Mina bästa sportlov tips

av Pär Olsson

32176_4424086923897_1285525751_nJag minns vinterlovet som ett härligt avbrott från skolan. Det var ofta förenat med utomhusaktiviteter. Solen sken och man märkte tydligt att ljuset var på väg tillbaka. Det är samma känsla på Mallorca där vi har en av de vackraste säsongerna just nu. Allt är frodigt grönt och vilda blommor sträcker sig mot solen i alla vägkanter. Mandelblommen är i full blom och färgar lanskapet ljusrosa.

Mina tips på aktiviteter att göra under vinterlovet.

IMG_0331

Ta med familjen till vingården Miquel Oliver som ligger i Petra. Ägaren Pilar Oliver vill skapa en familjär miljö på vingården där både barnen och de vuxna kan få en härlig upplevelse. En lokal konstnär har målat flera gamla vincisterner med Minion figurer och en lekhörna med spel där barnen kan leka.

Frossa i leksakerMuseu de sa jugueta som ligger i centrala Palma. Leksakerna är distribuerat på flera våningar och det är kul att se antika föremålen. Men det är lite frustrerande att man inte kan leka med sakerna. Det finns en trevlig kafeteria i anslutning till museet.

563030_4424092084026_862640531_n

Vandra till ruinen av borgen på berget vid Alaró. Parkera bilen vid restaurangen Es Verger som går under namnet lammrestaurangen. Hajka upp för berget till ruinerna av fästningen som ligger på toppen ovanför restaurangen. Det tar drygt två timmar upp och ner. Det ultimata är att avsluta med att äta lamm på gårdens restaurang med vacker utsikt över det mallorkinska landskapet.

Släpp energin friPalma Jump. Det är den första inomhushallen med trampoliner i Spanien. Jag garanterar att svetten kommer att spruta. Det finns aktiviteter för hela familjen.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Tack igen Lilit Miribyan för bilder.

 

Mina bästa tips för romantik och avslappning

av Pär Olsson

Fontsanta Hotel

Min hyrbil orkar knappt upp för den branta backen i Bona Nova i Palma. Och jag kan relatera till den utmattningen när jag äntligen parkerar bilden vi det stora hotellkomplexet GPRO Valparaiso Palace & Spa. Jag är i höjd med Castell de Bellver och februari visar sin gråaste ton. Jag är i stort behov av avkoppling! Därför kommer det att bli en välförtjänt förmiddags-getaway på hotellets klassiska spaavdelning.

Redan i trapporna ner från receptionen vid entrén möts jag av aromatiska dofter som talar om för mina spända muskler att snart blir det retreat deluxe! Jag gillar att komma hit för att det är så opretentiöst och inarbetat. Det har funnits här i tolv år. Det märks på inredningen som inte är av den senaste modellen men de kan verkligen sin sak och erbjuder många olika prisvärda behandlingar.

DSC_7880 DSC_7890

Man kan lägga upp sin dag precis som man vill. Eftersom jag endast kommit för att få mina styva muskler att slappna av hoppar jag över gymmet där man kan delta i gruppaktiviteter eller göra sitt egna program på maskinerna. Jag glider istället rakt in i hetluften i relaxavdelningen där de olika basturummen finns.

Efter en dusch i form av ett tropiskt regn börjar jag med saltrummet. Den heta ångan tar tag i kroppen och jag sjunker ner i en av de gjutna fåtöljerna i rummet och andas in den varma luften. Jag glömmer bort tiden och känner att avkopplingen infinner sig. En ljummen droppe som bildats av kondensen från ångan landar på min kind och väcker mig ur min meditation. Jag inser att jag säkert har överskridit de 15 minuterna som är den rekommenderade tiden i varje rum.

Fontsanta Hotel

Jag fumlar mig ut och trycker på knappen i duschen där det står ”fresh” och jag blir sprejad med några horisontella bomullslena strålar från topp till tå. Jag lyder instruktionerna att man ska svalka av sig mellan bastubaden för att uppnå maximal avkoppling.

Ivrigt fortsätter jag till örtbastun sval i huden efter den uppfriskande duschen. Det doftar ljuvligt från kryddbädden över aggregatet. Det är inte lika varmt utan skönt behagligt och aromatiskt. Jag faller i dvala igen och när tankarna kommer tillbaka fortsätter jag till den traditionella bastun via de sprejande strålarna. Fågelkvitter och yogi-musik förtrollar mig och det är bara nuet som existerar och jag koncentrerar mig på de lena svettdropparna som kittlar min hud.

Jag smälter is på kroppen från isfontänen som står mitt i avdelningen. Tar en promenad i grusgången där mina vader också blir masserade av strålarna som sprutar kallt och varmt vatten om vartannat. Drygt två timmar har gått sedan jag kom och jag glider ner till saltvattenspoolen som har stora fönster ut mot trädgården. Den är inte stor nog för att simma längder men det är härligt att flyta i saltvattnet igen efter flera månader utan bad i havet. Jag känner mig som på nyttfödd!

Mina favorit Spa på Mallorca

GPRO Valparaiso Palace & Spa i Palma är som gjort för en dagsavkoppling. De erbjuder även paket med flera dagars detox. Bistrons terass har fin utsikt över Palmabukten och är ett bra lunchalternativ under besöket.

Font Santa hotel ligger nära Colonia de San Jordi. Är ett paradis på landsbygden med bastubad och behandlingar i termalvatten. Det är värt att övernatta och äta en god avsmakningsmy i restaurangen. Öppnar för säsongen 24 februari.

Rafa Nadal sport center i Manacor har en fin spaavdelning och ett stort träningscenter.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Fontsanta Hotel

 

 

 

 

Här hittar du Mallorcas bästa restauranger

av Pär Olsson
IMG_2612
Álvaro Salazar tillsammans med kollegan Maria Cano på Argos i Puerto Pollensa. Foto: Argos

Mallorca tilldelades nyligen två färska Michelinstjärnor. En av dem gick till kocken Álvaro Salazar och restaurangen Argos som ligger i Puerto Pollensa. Adrián Quetglas är den andra kocken som fick den prestigefyllda stjärnan. Hans restaurang går under samma namn och ligger nere i Palmas hamn.

620_337_crop_307077dca6b9ee5b9494d4b9d9503209
Adrián Quetglas. Foto: Restaurante Adrián Quetglas

Syftet med Guide Michelin var att få folk att åka ut på landsbygden för att slita på gummit så att de blev tvungna att köpa nya däck. Den första guiden kom ut 1900 i Frankrike och gavs gratis till alla bilägare. Enligt Michelins hemsida fanns det 3000 bilar i landet varav majoriteten fanns i Paris.

Det finns verkligen anledning till att åka ut på Mallorcas glesbygd för att få sig en kulinarisk upplevelse.  Endast två av de nio restaurangerna som har stjärnstatus ligger i Palma.

Gamba roja, dos servicios.
Argos kreation, räktartar med glass gjord på räkglace. Foto: Argos

Det här är Mallorcas bästa krogar enligt Guide Michelin:

Adrián Quetglas, Palma, 1 stjärna.
Andreu Genestra, Capdepera, 1 stjärna.
Argos, Puerto Pollensa, 1 stjärna.
Bou, Sa Coma, 1 stjärna.
Es Fum, Costa d’en Blanes, 1 stjärna.
Restaurante Jardin, Puerto Alcudia, 1 stjärna.
Es Raco d’es Teix, Deia, 1 stjärna.
Marc Fosh, Palma, 1 stjärna.
Zaranda, Capdella, 2 stjärnor.

Märkningen av stjärnorna i Guide Michelin lyder så här: 

Tre stjärnor ”värd en resa i sig”

Två stjärnor ”värd en omväg”

En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

image (7)
Cannelloni på kokosmjölkgelatin, fylld med tonfisktartar med apelsin och kimchee. På toppen en krispig majsräka med apelsinolja. Foto: Restaurante Adrián Quetglas

 

 

 

5 tips att göra när det regnar

av Pär Olsson

Big-Blue-1-Palma-Aquarium

Jag pratade med en kompis i förmiddags och gnällde över att jag var januari trött. Hennes svar blev – va kan man vara det på Mallorca. Well vi har haft en ganska extrem vinter med ostadigt väder. Den senaste tiden har det varit molnig och det har fladdrat snö över ön. Det har regnat mycket vilket är bra eftersom det har varit enorm vattenbrist det senaste året.

Men det finns ju massor att göra om inte vädret håller för utomhusaktiviteter! Prognosen för helgen är lite ljusare än den senaste veckans gråa hägring.

Här kommer mina fem bästa inomhus tips!

Flera tips finns i stora Mallorca guiden och Palma guiden

Demoner fyller gator

av Pär Olsson
20160116_211153

Redan förra fredagen började palmaborna att fira stadens skyddshelgon Sant Sebastiá. Staden har tagit fram ett stort program med konserter och festligheter som sträcker sig ända fram till kommande söndag. Spektaklet når sin pik på torsdag kväll när grillarna åker ut på gatorna i Palma. Grannarna steker botifarrons, sobrasada och firar helgonets beskydd. Runt om på stadens större torg händer det festligheter och en stor brasa brukar tändas på Plaza Mayor där det även finns en stor scen.

20160116_210806

Runt om på ön firas även helgonet Sant Antoni. Jag är lite vilse bland alla helgon som kommer att firas denna vecka. Men när jag pratar med mina mallorkinska vänner inser jag att det inte bara är jag som inte kan hålla rätt på detta. För att spä på förvirringen har en del byar skjutit på firandet till helgen på grund av det dåliga vädret under veckan. Ja folk stannar hemma när det är skitväder! Det som är bra är att det finns en andra chans till att delta i eventen.

20150623_232505

På lördag kommer populära correfoc att sätta fart på folkmassorna på Palmas gator. Det här är en av de roligaste festivalen på ön enligt mig eftersom det är löjligt befriande att dansa med demonerna genom centrala Palma. De kommer garanterat att göra sitt bästa för att kunna skrämma skiten ur dig när du minst anar det!

Det hela avslutas under en kaskad av smällare ovanför ditt huvud och om du stanna upp en sekund bränder krutlopporna till om de når din hud. Det gäller att inte stå still!

Feliz Sant Sebastiá.

imgp6911

Tack igen Lilit Miribyan för bilder.

Pudersnö över Tramuntana

av Pär Olsson

img_9998

Det har varit en unik dag på ön! Mitt hjärta har slagit ett par extra volter av lycka idag när jag såg hur molnen hopade sig över Tramuntana på förmiddagen. Jag var ute på jobb och körde på motorvägen i solsken när jag såg hur ovädret drog in över bergen.

img_9988

Egentligen kände jag det redan i luften i morse när jag cyklade genom Santa Catalina på väg till kontoret. Idag kommer det att snöa, tänkte jag! Det går inte att ta miste på när vindarna från Afrika slutar pusta och nordens kyliga kraft får öbornas halsdukar att slå några extra varv runt kala halsar.

img_0049

Den här gången var det jobbet som tog mig till de pudervita palmerna och sagolika bergstoppar. Men om det inte hade varit för det så hade jag säkert som många andra gjorde begett mig till landsbygden där snön lagts sig som ett härligt sockervadd på ett par centimeter.

img_0036

Många vägar var avstängda under eftermiddagen och fortsätter att vara det under kvällen. Lluc tancat (Lluc stängt) stod det på skyltarna på motorvägen mot Santa Maria under eftermiddagen. Och mina tankar går till den lilla byn dit jag vandrat så många gånger.

Snön slår ut alla andra event och det var härligt att se föräldrar låta sina barn uppleva snö för första gången. Spontana snöbollskrig bröt ut vid vägkanten där folk stannat för att sticka fingrarna i den kalla massan.

img_0026

Alla älskar snö speciellt på Mallorca!

Ett vintertropiskt vattensafari

av Pär Olsson

Jag vill börja med att passa på att önska ett gott nytt år! Ni kanske tror att Mallorca ligger i vinterdvala men så är det inte. Vi har precis klivit in i den bästa säsongen för att gå på upptäcksfärd i Tramuntanas dalgångarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solen har ännu inte hunnit bränna bort morgondimman i Biniaraix strax utanför Soller när vi parkerar bilen. Det är bara några grader varmt och det stora samtalsämnet i gruppen är hur kallt det kommer att vara att fira sig ner genom vattenmassorna som forsar i flodrännan i bergen ovanför oss.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bäckarna ligger torra under större delen av året men är nu fulla med kristallklart vatten efter vinterns regn. Regnvattnet banar sin väg ner mot havet och bildar små vackra vattenfall och naturliga pooler längs vägen. Det absolut bästa sättet att upptäcka dessa gömda delar av ön är med repellering utrustning. Det är utmanande och roligt att fira sig ner genom passagen.

DCIM101GOPRO

Det var inte svårt att hoppa på när mina kompisar föreslog att vi skulle göra barranquismo/canyoning i Tramuntana. Från byn Biniaraix var det dryg en timmas vandring för att nå Torrent de l’ofre som vi kommit för att utforska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandringen uppför El Barranco de Biniaraix är underbar och faktist en av mina favoriter på ön och del av Leden är en del av Ruta de la Piedra en Seco. Väl uppe vid toppen stoppar jag ner min övergödda jullovsmage i en trång men välbehövliga våtdräkt och äventyret börjar. Det är sällan man får se Mallorca så tropiskt vackert med vattenfall som dansar på mjuka stenar och bergväggar som är illgröna av mossan som vuxit under hösten. Trots kylan var det karibisk stämning när vi en efter en kastade oss ut för fallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var sjukt skoj att hala sig ut för stupen som varierade från bara några meter upp till 40 meter höga. Vissa delar fanns det naturliga rutchbanor som vi brakade nerför för att hamna med ett stort plums i poolernas iskalla vatten!

Det krävs inte någon erfarenhet för att göra detta annat är normal fysik kondition. Vi använde oss av Més Aventura som anordnar utomhusaktiviteter och har all nödvändig utrustning som behövs. Det finns olika svårighetsgrader på lederna och guiderna hjälper gärna till att välja rätt led efter din förmåga.

Jag är helt klart barranqismo-biten!

Tack för bilder Lilit Miribyan och Més Aventura.

Guide till vandring på Mallorca.

DCIM101GOPRO

Här provar jag årets vin först av alla

av Pär Olsson
dsc_1126

Morgondimman skingra sig när jag parkerar hos en av Mallorcas större vinproducenter Tianna Negre. Deras bodega ligger mellan Binassalem och Inca. Vingården flyter ut mot Tramuntana som reser sig upp mot molnen. Jag får aldrig nog av att åka på de smala vägarna mellan vingårdarna som ligger koncentrerade i området kring Santa Maria och Binassalem.

Marken ligger grön under mandelträden och blommor skjuter i luften och vänder sina kronblad mot solen. Vore det inte för de höstgula vinrankorna skulle det lika gärna kunna vara vår i luften. Bladen på rankorna har vissnat och druvorna är sedan länge plockade. Och det är därför jag har kommit till vingården denna morgon.

dsc_3138

Jag har blivit inbjuden att vara med när oenologerna på Tianna Negre ska sätta årets coupage (blandning) för gårdens rosé – och röda vin. Vilka kommer att bli årets årgång, 2016. Det är en av oenologens viktigaste dag på året. De har förberett sig i månader för att komma fram till dagens resultat.

dsc_1762

Det är fascinerande hur de brinner för sitt vin och hur de hela året kämpar mot torka, sjukdomar, hagel och annan ohyra som kan drabba de sårbara vinrankorna. Därför är det med mycket glädje som jag möter Joan Toni Llado som är ansvarig över Tianna Negres bodega. Han står salig bakom cirka 30 flaskor med vin från årets skörd som ska blandas varsamt centiliter för centiliter. Vid hans sida har han back up från de andra oenologer som har kommit för att hjälpa till.

dsc_3422

Varje år i början av november träffas de högtidligt på gården för att blanda vinet med finess. Joan Toni berättar att årets coupage för de vita vinerna redan är klart sedan förra veckan. Han är väldigt entusiastisk över årets viner som han tycker har fått sin perfekta karaktär. Jag fick smaka på Velorose, Ses nines Rosado och El Columpio. Det var häftigt att få vara en av de första att smaka på vinet som ska bli årets vintage. Nu väntar jag med spänning på att att de ska hamna i sina buteljer och sedan komma ut i handeln.

Mallorca har lång historia med att framställa vin. De flesta vingårdar finns samlade på den centrala delen av ön. Producenterna varierar i storlekar men de flesta erbjuder vinprovning med följd av en runtur i bodegan.

Mina favoriter är bland annat:

Offseason favotriter

av Pär Olsson
Son Mico

Teoretiskt slutade säsongen på Mallorca igår. Men ön är som en magnet och besökarna fortsätter att välla in. 31 oktober är ett magiskt datum och många säsongverksamheter drar ner sina jalusier för den här sommaren. De stannar nere till början av mars när det officiellt drar igång igen. Men de senaste åren har datumet bara blivit ett numer i kalendern och folk fortsätter att komma hit långt in i december.

vita-bel_12

Här om dagen hörde jag på radion att Palma flygplats hade 941 ankommande flyg som tillsammans levererade omkring 150 000 passagerare. Alltså på en dag landade en medelstor svensk stad! Igår stängde legendariska S’Embat för säsongen och festen var ett spektakel meddelar min kompis som var en av artisterna som uppträdde på scenen.

Västkusten bjuder på perfekt snorkling!

Temperaturen i vattnet håller för bad och solen värmer fortfarande gott. Jag slår en blick ut från min terass och bortom hamnen där havet smälter ihop med den ljusblåa himlen. Hade jag inte jobbat idag skulle jag åka till Illetes och Cala Comtesa för strandhäng och bad.

Son Mico

Men vad gör man på ön när många chiringuitos har stängt för säsongen? Jo man packar korgen full med godsaker och åker till någon av de stränder som är knökfulla under högsäsongen och njuter av lugnet och den vackra naturen. Eller dricker kaffe på ett torg i en by och äter en långlunch på en krog på landet.

Miquel och Felipe Amorós Crawford, Beer lovers

Här är mina bästa lågsäsong tips:

 • Cala Mondragó
 • Vandra från Deià till Port de Sóller och testa mandelkakan hos systrarna på Son Mico.
 • Vandra till Castell d’Alaró och passa på att äta lamm på Es Verger (alltid öppet).
 • Häng i Alcúdia och drick en öl hos mikrobryggeriet Beer Lovers.
 • Besök Miró museet Fundació Pilar i Joan Miró.
Från marina i Bonaire är solnedgången fantastisk när den går ner över bergen och playa de Sant Joan

 

Morgonträning vid havet

av Pär Olsson
dsc_1045

Dagen gryr sakta i horisonten när jag kliver upp på fordonet Me Mover. Jag tänker att det är en bra start på veckan att göra ett träningspass tillsammans med Søren Malmberg och Try Me Mallorca. Han är vår instruktör och tränare denna morgon. Innan vi börjar ger han oss de nödvändigaste instruktionerna för att få fart på pedalerna.

dsc_1074

Havet ligger som en spegel i Palmabukten när vi sätter fart utefter kusten. Likt en trappmaskin pumpar jag pedalerna upp och ner och pulsen ökar i takt med den stigande solen. Endorfinet rusar i kroppen och jag vet inte riktigt om det är kroppen som vaknar efter helgens ledighet eller om det är den vackra morgonen som greppar tag i mig.

dsc_0918

Jag känner mig stark och undrar hur långt jag kan åka med detta fordon, som väcker uppmärksamheten hos de vi passerar. Fåfängan suger tag i mig och jag rättar till min hållning och känner att prestationen greppar tag i mina lår, röv och core! Jag pustar ut och sneglar på mina träningskompisar. Det ser så enkelt ut men om man tar i känns det i kroppen.

Samtidigt som de första ljusstrålarna når mitt ansikte känner jag att mjölksyran vattnar mina muskler och jag blir glad när vi stannar vid det stora monumentet utefter vägen i Potixol. Jag dricker en klunk vatten och kliver av fordonet. Søren instruerar de övningar som vi ska göra för att stärka ben och core.

dsc_0938

När det är gjort vänder vi om och vi jobbar oss vidare in mot Katedralen i Palma. Jag tänker att det här är både kul och jobbigt samtidigt som man hinner njuta av både hav och sevärdheter utefter vägen. Nedanför Katedralen kliver vi åter av våra färdmedel och lägger oss ner för att göra plankan under palmerna.

dsc_0992

Jag har en vän på besök från Costa Rica och han kommenterar hur vackert det är samtidigt som han tar en bild men med sin telefon innan vi sticker vidare. Vi tar strandpromenaden tillbaka mot Portixol. Och jag önskar att jag tagit med mina badkläder när vi passerar stranden.

dsc_1010

En timme senare pustar vi ut efter sista spurten. Vi konstaterar tillsammans att det var en perfekt morgon. Undertiden som staden sakta vaknat vid vår sida har vi lagt drygt 9 kilometer bakom oss kombinerat med fysiska aktiviteter utefter vägen.

Me Mover är relativt ny svensk uppfinning som Søren fångat upp i Danmark där han kommer ifrån. Genom Try Me Mallorca erbjuder han olika paket med fokus på träning. Men det är också ett festligt sätt att ta sig runt för att upptäcka staden i grupp eller på eget bevåg.

Veckan kan börja!

dsc_0897

 

 

Sida 1 av 3
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB