Startsida / Inlägg

Matordboken för dummies: Baljväxter

av Therese Engdahl

Vet inte hur det är med dig, med med risk för att dumförklaras helt och hållet (en risk jag tar) så vet jag inte riktigt vad…baljväxter är. Det låter fint och nyttigt. Redigt och vegetariskt på något sätt. Och jag läser om och om igen att det är bra för hälsan.

Ding! Det får mig att rista till av välbehag! Men vad är det för något? Jag har alltid svävat förbi ordet med vissheten att jag vet på ett ungefär vad det är, men ska ändå erkänna att jag för mitt inre har sett framför mig en blå plasthink (baljan) med typ alger i.

     Inget Nobelpris för mig alltså, detta är baljväxter: 

Till baljväxter räknas alla bönor, linser och ärter! Ett samlingsnamn alltså. De kan även kallas ärtväxter. Jordnöt är faktiskt också en baljväxt, även om den kallas för nöt eftersom den ser ut som och smakar som en nöt.

Baljväxter har lågt GI (GI, ett till ord som nog måste manglas i denna serie för hälsoälskare som lever i glosmörkret och förlitar sig på andras expertis), är fullproppade med viktiga näringsämnen som protein, långsamma kolhydrater, kostfiber och flera vitaminer och mineraler, samt att de är snåla på fett.

Bra för oss som inte äter kött, alltså. För att klargöra lite- jag är inte helt galen, jag visste att bönor och linser är fullvärdiga proteinkällor, visste bara inte att de kallades baljväxter. 

Varför heter det baljväxt? Därför att frukten ofta ser ut som en balja. ”Baljorna” är alltså det utrymme som fröna ligger i. 

 Både bladen, baljorna och fröna används som livsmedel.

Sådär då, ett steg till ut ur mörkret och in i grönskan!

Hej

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB