Startsida / Inlägg

Om

av Therese Engdahl

Dagens lilla vetenskap: Aum

En del frågor jag får av yogisar i mitt jobb, är saker jag själv förut inte hade en aning om vad de betydde, då när jag, som många andra, var nyfiken på yoga. Så jag tänkte ta upp några av de vanligaste här. Ordet Om, eller Aum, förekommer ofta inom yoga (dock inget vi använder i Bikram yoga), och anledningen till den frekventa användningen av ordet är inte alltid helt klar. Men here it goes:

Om, eller Aum, betyder ”att låta högt”. Läser man en hinduisk text börjar denna ofta med ”Aum”, och avslutas likaså. Samma sak om man läser en bön eller rabblar ett mantra. ”Aum” symboliserar den hinduistiska världssjälen och hela universum. Enligt hinduismen så uppkom universum av den resonans som följdes av ett ”Aum”. Det är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen och även för buddhister. Enligt denna filosofi är det även den ständiga vibrationen av Aumet som fortfarande håller igång Universum, det är energin som ständigt skapar allting. Att sjunga Aum till exempel i början av ett yoga pass, gör man för att komma i harmoni med denna energi, som man anser är den skapande energin

A står för skapande

U står för bevarande

M står för destruering eller upplösning

Aum sägs representera treenigheten av gudarna Brahma, Vishnu och Shiva. Det uttalas aaaooommmmm. A:et och u:et sägs stimulera det sympatiska nervsystemet (vänster hjärnhalva), och m:et det parasympatiska nervsystemet. Detta för att stimulera höger hjärnhalva som kontrollerar den logiska delen, samt vänster hjärnhalva som kontrollerar den känsliga delen hos människor.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB