Startsida / Inlägg

En foodies försvarstal

av Anna Norström
imageimageimage

 

Jag tänkte passa på att komma ut här i bloggen. Jag har en läggning som för många är riktigt oklädsam: jag är en foodie – och jag skäms inte för det.

Foodie, detta utskällda ord som matskribenten Lisa Förare Winbladh skrev om för några år sedan, och  som först då blev ett begrepp. Med en uppsjö av matrelaterade tv-program, bloggare och hashtagen #foodporn i var och varannat Instagram-inlägg så har foodie blivit ett skällsord. Det engelska gammel-ordet som blivit till ett epitet för en matnörd – någon som plågar sin omgivning med sitt amorösa intresse.

Jag får alltså mejl och syrliga kommentarer av upprörda läsare som tycker att jag borde klippa mig och skaffa ett jobb typ: att som journalist fokusera på orättvisor i världen och inte tramsa runt på olika krogar. På riktigt.

Jag för min del förstår inte hur man kan irritera sig på människor som bryr sig om vad de äter. Som vill ha ut en maximal njutning av en måltid. Som tycker flera aspekter än bara mättnad är viktiga.

Anti-foodies hyllar enkelheten i halv- eller helfabrikat, proklamerar fulpizzans socialrealistiska charm och byter gärna ut den sittande måltiden vid ett dukat bord mot en proteinshake. ”Tänk om det fanns ett piller som kunde ersätta middagen” sa en gång en kille jag dejtade. Vi sågs aldrig mer. Hans tankesätt var alldeles för långt bort från mitt: hur skulle jag kunna överleva i en relation där jag inte fick mata någon?

Jag hatar burk-bea. Jag äter inte på Mc Donalds. Jag går hellre hungrig än att äta något för att jag måste.  På mitt middagsbord finns uppläggningsfat, att äta ur en kastrull är något jag inte för min värld kan förstå. Just eftersom att man äter med alla sinnena.

Min största hobby stavas mat, restaurang och dryck. Och jag kommer att fortsätta älska detta livet ut – trots att jag må vara otrendig eller nästintill hipster-esque i detta. I don’t care. Till er foodie-hatare därute: jag har just ätit en löjromscanapé och i detta nu lagar min väninna middag. Det är för mig kärlek.  Hur man nu kan hata detta kommer för mig att förbli en gåta. Men fortsätt gärna ni med era e-nummer –    så får vi se vem som dör lyckligast.

#imafoodieandimproud

PS. Bilder ovan från nya krogen Nook på Åsögatan. Maten är en sexig tango mellan nordiskt och koreanskt. I köket står Claes Grännsjö, tidigare kökschef på The Flying Elk och sommelier heter Alexander Bäckman. Två mat- och dryckesnördar som slitit hund för att öppna sin egna kvartersbistro fylld av kärlek och värme. Prislappen är överkomlig även för den som skyr fine dining: två 3-rättersmenyer finns att välja på om 300 eller 400 kronor. Missa inte att välja till pork buns, detta ljuvliga lilla stycke till munsbit. DS.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB