Startsida / Inlägg

Matordbok för dummies

av Therese Engdahl

Jag vågar påstå att jag äter väldigt nyttigt. Mycket sallad och grönt. Inget kött (för mig betyder det nyttigt), och så vidare. Men självklart äter jag godsaker också, älskar att baka osv.

Anyway! Jag har ingen utbildning i mat förutom mitt sunda förnuft, men jag är väldigt intresserad och när jag läser om mat så märker jag hur jag glider förbi en massa ord som jag egentligen inte fattar vad de betyder men tänker ja, ja, jag fattar på ett ungefär vad dom menar. Men nu har mitt intresse slipat till sig ännu mer och det är dags att kliva ur mörkret.

Därför kommer jag här på bloggen att ha en kategori som heter ”Matordbok för dummies” där jag för mig själv, och för dem som kanske känner igen sig lite i vad jag menar, lista de ord man så ofta stöter på men kanske inte förstår precis vad de betyder… Enjoy!

Först ut är ”Processad”. Självklart förstår jag att det betyder bearbetad på något sätt, men vill ändå gå till botten me’t.

                   Vad är egentligen processad mat?

              Processad mat är bearbetad mat. Helt kort kan man säga:

Att processa är att använda rena, skördade grödor eller slaktade djurprodukter för att producera attraktiva, säljbara produkter, ofta med lång hållbarhet. Alltså större delen av den mat som säljs i förpackningar. I den långa tillverkningsprocessen fraktas ofta maten långt, varför den tappar en del av sin färg och smak, vilka då ersätts med tillsatser av olika slag, så kallade Livsmedelstillsatser. De tillsatserna är kemiskt framställda och ersätter grundproduktens förlorade konsistens, smak och färg.  

Man syftar ofta på industriell, fabriks-mass-producerad mat som i och med den processen förlorar sitt ursprungliga näringsvärde. Så egentligen kan man säga att maten man lagar till hemma också är processad. All mat utom Raw Food. (Vad hände med ordet råkost, förresten?)

Mikromat som köpes färdigt behöver inte alltid vara näringsfattigare än den mat man lagar hemma, men anses som processad mat eftersom den är tillagad i fabrik. 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB