gluteus Medius 

Här bör man veta att ett statiskt arbete kännetecknas av att lederna som muskeln sträcker sig över är fixerade fastän musklerna arbetar. Tänk dig tex. övningen då du står med ryggen mot en vägg och har knäna i 90 grader och ska stå stilla så länge du kan… Till slut börjar ju benen skaka av ansträngning.

Motsatsen till statisk rörelse är dynamisk rörelse, då rör sig lederna samtidigt som musklerna arbetar.

Bieffekten av statisk belastning är att muskeln bildar en hög produktion av mjölksyra. Denna syra gör att ph-värdet sänks och muskelns kapacitet hämmas, det vill säga muskeln blir svag. En försvagad muskel försvarar sig med att krampa (dra ihop sig). 

Den negativa spiralen fortsätter, inget nytt syrerikt blod kommer in i muskeln pga. att den är i ett krampandeläge. Mjölksyran transporteras inte därifrån, smärtan ökar och triggerpunkter (extra spända muskelfibrer) bildas. 

Muskeln krampar ännu mer.…aj, aj, aj, Moment 22 med andra ord!…. Men då finns det ju lite olika saker man kan göra för att hjälpa muskeln tillbaka till ett naturligt läge. 

1) Trycka triggerpunkter med en tennisboll. Trycket ger en ”pumpeffekt” och nytt fräscht blod kan pressas in i muskeln. Leta upp en aktiv triggerpunkt (den känns igen då smärtan strålar ut från den punkten man trycker) och håll trycket i en halv till en minut.

2) Ut och rör på dig! Även om det gör lite ont till en början så kommer muskeln lättare slappna av om man är aktiv. Promenera, spring, cykla, simma…  ja vad som helst som är enkelt och du tycker är kul.

3) Håll dig varm. Varma bad, lite värmande liniment, och klä dig ordentligt.

Anledningen till att så många människor har ont i höften är oftast alltför stillasittande arbeten. Du sitter i samma position bakom ett skrivbord åtta timmar om dagen… hmm ja man behöver ju inte vara särskilt begåvad för att förstå att det inte riktigt var så våra kroppar var tänkta att användas. 

I brist på Pauline (skulle helst vilja ha med henne i min resväska) ska jag nu gå och lägga mig på en tennisboll!

Hej.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB