Startsida / Inlägg

Tisdag= Veckans Yogi!

av Therese Engdahl

                 Veckans yogi: Madonna

Världens största kvinnliga artist började med yoga efter att hon blivit mamma, och som med allt annat som hon tagit sig för så var världen (västvärlden i det här fallet) inte sen med att haka på. Jag bodde i Hollywood runt den tiden och visst började jag yoga, jag med! Madonna var (är fortfarande) en av mina största idoler, och musikskolan jag gick på var av det finare slaget som självklart fnös åt popartister av Madonnas kaliber (det skulle vara jazz och djupare grejer), vilket givetvis eldade på min Madonna-eld och jag lät mig förföras av hennes nya Newage stil, rullade ut min lilla matta och satte igång med stela solhälsnigar framför vhs-spelaren. Och tur var väl det!

Don't just stand there, let's get to it, strike a pose- there's nothing to it.

Att Madonna gav yogan ett ansikte gjorde att fler upptäckte yoga som träningsform. Mångas ögon öppnades upp för både det kroppsliga och själsliga som yogan ger, och oavsett om man gjorde det för att Madonna gjorde det eller inte, så är det oundvikligt att inte känna effekten av yogan. Så tack Madonna för det, du gjorde det coolt att yoga. 

 

På skivan "Ray of light" kan man b.la. höra "Shanti/Ashtangi".

Madonna har varit en student av många yogaskolor, haft flera gurus som privatlärare, som även har rest med henne världen runt för att ge henne hennes dagliga lektion, samt att hon i många olika konstnärliga projekt har både speglat och ifrågasatt kulturen som yogan härstammar ifrån.

"Yoga is a metaphor for life. You have to take it really slowly. You can’t rush. You can’t skip to the next position. You find yourself in very humiliating situations, but you can’t judge yourself. You just have to breathe, and let go. It is a workout for your mind, your body and your soul.” Madonna.

Men när Madonna ville ha Bikram Choudhury som privatlärare och bjöd in honom till sitt hem för att ge henne lektioner, blev det kalla handen. Bikram totalvägrade med argumentet att ville hon ta hans klass så fick hon komma till studion precis som alla andra. Vilket hon inte gjorde. Detta har det fnissats åt rätt så rejält inom ”bikramvärlden”. Men en av Bikrams teser som han håller starkt på är att i yogasalen är alla lika och egot bör lämnas utanför dörren. Jag skulle i och för sig kunna dra ca hundra anekdoter om hur denna ”regel” inte gäller gurun i fråga själv, men struntar i det och låter stjärnorna ha sin hyss för sig ifred 🙂


För er som är nyfikna på Madonnas filosofier och tankar om livet, se ”I am going to tell you a secret” (regisserad av Jonas Åkerlund). Den har inte så mycket med yoga att göra, men här blandar Madonna popkultur och antik filosofi på ett väldigt bra sätt.

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB