Startsida / Inlägg

Dagens gröna tankar

av Therese Engdahl

                Dagens tankar går i grönt

Dagens lustiga fakta: Den grekiska ön Ikaria, Sunchang i sydvästra Korea, Kuba, nordöstra Brasilien och… Vittsjö i Skåne har flest andel hundraåringar i världen. Här bor alltså Sveriges friskaste människor som lever längst. Även Kronoberg, Jönköping och Halland sticker ut i undersökningen som tas upp i en artikel i SVD idag. Och på menyn i dessa hundraåringars liv har varit riktigt smör och fett fläsk. Förvirrande, men ändå inte! Här är varför:

Jag vill komma längre på min gröna resa under 2013. Se bara vad vacker vägen är!

Dagens aha-läsning kommer från ”Den galna sexiga dieten” av Kriss Carr. Hon skriver om köttälskarens starkaste argument: Vi är ju köttätare, med referens till våra förfäder. Sant, men saken är att köttet också då var mycket annorlunda. Det var vilt och friskt och kom inte från någon sjukdomsalstrande djurfabrik där man proppar djuren fulla med kemikalier och mediciner. Vi var (är) jägare och samlare, men forskning visar att vi samlade växter mer än vi jagade och åt kött.

Vi vet också att rovdjur har ett överflöd av saltsyra i sig som vi inte har, våra magar lämpar sig bättre för att smälta växtproteiner. Till skillnad från oss så fäller lejonet sitt byte och äter upp det direkt, vilket ger honom färskt kött, fritt från antibiotika och steroider.

Do your thing baby...


and I'll do mine
 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Mattias Kling, Elvira S Barsotti, Joel Holmgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB