Startsida / Inlägg

Därför är maten så sunkig på Arlanda (fortfarande)

av Anna Norström
Foto: Aftonbladet
Foto: Aftonbladet
"Färskpressad" juice, 42 spänn.
”Färskpressad” juice, 42 spänn.
Mmm - browniebit för dryg 60-lapp
Mmm – browniebit för dryg 60-lapp.

Många ber mig om tips på ställen att äta på. Jag kan ofta ösa ur mig ett gäng krogar med olika prislappar, matkoncept och lägen.

Men när det kommer till Arlanda flygplats är det tamejfan mission impossible.

I höstas skrev jag denna krönika på Alltomstockholm.se om det sunkiga och svindyra matutbudet på landets största flygplats. Min mejlkorg svämmade över berättelser om hur folk hade köpt räkmackor för 200 spänn, gerilla-picknickat på golvet i protest och druckit en av världens dyraste lattes.

På Arlanda försvarade man då sig med armarna i kors och tyckte att de visst hade ett både bra och prisvärt matutbud. Och de fortsätter stoppa huvudet i sanden. Jag är ju en hel del på Arlanda och kan berätta om mina senaste fynd: brownie, 59 kronor och en halv frukostmacka med en skinkskiva, 37 kronor – eller varför inte festa på en juice för 42 kronor?

Obs: inget av detta bar spår av bladguld, hyvlad tryffel eller ens av att ha tillretts på plats.

Varför är flygplatsmaten under all kritik? Tja, vi snackar storkök – ofta ett och samma där ALL mat produceras och feta vinstmarginaler. En färdigbakad brownie som skärs upp i fyrkanter och kan läggas ut i disk och tas fram och tillbaka i en veckas tid har mer lönsamhet än den hembakade. Men så smakar den också skit. Money, money, money – och så lite köksbyråkrati och upphandlingsavtal på det. Det finns en anledning till att nästan bara kedjor tar sig in på Arlanda.

Som tur är händer det dock en hel del på andra flygplatser i världen. Toppkocken Heston Blumenthal, med två stjärnor i Guide Michelin för restaurangen The Fat Duck, har just öppnat The Perfectionist Café på Heathrows nya terminal 2. Bra burgare för runt 10 pund och vedugns-pizza står på menyn liksom glass gjord med hjälp av flytande kväve.

Jag googlar och hittar den HÄR listan över världens bästa flygplatsmat. Föga förvånande så flaggar Danmark i topp med Le Bar & Sommelier. Min senaste Kastrup-biff på Mash var perfekt. Frågan kvarstår. När ska Sverige och Arlanda bli lika bra på att visa upp sig som en gastronomisk destination och inte vinka av våra turister med ett trött, rippoff-dyr brownie fullproppad med E-nummer?

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB