Startsida / Inlägg

HITTA DIT: EM-kockarnas restauranger i Europa

av Anna Norström
Tommy Myllymäki lagar sig till seger förra veckan.
Tommy Myllymäki lagar sig till seger förra veckan.
De ena serveringarna tjusigare än de andra i "Foodies".
De ena serveringarna tjusigare än de andra i ”Foodies”.

MATNÖRDSFROSSA. Den 23:e maj har filmen ”Foodie” premiär. Jag ska se den nästa vecka. Den handlar om ett gäng matnördar som reser världen över efter sina matkickar. För dem är listor så som ”World’s 50 best restaurants” eller Michelin-guiden en bibel. På samma sätt kommer vinnarnamnen i Bocuse d’Or att locka sina kräsna ätare. Alltså det Kock-EM som gick av stapeln förra veckan här i Sverige – och som vår Tommy Myllymäki vann.

Tommy har redan gjort massvis för Sveriges kulinariska turism när han lagade hem den segern. Än mer kan det bli om han placerar sig i VM i Lyon nästa år. Och det vet jag att han har siktet inställt på. Sist (2011) kom han tvåa, så nu är bara guld i sikte.

Här följer listan på de topplacerade EM-kockarnas krogar för nästa våg av foodie-generation. Samma kockar tävlar i VM i Lyon nästa år.

1 Sverige, Jönköping: Restaurang Sjön (Tommy Myllymäki). Tommys Jönköpings-krog och hans flaggskeppsrestaurang. I sommar arbetar hans medhjälpande commis på sommarkrogen Julita Wärdhus. 

2 Danmark, Fjerritslev: Svinkløv Badehotel (Kenneth Hansen). Tvåan i Kock-EM blev utnämnd till Nordic Chef of the Year 2010. Han har jobbat på hyllade krogar som Munkebo Kro, Henne Kirkeby Kro og Prins Ferdinand i Århus. (För övrigt är Henne på min foodie-lista, där jobbar duktiga kocken Paul Cunningham.)

3 Norge, Austevoll: Bekkjarvik Gjestgiveri (Ørjan Johannessen). Enligt källor lägger Norge oerhörda summor på Kock-EM och VM och därför kammar de oftast bra placeringar. Tydligen ska 2 miljoner euro av oljepengar stå bakom detta kockhopps prestation. 

4 Frankrike, Vence Cedex: Château Saint-Martin & Spa (Nicolas Davouze). Mellan parfymstaden Grasse och Nice, en bilpromenad från rivierans kust ligger detta ställe. Typiskt franskt lyxhotell är adressen, och matambitionerna lika höga som notorna. 

5 Finland, Helsingfors: G. W. Sundmans (Matti Jämsen). Restaurang med anor från 1800-talet. Serverar klassisk mat: tänk Frankrike möter Finland. 

6 Storbritannien, Kenilworth: The Cross In Kenilworth (Adam Bennett).

7 Island, Reykjavik: Restaurant Grillid Radissonblu Hotel (Sigurdur Helgason).

8 Estland, Talinn: Restaurant Cru (Dmitri Haljukov).

9 Tyskland, München: Hotel Excelsior (Gábor Molnar Geisel – Ungern).

10 Tyskland, Mannheim: Restaurant Axt (Christian Krüger).

11 Nederländerna, Katlijk: Kwartier Noord (Jan Smink).

12 Schweiz, Schneverdingen: Restaurant Schämerhof (Christoph Hunziker).

  • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström och Vendela Bolin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB