Startsida / Inlägg

Paradise Hotel är en julkalender i jämförelse

av Anna Norström
It's sangria o' clock. Foto: Andrea Hed
It’s sangria o’ clock. Foto: Andrea Hed
Solnedgång på Blue Marlin. Foto: Andrea Hed
Solnedgång på Blue Marlin. Foto: Andrea Hed
Beach-skål. Foto: Andrea Hed
Jag och mitt resesällskap struntar i klubbkidsens tempo. Vi hänger hellre på playan.  Foto: Andrea Hed

Ibiza fejdar i minnet nu. Hösten knackar på dörren i Stockholm, men det är en utdragen knackning. Där nere börjar säsongen också lida mot sitt slut. Det är egentligen nu det är som härligast att åka ner: fortfarande varmt och beachväder men mycket lugnare tempo.

Under helgen har de flesta slutfesterna på nattklubbarna gått av stapeln. Det är nämligen bara för klubbarna som en hel del turister – ja, de är i en egen sfär och dygnsrytm – kommer hit. De glassiga nattklubbsresenärerna bor i Ibiza stad och åker taxi till de stora klubbarna: Amnesia, Pacha, Space och alla deras namne. Här spelar svenska Avicii (den dj som drar absolut flest folk) och Ingrosso/ Axwell. Under vår vecka uppträdde Kylie Minouge bara några dagar efter att Madonna ska ha landat på ön.

För klubbturisterna är detta superseriöst. Jag fick höra om ett indiskt klubb-kid som grät floder under förra årets slutkväll på Ushuïa – han skulle ju inte få se David Guetta igen på ett år. Och det gäller att pricka rätt. Alla dagar i veckan på alla klubbar är öronmärkta en dj. Pacha? Tja, en av världens mest kända ställen kan vara dött som i graven om ett stort namn spelar på en annan klubb. Dessutom kostar inträdena runt €50 och barerna håller skyhöga priser så det gäller att plugga på för att inte gå bet.

Men det är också till att vara kvällspigg eller inne på det där med illegala substanser. Knappt någon anländer någonstans innan klockan 02 på natten. Klubbarna stänger sällan tidigare är 08. Med lokalbefolkningen innebär det parallella liv. Folk går till sina kontorsjobb när kidsen stapplar hem i platåskor och glowsticks i hand.

Charterparty-kulturen spirar i San Antonio, en stad på Ibiza som tagits över av unga, mestadels britter, men en aldrig sinande törst för alkohol. Paradise Hotel är klassat som en SVT:s julkalender i jämförelse. Är du en dag över 21 kommer du inte att fatta något. Alls.

Ändå verkar de jag träffar på Ibiza tycka att klubbkulturen är en bra grej. Den göder pengar till ön. Många lägger dock nostalgiskt till ”fast det var bättre förr” och pratar om svunna strandpartyn innan nattklubbskomplexen med tak och air condition kom till.

Själv väljer jag stranden med solnedgång och en bonfire, any day.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB